KingsSpeechNagrada režiseru Kraljevog govora Tomu Huperu

 

Tom Huper, reditelj „Kraljevog govora“, dobio je nagradu američkog Udruženja režisera (DGA) na ceremoniji održanoj u subotu uveče u Los Anđelesu. „Kraljev govor“, u kojem Kolin Fert igra britanskog kralja Džordža Šestog, ima najviše – 12 – nominacija za Oskare koji će biti dodeljeni 27. februara.

Povezana vest:  Emiru Kusturici nagrada festivala u Taormini

Nagrada Udruženja režisera jedna od najpouzdanijih za prognoziranje dobitnika Oskara: samo šest puta u 62 godine dugoj istoriji dodele nagrada DGA, laureat te nagrade nije dobio i pozlaćenu statuetu američke filmske akademije za režiju.

Martin Skorseze, dobitnik nagrade DGA za životno delo 2003. i nagrade istog udruženje za režiju „Dvostruke igre“ pre četiri godine, ove godine je dobio priznanje u televizijskim kategorijama, za režiju pilot epizode gangsterske drame iz doba prohibicije „Boardwalk Empier“.

Povezana vest:  Novi zvučni sistem za prikazivanje Hobita

Nagradu za dokumentarac dobio je Čarls Ferguson za „Inside Job“, hroniku ekonomskih skandala 2008. Taj film je nominovan i za Oskara. U kategoriji TV komedija nagrađena je serija „Modern Family“.

Ceremoniji dodele nagrada Udruženja režisera uslediće večeras dodela nagrada američkog Udruženja filmskih glumaca.