Weird World, knjiga autorskih fotografija Vuka Vidora, našeg eminentnog vizuelnog umetnika nedavno je objavljena u izdanju kuće Mascom Publishing.

U pitanju su analogne fotografije snimane foto-aparatom koje je Vidor tokom godina sakupljao i objedinio u ovu autentičnu vizuelnu knjigu u kojoj preispituje stvarnost savremenog momenta i digitalno filtriranih veštačkih slika i prizora sveta i ljudi u njemu.

Objašnjavajući razlog nastanka ove jedinstvene kolekcije Vuk Vidor je rekao da je fotografija oduvek bila deo njegovog života i umetničke prakse.

Povezana vest:  Beogradsko dramsko pozorište na festivalu u Rijeci

Pre pametnih telefona, nošenje foto-aparata podrazumevalo je posvećeniji pristup fotografiji. Fotografija je način da se fiksira vreme i stvore uspomene, ona je pomagalo za moj rad na slikama, crtežima ili instalacijama, istakao je Vidor.

Fotografije u knjizi prikazuju poznate ili nepoznate ljude, autoportrete, mesta iz celog sveta i stvaraju čudnu kolekciju fragmentiranih trenutaka i uspomena pre vremena kad su svi postali fotografi i počeli da dokumentuju i izlažu svoje živote na internetuOva kolekcija se u početku zasnivala na odbačenim fotografijama koje su foto-laboratorije smatrale lošim a koje, kada se ukomponuju, stvaraju čudne vizuelne sekvence neuravnoteženih trenutaka i detalja. Postavljanjem u rasporedu levo-desno, otvara se dijalog i započinju moguće priče između njih, objasnio je autor.

Povezana vest:  Skandinavska premijera predstave "Ženski razgovori" - Vesna Čipčić, Svetlana Ceca Bojković i Caci Mihailović na pozorišnoj turneji u Oslu

Vuk Vidor je jedan od najprominentnijih vizuelnih umetnika sa naših prostora. Živi i radi na relaciji Srbija – Francuska. Njegovi radovi su angažovani, neretko bremeniti istorijskim referencama, a njegova vizija umetnosti je često kontroverzna.

Izdanje je dostupno u svim bolje snabdevenim knjižarama, u koncept prodavnicama Koncept 45 i FAB Living by Una, kao i na mascom.rs.

Povezana vest:  Krug se zatvorio - devet priča Đorđa Lebovića u prodaji od 19. novembra

Izvor fotografija: Vuk Vidor