TILVA-ROSH-POSTERU susret premijeri Tilva Roš – reč, dve o filmu, reditelju, ekipi, nagradama, kritikama…

 

Toda i Stefan su najbolji drugovi, skejteri koji provode prvo leto nakon završetka srednje škole u svom malom rudarskom gradu snimajući „jackass“ klipove sa svojim društvom. Stefan na jesen odlazi u Beograd na studije. Njih dvojica vreme provode sa Dunjom, drugaricom koja se preselila u Francusku, ali svaki letnji raspust provodi sa starim društvom u Boru. Toda i Stefan ulaze u prećutno nadmetanje za njenu pažnju snimajući sve luđe video klipove. U tom čudnom odnosu bezuslovnog prijateljstva i nadmetanja pokušavaju da nadmaše jedan drugog.

REDITELJSKA EKSPLIKACIJA

Pre četiri godine dobio sam DIVX sa jednočasovnim amaterskim „jackass“ filmom pod imenom „CRAP – Pain is empty“ koji su snimila dva tinejdžera iz mog rodnog grada, Bora, Stefan Đorđević i Marko Todorović. Snimak je imao neviđenu energiju koju samo tinejdžeri mogu da imaju i na mene je uticao kao neka adrenalinska injekcija. Neviđeno mi je prijalo da gledam koliko dobronamernog prijateljstva ima u svim tim uvrnutim stvarima koje su izvodili. Setio sam se sebe od pre desetak godina i shvatio da se nisam puno razlikovao – najvažnije je bilo dobro se zabaviti u dobrom društvu. Odmah sam hteo da snimim pravi igrani film u kojem bi ti momci glumili sami sebe i radili stvari koje inače rade, a sve iz želje da pobegnem od svog tog socijalnog i političkog besmisla koji nas okružuje i da se prepustim onome što sam osećao da je stvarno važno.

Priča je nastala od klipova koje su snimali, stvari koje su mi ispričali da su im se desile, a sve sam to zalepio i povezao nekim mojim uspomenama i maštarijama i to je TILVA ROŠ, stvarno ali ne baš stvarno.

Povezana vest:  Adam Sandler u rimejku francuske komedije

Tivila_ros_Stefan Djordjevic_ Marko TodorovicVIZUELNI STIL I UTICAJI

Pošto sam rođen i odrastao u Boru imao sam pomešana osećanja vezana za to mesto, pošto je Bor u Srbiji mahom simbol razorene industrije. To jeste delimično tačno ali ga ja nikada nisam dožiljavao kao neku istočnoevropsku postindustrijsku pustinju. Nikada nisam imao osećaj kao da živim u nekom ružnom, raspalom ghost town-u, naprotiv, oduvek sam Bor doživljavao kao najlepše mesto na svetu. Zbog rudničkih jalovišta koja opkoljuju grad uvek sam zamišljao da sam u pustinji Arizone. Nije ništa novo da neko traži lepo tamo gde ljudi to obično ne rade, tako da sam imao dosta jasnu referencu u legendarnom američkom fotografu Williamu Egglestonu. Njegove fotografije američkog srednjeg zapada izgledaju kao najlepša uspomena koju neko može da ima, i dok sam ih gledao imao sam apsolutno isti osećaj koji sam imao gledajući pejsaže kod kuće. Takođe, filmovi kao što su „Gummo“, „My own private Idaho“, „Thumbsucker“ su dosta uticali na to kakvu vrstu osećanja želim da napravim.

NAZIV „TILVA ROŠ“

Na mestu na kojem se sada nalazi rupa površinskog kopa u Boru nekada se nalazilo brdo crveno od bakra pa su mu lokalni meštani, Vlasi, dali ime Tilva Roš tj. Crveno brdo. Tilva Roš je prvo rudno telo borskog basena.

SKATE TEAM KOLOS

KOLOS je skate grupa od 20-40 momaka iz Bora koji se druže, zabavljaju i voze zajedno. Skoro svi članovi tima se pojavljuju u filmu. Nastao je 2005. godine. Osnovali su ga Stefan Đorđević, Marko Todorović i Marko Milenković. Zajedno sa skejt timom ZGLOB iz Negotina i sa SHORTY-jem, grafiterom iz Zaječara čine KZS, neki vid skejt alijanse istočne Srbije. Kolos je 2009. godine osnovao NVO organizaciju uz čiju pomoć pokušava da prikupi sredstva za izgradnju prvog skate parka u Boru.

Povezana vest:  Sandri Bulok i Džefu Bridžizu nagrade udruženja glumaca

BIOGRAFIJA REDITELJA:

Nikola Ležaić rođen je u Boru 1981. Završio je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, odsek Filmska i TV režija. Jedan je od osnivača strip grupe „Smog“ i književnog pravca „metasinkrizam“. „Tilva Roš“ je njegov debitantski film.

FESTIVALI I NAGRADE:

Sarajevo International Film Festival, BiH (regionalna premijera, Najbolji Film, Najbolja muška uloga – M. Todorović)

Locarno International Film Festival, Švajcarska (Internacionalna premijera)

Warsaw International Film Festival, Poljska

Valdivia International Film Festival, Čile

Zagreb Film Festival, Hrvatska

2 in 1 Film Festival Moscow, Rusija (Najbolji film, Nagrada za najbolju priču)

Noordelijk Film Festival, Holandija (Najbolji film – nagrada Matad’Or)

Film Festival Cottbus, Nemačka (Spirit award)

Bratislava International Film Festival, Slovačka

Estoril Film Festival, Portugal (Najbolji film, Nagrada Cineuropa)

Braunschweig International Film Festival, Nemačka

Cinedays Skopje, Makedonija

Gijon International Film Festival, Španija (Specijalna nagrada žirija)

Oslo International Film Festival, Norveška

Festival International du Film de Belfort, Francuska (Najbolji film, Nagrada publike)

Thessaloniki International Film Festival, Grčka

Festival Européen Les Arcs, Francuska

 

IZVODI IZ STRANIH KRITIKA

Hollywood Reporter:  „…Lezaic, who wrote, directed and edited the film, is not anxious to suggest reasons behind his heroes’ actions; one imagines a deep-seated anger that expresses itself as violence against the self rather than others, but that’s just one interpretation. Todorovic, who won the best actor award in Sarajevo, shows a promising depth beneath his crooked clown smile, and Dordevic is bolstered by his resemblance to a young, long-haired Tom Cruise…“

Povezana vest:  Povređen glumac Emir Hadžihafizbegović

IndiWire.com: “…For the second year in a row, The Heart of Sarajevo Award, the festival’s top prize, went to a film from Serbia. Taking the prize this year was “Tilva Rosh,” directed by Nikola Lezaic… Lead actor Marko Todorovic also walked away with the Heart of Sarajevo Award for Best Actor… What might be the most refreshing thing about this film is the fact that it’s a Balkan film with no mention of the war, but instead shows what life is like in modern-day Serbia.  Almost imitating many American “disaffected youth” films, “Tilva Rosh” focuses on two teenagers, Toda and Stefan, as they waste away the summer after completing high school. …”

Blog IndiWire.com: “…In the recent Serbian coming-of-age drama “Tilva Ros,” the bored teenage residents of a small mining town pass the time taping themselves engaging in demented “Jackass” stunts—evidence that the now-legendary exploits of Johnny Knoxville, Steve-O and the rest of the gang have obtained a global reach…”

Uloge: Marko Todorović, Stefan Đorđević, Dunja Kovačević, Marko Milenković, Nenad Stanisavljević, Nenad Ivanović, Filip Maksimović, Miloš Petrović, Nenad Miladinović, Vlatko Ristov, Nikola Milovanović, Boško Đorđević, Aleksandar Pavlović, Milan Radosavljević, Radoje Čupić, Dragana Mrkić, Ljubomir Todorović, Nenad Pećinar, Dragan Stojmenović, Raca Rukavina

Scenario, montaža & režija: Nikola Ležaić

Producenti: Uroš Tomić, Mina Đukić, Nikola Ležaić

Koproducent: Dragan Đurković

Direktor fotografije: Miloš Jaćimović

Dizajn zvuka: Danijel Daka Milošević

Scenograf: Nikola Berček

Kostimograf: Biljana Grgur