TILVA ROSHFilm „Tilva Roš“ premijerno sutra u Beogradu

 

film „Tilva Roš“ autora Nikole Ležaića biće premijerno prikazan sutra u Beogradu u Domu sindikata, a ne kako je ranije najavljeno u renoviranom Domu omladine, koji još nije zvanično otvoren.

„Tilva Roš“ je uzbudljiva priča o odrastanju, prijateljstvu i ljubavi, svež, duhovit i blago melanholičan film u žanru tinejdž drame, ocenila je inostrana kritika, a u to se uverila i srpska publika na nedavnoj premijeri u Boru, gde je film i sniman.

Povezana vest:  Spekulacija o rastanku Kejt Vinslet i Sema Mendesa

Debitantski dugometražni film reditelja i scenariste Ležaića već je postigao veliki uspeh na međunarodnoj sceni. Tokom 2010. godine učestvovao je na 17 festivala i osvojio 11 nagrada, među kojima pet glavnih (za najbolji film) u Sarajevu i na festivalima u Rusiji, Holandiji, Portugaliji i Francuskoj.

Glavne uloge igraju naturščici Stefan Đorđević i Marko Todorović.

Njihovi likovi – Toda i Stefan, najbolji su drugovi, skejteri koji provode leto po završetku srednje škole u svom malom rudarskom gradu. Vreme provode sa Dunjom, drugaricom koja živi u Francuskoj, ali svakog leta dolazi u Bor da bude sa starim društvom.

Povezana vest:  Sutra premijera poslednjeg nastavka filma ‘Hari Poter'

U drugom planu priče je grad Bor u vreme demonstracija ljudi koji su ostali bez posla u doba tranzicije i privatizacije.

Naslov filma znači crveno brdo (na vlaškom), a to je ime lokaliteta gde je započela rudarska istorija Bora.

Producent je kuća „Kiselo dete“, koju je osnovalo nekoliko mladih srpskih filmskih autora, okupljenih oko zajedničkog cilja – pravljenje nezavisnih igranih i dokumentarnih filmova sa stavom.

Povezana vest:  Novi uspeh „Princa od papira“