Na konferenciji za medije u Filmskom centru Srbije, u utorak 26. oktobra predstavljena je Manifestacija Dani domaćeg filma, koja će se održati 29. i 30. oktobra u 26 gradova u Srbije, kao inicijativa Filmskog centra Srbije i partnera – organizacije DOK Srbija i lokalnih bioskopa i Kulturnih centara.

Ognjen Rakčević iz Filmskog centra Srbije je o ovoj inicijativi rekao: „Prvog dana ćemo prikazati dokumentarne filmove, a drugog dana dva sjajna dugometražna igrana filma, koji su na konkursu Filmskog Centra Srbije dobila novčana sredstva za stimulaciju gledanosti. Organizujemo prikazivanje ovih filmova širom Srbije, a svi prikazivači su se obavezali da će poštovati epidemiološke mere. Pozivamo publiku da dođe bez straha i uživa u filmovima“.

Petak 29. oktobar, rezervisan je za dokumentarni program, u okviru kojeg će biti prikazano ukupno 12 domaćih dokumentarnih filmova u 26 gradova u Srbiji. Dokumentarni filmovi koji će se naći na programu su „Pejzaži otpora”, Marte Popivode, „Koreni”, Tee Lukač, „Telenovela sivo u koloru”, Filipa Martinovića, „Srećna Nova, Jivu”, Mladena Kovačevića, „Viktorija, 15”, Mine Petrović, „Govori da bih te video”, Marije Stojnić, „Blizanci satkani od sna”, Lee Vahrušev i Seada Šabotića, „Drenjine”, Nikole Stojanovića, „Zaklinjem se…”, Nikole Dragovića i Milutina Petrovića, „Potreba za mržnjom”, Filipa Čolovića, „Dida”, Nikole Ilića i Corine Schwingeuber Ilić i „Fejt i Branko”, autorke Catherine Harte.

Povezana vest:  Clint Eastwood se razveo posle 17 godina braka

Andrijana Stojković je u ime partnera DOK Srbija istakla: „Kada smo počeli pre devet godina, činilo nam se da nemamo tako veliku produkciju da bismo svake godine prikazivali nove filmove, a uopšte nije tako. Mi ove godine imamo 12 najsvežijih filmova. Imamo sreće da produkcija raste prvenstveno uz pomoć Filmskog centra Srbije. Raste i zbog razumevanja FCS-a da je dokumentarni film važan, a s druge strane postoji publika za njega. Ono što je sigurno je da smo za ovih 8-9 godina uspeli da zainteresujemo ljude u nekim manjim sredinama, koji nemaju festivale i nisu u centru zbivanja, da dođu i gledaju filmove. Posebno me raduje što su autori ove godine raspoloženi da putuju sa filmovima i sretnu se sa publikom u drugim gradovima. Taj susret je vrlo važan za približavanje dokumentarnog filma ljudima“.
U subotu, 30. oktobra, na programu je domaći igrani film „Jedini izlaz“ u režiji Darka Nikolića, sa Anđelkom Prpić, Ljubomirom Bandovićem, Danicom Maksimović, Nikolom Ristanovskim i Milenom Predić u glavnim ulogama.

Povezana vest:  Nedelju ruskog filma u Srbiji otvara film Admiral

Anđelka Prpić je ovim povodom izjavila: „Film Jedini izlaz definitivno zaslužuje pažnju, između ostalog jer je izašao kad mu vreme nije. Šta god da smo radili, tada je bilo desetkovano. Ljudima treba i dati ponudu, da mogu da biraju. Ja sam poštovalac svega, ali smatram da ovaj i neki drugi žanrovi apsolutno zaslužuju prostor. Pogotovo što je Jedini izlaz, posle mnogo vremena, film u kome imamo glavnu junakinju i u tom smislu ta priča zaslužuje da se čuje i vidi. Ta priča nije popularna i u trendu, već je autentična“.

Povezana vest:  Glumački debi Karle Bruni-Sarkozi

Takođe, iste veči, u subotu 30. oktobra, publika će moći da pogleda i film „Vikend sa ćaletom“ Miroslava Momčilovića sa Nenadom Jezdićem, Vasom Vranešom, Brankom Vidakovićem, Katarinom Radivojević i Jelenom Đukić. Cena ulaznice za igrane filmove je 100 rsd.

Gradovi u kojima će se manifestacija održati su Lazarevac, Zrenjanin, Vrbas, Beograd, Apatin, Lajkovac, Ivanjica, Gračanica, Vrnjačka Banja, Sopot, Prijepolje, Subotica, Niš, Blace, Bor, Arilje, Bačka Palanka, Kanjiža, Doljevac, Požarevac, Gornji Milanovac, Jagodina, Trstenik, Leskovac, Negotin i Loznica.

PHOTO: Promo