U okviru manifestacije „Dani slobode“ u Beogradu sutra će premijerno biti prikazan film „Gradonačelnik“, o nekadašnjem gradonačelniku Branku Pešiću, jednom od najpopularnijih, u čijem mandatu su izgrađeni Mostarska petlja, most „Gazela“, Terazijski tunel.

Film, čiju režiju potpisuje Vuk Dapčević, a scenario Duška Jovanić, biće prikazan sutra u 20 sati u Kombank dvorani.

Snimljen je na ideju zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, koji je podsetio da je Branko Pešić bio legendarni gradonačelnik i da, ako je neko od gradonačelnika zaslužio da dobije film, a zaslužili su ga i neki drugi gradonačelnici – onda bi prvi trebalo da bude upravo Pešić.

Vesić je istakao da je film divna priča o čoveku koji je pre svega bio Beograđanin, običan čovek koji je voleo Beograd i koji je 24 sata živeo za njega.

Povezana vest:  Nakon osvajanja Zlatne arene na festivalu u Puli dokumentarni diptih o Stevanu Labudoviću rediteljke Mile Turajlić ponovo u Beogradu

Dodao je da još uvek nije pogledao završnu verziju filma, ali da je iz delova koje je pogledaio stekao utisak da ovaj film pokazuje kakav gradonačelnik treba da bude.

„To mora prvo, da bude sposoban čovek, drugo mangup, neko ko razume život i u stanju je da se izbori i da dobije više novca za svoj grad nego neko drugi, neko ko je u stanju da rešava svakodnevne probleme, a najmanje treba da bude birokrata“, poručio je Vesić.

Istako je da će svi koji pogledaju ovaj film videti sa kakvom strašću je Branko Pešić radio svoj posao i borio se za Beograd.

Povezana vest:  Džoni Dep na Mokroj Gori

„On je bio spreman da se posvađa sa svakim kako bi se izborio da njegov grad koji je vodio dobio više. Osnovni utisak mi je sa kakvim ponosom je radio svoj posao. Za njega posao gradonačelnika Beograda nije bio usputni posao ka daljem napredovanju. Za njega je to bio ponos, jer zaista ne postoji veća čast za nekoga ko je Beograđanin nego da bude gradonačelnik svoga grada“, rekao je Vesić.

Vesić je dodao da je trenutno u izradi spomeik Branku Pešiću, koji će kako očekuje na proleće biti postavljen u Zemunu.

Povezana vest:  Sutra počinje 47. filmski festival u Sopotu - SoFest!

Duška Jovanić je rekla da je film rađen godinu dana.

„Branko Pešić je bio vanserijski čovek koji je spojio osobine zemunskog mangupa i čoveka koji je “plivao uz Dunav“ i mogao Titu da kaže ono što drugi nisu, na jedan fin, mangupski, zemunski način i da ima veliku podršku od Josipa Broza“, kazala je Jovanić.

„Dani slobode“ je tradicionalna manifestacija u organizaciji Grada, kojom se slave dva datuma oslobođenja Beograda – 20. oktobar 1944. godine, Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu i 1. novembar 1918. godine, Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu.

Foto: Mateja Stanisavljevic/ATA Images