hobbitposter1

Velington spreman za sutrašnju svetsku premijeru „Hobita“

 

Glavni grad Novog Zelanda užurbano završava pripreme za sutrašnju svetsku premijeru prvog filma iz trilogije „Hobit“ Pitera Džeksona. Velington, gde su Džekson i veći deo post produkcije smešteni, preimenovan je u „Središte Srednje zemlje“. Obožavaoci Džeksonove trilogije „Gospodar prstenova“ i knjiga Dž.R. R. Tolkina prema kojima su obe trilogije snimljene, organizovali su kostimirane žurke, dok su gradske službe pripremile 500 metara dugačak crveni tepih.

Specijalno uređen avion Er Nju Zilanda dovešće glumačku i filmsku ekipu na premijeru.

Džekson, koji je nekada radio kao printer u lokalnim novinama i koji je sada postao heroj Velingtona, rekao je da i dalje radi na finalnoj montaži filma „Hobit: Neočekivano putovanje“, čija je premijera zakazana za sutra.

Povezana vest:  Šon Hejz u rimejku Three Stooges

„Hobit“ je priča koja prethodi dešavanjima u „Gospodaru prstenova“, trilogiji koju je Džekson snimio pre desetak godina i za koju je dobio više Oskara.

Radnja „Hobita“ dešava se 60 godina pre „Gospodara prstenova“ i prvobitno je bio zamišljen kao film iz dva dela, ali je kasnije ocenjeno da postoji materijala da se napravi i treći film. Tolkinog roman „Hobit“ jednodelno je delo od oko 400 strana.

Obožavaoci na Novom Zelandu već su zauzeli najbolja mesta kako bi videli zvezde filmova, uključujući britanskog glumca Martina Frimana koji igra hobita Bilba Baginsa, Hjuga Vivinga, Kejt Blančet i Ilajdžu Vuda.

Povezana vest:  Ma kakav raskid, Miley i Liam blistali na crvenom tepihu!

-Deset godina smo čekali na ove filmove. Novi Zeland je duhovni dom Tolkina tako da nema šanse da ćemo ovo da propustimo – rekao je činovnik Alan Krejg, samoproglašeni „zaluđenik“ za „Gospodara prstenova“.

Snimanje filma bilo je obeleženo i kontroverzama, uključujući i sukob sa sindikatima 2010. oko ugovora koji je rezultirao uplitanjem vlade i izmenom zakona o radu i nuđenjem olakšisa „Vorner brosu“ da snimi film na Novom Zelandu.

-Malo je falilo da ‘Hobit’ ne bude snimljen ovde – rekao je Džekson Radiju Novi Zeland i pojasnio da su producenti razmatrali i lokacije u Britaniji, pre svega Škotskoj i šumama Engleske.

Povezana vest:  Tom Tikver želi poznate u svom novom filmu

Prošle nedelje, grupa za zaštitu prava životinja saopštila je da je 20 životinja uginulo tokom snimanja filma. Džekson je rekao da su neke od životinja uginule na farmi gde su držane, ali da nijedna nije povređena tokon snimanja filma.

Trilogija „Hobit“ snimana je u novoj tehnici sa 48 frejmova po sekundi u poređenju sa 24 frejma po sekundi, što je standard u industriji od 1920-ih.

Drugi film „Hobit: Uništenje Šmauga“ premijerno će biti prikazan u decembru naredne godine, a treći „Hobit: Tamo i natrag“ sredinom jula 2014.