Like_Crazy_sundance_film_festival_2011Filmu „Lajk krejzi“ glavna nagrada na Sandens festivalu

 

Film „Lajk krejzi“ (Like Crazy) Drejka Dormusa (Drake Doremus) i dokumentarac „Hau tu daj in Oregon“ („How To Die In Oregon), Pitera D. Ričardsona, osvojili su glavne nagrade na ovogodišnjem, 27. Sandens filmskom festivalu, najvećem godišnjem okupljanju u čast nezavisnog filma.

„Lajk krejzi“, dirljiva drama o ljubavi na daljinu između Amerikanca i Britanke koji uprkos razdvojenosti uspevaju da sačuvaju vezu, osvojila je nagradu žirija za najbolje američko ostvarenje, dok je film „Hau tu daj Oregon“ potresna priča o eutanaziji koja prati grupu terminalno bolesnih ljudi tokom poslednjih meseci života, dobila nagradu za najbolji američki dokumentarac. Što se glasova publike tiče, najveći broj osvojio je film „Circumstance“ Marjam Kešavarz (Maryam Keshavarz) o odrastanju dvoje tinejdžera u imućnoj iranskoj porodici.

Povezana vest:  Seksualna ispovest Davida Duchovnyja

Publika je za svoj omiljeni dokumentarac izabrala film „Bak“ (Buck), rediteljke Sindi Mil (Cindy Meehl) koji govori o moći nenasilja kroz priču dresera konja.

Nagrada za najbolje ostvarenje u selekciji svetskog filma otišla je filmu „Hepi, hepi“ (Happy, Happy) Norvežanke Ane Sevicki (Anne Sewitsky) o domaćici koja svoje seksualne apetite utoljuje sa zgodnim susedom.

Povezana vest:  Loren Bekol, holivudska legenda

U istoj selekciji, ali u kategoriji dokumentarca, Gran pri žirija ponelo je američko-britansko ostvarenje „Hell And Back Again“ Denfanga Denisa (Danfung Dennis) o posledicama „nekonvencionalnog“ ratovanja na vojnike koji u njemu učestvuju.

Sandens festival pokrenuo je Sandens Institut za film Roberta Redforda i svake godine prikazuje filmove koji su snimljeni izvan velikih holivudskih studija, a od kojih neki na kraju postanu i komercijalni hitovi.

Povezana vest:  Bori Draškoviću uručena nagrada za životno delo „Pogled u svet: Vojislav Vučinić“ 29. Festivala autorskog filma