U Severnoj Makedoniji završeno je snimanje filma “17”, debitanskog ostvarenja rediteljke Kosare Mitić, nastalog u koprodukciji sa producentskim kućama iz Srbije i Slovenije, i uz podršku Filmskog centra Srbije. Ovaj coming of age film stavlja u prvi plan poziciju mlade žene između suptilnosti koja je imanentna i brutalnosti koju donosi tranziciono društvo. Film je inspiran je istinitim događajem, na osnovu šokantne novinske vesti o devojci koja je otišla na matursku ekskurziju i porodila se u toaletu na graničnom prelazu, gde je ostavila bebu u kanti za smeće.

O svom debitantskom dugometražnom ostvarenju, rediteljka Kosara Mitić je rekla: “Svakodnevno se suočavamo sa velikom količinom informacija i vesti o raznim događajima vezanim za generacije koje su na prelazu iz dece u odrasle. Ovaj film je fikcija inspirisana upravo takvim istinitim događajem za koji sam saznala iz medija. Moje tumačenje tog događaja kao očajničkog vapaja za pažnjom, posledice ćutanja uplašenog društva koje se, umesto da se opameti, pravi šokirano, pa počinje da moralizuje, osuđuje i teoretizira, bilo je početna inspiracija za film. Podstaknuta ovim slučajem, htela sam da istražim složenost života tinejdžera u društvu u tranziciji.”

Povezana vest:  Film o Stivu Džobsu od aprila u bisokopima

Glumačku ekipu filma čine Eva Kostić, Martina Danilovska, Eva Stojčevska, Petar Manić, Irena Dimeska, Luna Bejkov, Hristijan Risteski, Alina Hristovska, Dame Joveski, Jovan Todorov, Mina Jelušić, Todor Stojkovski, Ivo Jezdić, Ana Stojanovska, Žaklina Stevkovska, Sašo Kocev, i Oliver Mitkovski. Rediteljka filma Kosara Mitić napisala je i scenario, zajedno sa Ognjenom Sviličićem.

Film su producirali Tomi Salkovski i Kristijan Burovski (Crna Mačka produkcija), Miroslav Mogorović (Art & Popcorn, Srbija) i Vlado Bulajić i Lija Pogačnik (December, Slovenija).

Miroslav Mogorović, koproducent filma iz Srbije, o ovom ostvarenju je rekao: “U današnje vreme pitanja odrastanja, sazrevanja i seksualnosti deluju još kompleksnije nego u ranijim vremenima. Mladi ljudi seksualnost otkrivaju u jednom duboko poremećeno sistemu vrednosti u kome ni sam život nema jasnu vrednost. Sa druge strane, svet odraslih ne uspeva da im pomogne i pruži im podršku, pa čak ni utehu. U ovom coming of age filmu rediteljka pokušava da razume sve okolnosti koja mladu devojku nakon preživljene traume dovode do odluke koja se čini neverovatnom, čak i nemogućom, iako znamo da su glavni događaji iz filma inspirisani istinitim događajima”.

Povezana vest:  Doživi Kefaloniju u Cineplexx duhu

Glavni lik u filmu “17” je sedamnaestogodišnja Sara, devojka iz skromne porodice koja sanja da postane poznata glumica. Nakon kratke, tajne seksualne veze sa Lazetom (17 godina), drugarom iz razreda, ona ostaje trudna. Kada to sazna, kasno je za abortus, pa odlučuje da se osam meseci krije od svih. Sa drugovima iz razreda i profesorima ide na matursku ekskurziju, ali niko od njih nije svestan da je u osmom mesecu trudnoće. Njena drugarica Lina je sa druge strane naivna i uplašena, ne snalazi se dobro u velikim društvima, niko se ne primećuje. Ona je nevina i nikada nije imala dečka. Jedne noći u hotelu, pod dejstvom alkohola i droge, daje sebi snagu i naivno ulazi u igru „Punjena kokoška“, ne znajući o čemu se radi. Na kraju večeri, Lina je silovana, a Sara je brutalno pretučena, a obe odlučuju da ćute i ne prijave događaj. „17“ je film koji drsko i bezobrazno otkriva truli i iznutra rasuli sistem, koji se samo čini skladnim. Koristeći se surovim i žestokim realizmom, postavlja pitanja, koja se obično drže „iza zatvorenih vrata“.

Povezana vest:  Ratovi zvezda u Studentskom parku u okviru Filmstreeta

Rediteljka filma Kosara Mitić rođena je 1987. godine u Skoplju. Diplomirala je 2013. na Fakultetu za dramske umetnosti u Skoplju, na odseku za filmsku i TV režiju, u klasi profesora Stoleta Popova. Do sada je režirala nekoliko kratkih filmova, među kojima su “Crvena soba” (2016), Rođendan (2015) i “Svrati bar jednom” (2013), koji su prikazani na više od 20 festivala širom sveta.

Foto: Dimitar Atanasovski