U martu mesecu u okviru ciklusa Koncerti u Galeriji očekuje nas četiri koncerta klavirske muzike koje će izvesti pijansti iz Beograda, Kragujevca i Italije.

Prvog ponedeljka u martu, od 20 časova, u Galeriji Artget će nastupiti studenti osnovnih akademskih studija Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu iz klase profesorke Nataše Mitrović: Mihailo Stojčić, Ognjen Milosavljević, Davud Vesnić, Nikola Todorović i Dunja Beraković, a izvešće dela francuskih kompozitora Ramoa, Kuprena, Debisija i Mesijana, kao i Baha i Šopena, čijim poznatim kompozicijama će biti otvoren i zatvoren koncert.

Sledeći koncert zakazan je za 15. mart u 20 časova, kada će u Artgetu nastupiti klavirski duo VD koje čine pijanistkinje Violeta Šarenac i Dragana Dimić profesorke na katedri za klavir Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu. Gost koncerta biće kontratenor Bojan Bulatović. VD duo je osnovan 2013. godine. Posebno mesto na svom repertoaru ostavljaju za domaće stvaralaštvo. Kompozitor Zoran Hristić posvetio je duu tri dela za klavir četvororučno (Adađo, Oj, Moravo i Rufurija).

Povezana vest:  David Ter-Oganjan iz Rusije pobednik Henkel Art.Award. 2011

U ponedeljak, 22. marta u Galeriji Artget, takođe od 20 časova, će nastupiti pijanistkinja Ljiljana Vukelja, vanredni profesor klavira na FMU u Beogradu. Ona će ovom prilikom izvesti poslednje dve klavirske sonate L. van Betovena (čiji jubilej 250 godina od rođenja je obeležen 2020. godine), kao i „Retide“ Vladimira Tošića, koje je Ljiljana Vukelja snimila za kompakt disk istog naziva objavljen prošlog marta. Ovaj koncert organizujemo u saradnji sa Udruženjem muzičkih umetnika Srbije.

Povezana vest:  Roman o samootkrivanju „Šekspir u Parizu“ Lorence Đentile u prodaji

Martovski program završavamo 29. marta, nastupom Ide Peličioli, mlade italijanske pijanistkinje koja trenutno živi u Parizu, gde je i završila studije klavira u klasi Sergeja Makarova. Ida je nastupala širom Evrope i u Kanadi, a tokom 2021. godine po prvi put će nastupiti u Srbiji, Estoniji, Litvaniji, Slovačkoj, Islandu i Australiji. Tokom boravka u Srbiji, osim u Beogradu, nastupiće i u Novom Sadu, sa programom posvećenom Klodu Debisiju. Gostovanje Ide Peličioli u Srbiji podržao je Italijanski institut za kulturu u Beogradu.

Povezana vest:  Promovisan novi roman Svetislava Basare „Anđeo atentata"

Kulturni događaji se održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, a broj mesta za publiku u Galeriji Artget ograničen na 20. Zato je obavezno da svoje mesto rezervišete prijavom (naglasiti za koji koncert) na e-mail adresu mailto:[email protected] ili telefonom na 011 2622 058. Prijavljivanje je moguće do dana koncerta u 12 sati ili dok se mesta ne popune.

Za sve one koji ne budu u mogućnosti da prisustvuje događaju, snimak dela koncerta će biti objavljen na YouTube kanalu Kulturnog centra Beograda nekoliko dana nakon koncerta.

Detaljnije o programima možete pročitati ovde.