Gradska skupština u Beču odlučila je da nastavi sa inicijativom subvencionisanja zaštite od sunca, što predstavlja najbolju ekološku meru za sprečavanje pregrevanja stanova. Grad subvencioniše sa 50 odsto troškove naknadne ugradnje spoljnje zaštite od sunca na prozorima i vratima od balkona na višespratnicama do 1.500 evra po stambenoj jedinici.

Nakon višestrukih zahteva podsticaj sada važi i za zgrade koje su deset godina stare. Do tada su zgrade morale da budu najmanje dvadeset godina stare da bi mogle da se koriste pogodnosti inicijative koja je uvedena krajem 2019. godine.

Povezana vest:  Šakira peva himnu Svetskog prvenstva

U toku 2020. godine grad je primio preko 5.000 zahteva za subvencije u okviru ove akcije. „Zaštita od sunca je ekološka mera koja znatno može da smanji pregrevanje stanova“, izjavla je Katrin Gal, članica gradskog veća zadužena za stanogradnju. „U vremenima kada ljudi provode dosta vremena kod kuće, ovo pitanje je dobilo na značaju“, dodaje Gal.

Povezana vest:  AIR SERBIA PLANIRA UVOĐENJE LETA ZA SANKT PETERBURG

Inicijativa po planu traje do 2025. godine, a sredstva predviđena za finansiranje ove akcije povećana su sa šest na deset miliona evra.

PHOTO: WienTourismus/Christian Stemper