Sveobuhvatna, majstorski napisana istorija Rimskog carstva iz pera vodećeg svetskog stručnjaka pokazuje zašto je Rim „važan ljudima mnogo vekova kasnije“ (Atlantic). U delu „SPQR: Istorija starog Rima“, koje je odmah po objavljivanju postalo klasik, Meri Bird iznosi istoriju Rima „sa strašću i bez monotonog stručnog žargona“ i pokazuje kako je od „pomalo neuglednog sela iz gvozdenog doba“ Rim postao „neosporni vladar Sredozemlja“ (Wall Street Journal).

Povezana vest:  Moć pripovedanja u dirljivom, veličanstvenom romanu Pastorova žena

Kritičari su pozdravili ovu knjigu koja dočarava „široku sliku i intimne pojedinosti koje oživljavaju daleku prošlost“ (Economist). Obuhvatajući gotovo hiljadu godina istorije, ovo „vrlo informativno i vrlo čitljivo delo“ (Dallas Morning News) ne samo što istražuje način na koji razmišljamo o drevnom Rimu nego i osporava ukorenjene istorijske stavove koji su vladali stolećima. Suptilnim skretanjem pažnje na staleže, borbu za demokratiju i živote čitavih društvenih grupa vekovima izostavljanih iz istorijske pripovesti, SPQR će u sledećim decenijama oblikovati naš pogled na Rim.

Povezana vest:  Neli Andreeva i hor "Filip Kutev" u sredu na Kolarcu!

Engleskinja Meri Bird, rođena 1955. godine, profesorka je na Kembridžu i jedan je od najvećih svetskih stručnjaka za istoriju stare rimske civilizacije. Osim uspešne akademske karijere, piše članke za literarni dodatak Tajmsa, a bila je i autor i voditelj nekoliko dokumentarnih serija na Bi-Bi-Siju vezanih za istoriju starog Rima. Poznata je i po svojim hrabrim nastupima u javnosti i prisustvu na Tviteru gde se bori za svoje stavove. Autor je više knjiga.

Povezana vest:  Italijanski šarm romana "Čovek koji nije želeo da voli"

„SPQR: Istorija starog Rima“ Meri Bird u prodaji je od srede 20. januara u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.