Sandens u znaku povratka buntovničkom filmu 

jamesfranco_howl_pgFilmski festival Sandens, koji je juče otvoren u Park Sitiju, u američkoj državi Juti, ove godine ponovo je u znaku buntovništva i rizičnih poduhvata, što potvrđuje i premijerno prikazivanje filma „Howl“ (Urlik), posvećen čuvenom američkom pesniku Alenu Ginzbergu, kao i ratnog dokumentarca „Restrepo“. 
Festival, koji je osamdesetih godina osnovao glumac i reditelj Robert Redford, promoviše ostvarenja nastala van velikih holivudskih studija, a ovogodišnje izdanje vraća se svojoj prvobitnoj temi – nezavisnosti. 
-Ponekad je vraćanje korenima novo i osvežavajuće – kazao je Redford pred prepunom salom na otvaranju smotre, koja je započela projekcijom filmova „Urlik“ i „Restrepo“. 
Poznat kao festival koji pomaže u otkrivanju novih talenata i priznatim umetnicima pruža priliku da se oprobaju u nečemu drugačijem, Sandens je poslednjih godina, po rečima samog Redforda, počeo da se udaljava od svoje prvobitne koncepcije. 
Razlika između nezavisnog filma i mejn strim ostvarenja sve je više počela da nestaje. Neki od najboljih nezavisnih filmova poslednih godina proizvod su ekspozitura velikih holivudskih studija koji prave niskobudžetne filmove. Tako je nastao i „Milioner sa ulice“, koji je prvobitno producirala jedna od filijala studija Vorner Bros. 
Kao dokaz da je spreman na rizik, Sandens je ove godine raskinuo sa tradicijom prikazivanja samo jednog ostvarenja na otvaranju, projekcijom dva filma i programom kratkih filmova. 
„Urlik“, u režiji Roba Epstina i Džefrija Fridmena, trebalo je da bude snimljen kao dokumentarac još pre tri godine, na 50. godišnjicu čuvene Ginzbergove poeme. 
Film govori o tome kako je istoimena poema – o istini svakodnevnog života dvojice mladića posle Drugog svetskog rata – izazvala skandal u konzervativnom američkom društvu pedesetih godina prošlog veka i kako je njen izdavač završio na sudu zbog širenja pornografije. 
U to vreme, Ginzberg i njegova bit generacija važili su za otpadnike koji su prkosili konvencijama. 
Scenarista i reditelj filma „Restrepo“, Sebastijan Džanger i Tim Heterington, proveli su godinu dana sa vodom američkih vojnika u Avganistanu, posmatrajući ih u svakodnevnom životu, radu i ratovanju. 
Redford je najavio da će publika na ovogodišnjem izdanju Sandensa moći da vidi brojne dokumentarce, „u kojima će osetiti sav rizik kojem se reditelji izlažu da bi ispričali svoju priču i koliko je važno doći do neke nove istine“. 
-To je ono na šta smo mi ponosni – izjavio je slavni glumac. 

Povezana vest:  Nordwand (2008) iliti "Ledeni Ambis"