MovieTapeNagrade Sandens festivala

 

Filmovi „Like Crazy“ Drejka Doremasa i „How To Die In Oregon“ Pitera Ričardsona osvojili su u subotu uveče Gran pri nagrade u kategorijama za najbolji američki igrani i za dokumentarni film na 27. Sandens festivalu u Park Sitiju.

Gran pri za američki igrani film, najprestižnije priznanje, dobilo je ostvarenje „Like Crazy“, priča o „ludoj“ ljubavi Amerikanca i Britanke koja je na teškom iskušenju zbog razdvojenosti. „How To Die In Oregon“, dirljivi pledoaje u korist eutanazije, prati nekoliko obolelih u terminalnoj fazi bolesti koji odlučuju da odu u Oregon gde zakon dozvoljava eutanaziju.

Povezana vest:  Džoni Dep povredio ruku na snimanju

U kategoriji stranog igranog filma, Gran pri žirija dobio je norveški „Happy, Happy“ u režiji Ane Sevicki, koji priča o seksualnoj renesansi domaćice u naručju suseda.

Gran pri žirija za strani dokumentarac dodeljen je američko-britanskom ostvarenju „Hell And Back Again“ Danfanga Denisa, o teškom povratku kući 25-godišnjeg marinca teško ranjenog u ratu u Avganistanu.

Na Sandens festivalu koji je osnovao Robert Redford kako bi promovisao filmove nezavisne produkcije naspram holivudskoj produkciji velikih studija, ove godine prikazano je 120 filmova, od kojih 58 u takmičarskim selekcijama.

Povezana vest:  "Sunčanica" Nikite Mihalkova ruski kandidat za Oskara