Emir_Kusturica

Održana prva sednica Odbora za obeležavanje Godine filma

 

Članovi Odbora za obeležavanje Godine filma u Srbiji složili su se na današnjoj konstitutivnoj sednici u ministarstvu kulture da je neophodno da Zakon o kinematografiji bude usvojen što pre. Ministar Nebojša Bradić rekao je da je plan da u toku Godine filma, čije će obeležavanje početi otvaranjem nove zgrade Jugoslovenske kinoteke 6. juna, bude donesen Zakon o kinematografiji, koji će omogućiti razvoj filma u Srbiji.

Prema njegovim rečima, tokom Godine filma planirano je i da se Filmske novosti transformišu u audio-vizuelni arhiv, koristeći potencijale koje ta institucija ima.

-Planirana je i međunarodna promocija srpskog filma koja će uz podršku razvoja bioskopske mreže i uz transformaciju filmskih manifestacija uticati na poboljšanje situacije u ovoj oblasti – rekao je Bradić.

Specijalni savetnik ministra kulture Goran Marković rekao je da je kinematografija jedna od najuspešnijih stvari u Srbiji koja ima značajnu kulturnu ulogu jer predstavlja zemlju u svetu i da je važno da država shvati značaj filma.

Povezana vest:  ZLATNI TORANJ FILMU LEVIJATAN

-Moramo da izvršimo pritisak da se Zakon o kinematografiji što pre usvoji i da na taj način uđemo u red zemalja koje su regulisale ovu oblast. Donošenje Zakona je težak posao i pored truda mnogih učesnika u izradi Nacrta, on je još uvek rovit i nije došao do Skupštine – rekao je Marković.

Reditelj Emir Kusturica osvrnuo se na jučerašnju ostavku Mikija Manojlovića na mesto predsednika Upravnog odbora Filmskog centra Srbije, istakavši da je i on iz istih razloga dao ostavku na to mesto, 2008. godine.

-Nedopustivo je da još nemamo Zakon o kinematografiji, koji bi omogućio da lakše pravimo filmove i da se ova oblast bolje razvija – rekao je Kusturica.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović složio se da je Zakon o kinematografiji neophodan i dodao da je iz poslednjeg Nacrta tog zakona izbačena odredba da je obavezno da se svaki novi film deponuje u Kinoteku i da to mora biti ispravljeno.

Povezana vest:  Konkurs za filmove na Festivalu Green screen fest

Zelenović je istakao da je obeležavanje 100 godina od kada je Čiča Ilija Stanojević snimio prvi srpski igrani film, „Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa“, važan jubilej i dobra prilika da se podseti da je Srbija zemlja sa ogromnom tradicijom kada je film u pitanju.

Prema njegovim rečima, Kinoteka će obeležavanje Godine filma početi otvaranjem nove zgrade u Uzun Mirkovoj ulici, a prva manifestacija u okviru jubileja biće Festival nitratnog filma, koji će biti posvećen zapisima na nitratnim filmovima koji se čuvaju u arhivi, a odnose se na Srbiju.

-Tokom poslednje dve godine, uz pomoć ministarstva kulture Srbije, napravili smo 60 kopija srpskih filmova nekih od najnzačajnijih autora, kao što su Soja Jovanović ili Joca Živanović, a takođe planiramo da sa autorima i filmskim kritičarima napravimo anketu ‘100 najznačajnijih srpskih filmova’ – rekao je Zelenović.

Povezana vest:  Dragulji Baltika na 23. Festivalu evropskog filma Palić

Glumica Milena Dravić rekla je da pored svih problema treba obratiti pažnju i na mlade autore, koji često ne dobijaju šansu da se predstave svojim radom, a filmski kritičar Milan Vlajčić je istakao da „država treba da se pozabavi bioskopima, koji polako izumiru u Srbiji“.

Reditelj Goran Paskaljević se takođe složio da je neophodno donošenje Zakona o kinematografiji, u kome bi se precizno formulisalo šta ko radi i istakao da do ostavke Mikija Manojlovića ne bi došlo, da su stvari tako i funkcionisale.

Odbor za obeležavanje Godine filma formiran je 2. februara, a njegovi članovi u glumci Milena Dravić i Velimir Bata Živojinović, istoričar filma Dejan Kosanović, reditelji Goran Paskaljević, Srđan Karanović, Goran Marković i Emir Kusturica, scenarista Gordan Mihić, filmski kritičar Milan Vlajčić i direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović.