U organizaciji Mreže kinoprikazivača Srbije u Vrnjačkoj Banji od 11. do 13. juna 2022. održano je trodnevno savetovanje namenjeno kinooperaterima. Svoje učešće uzelo je 25 kinoperatera i pet domaćih distributera.

Glavna teme savetovanja ticala su se novih pristupa distribucije filmova, digitalizaciji bioskopa, ali i praktičnom rukovanju digitalnom opremom, i to na primeru Kulturnog centra Vrnjačke Banje u njihovom digitalizovanom bioskopu.

Povezana vest:  Film o kultnom svetskom glasu Šarlu Aznavuru otvara drugo izdanje ДОК #2

Tom prilikom razgovarano je o novim pristupima distribuciji filmova, budućnosti distribucije filmova, te digitalizaciji bioskopa (potrebnoj opremi, karakteristikama platna, audio-sistema, projektora) i drugim pitanjima u vezi sa digitalizacijom, kao i praktičnim pitanjima iz domena rada bioskopa, praktičnim rukovanjem digitalnom opremom u bioskopu.

Ciljevi Mreže kinoprikazivača Srbije su: umrežavanje kinoprikazivača i zastupanje zajedničkih interesa, unapređenje i razvoj kinoprikazivača i kinoprikazivačke delatnosti u Srbiji, povećanje broja gledalaca, edukacija i razvoj filmske publike, edukacija u oblasti audiovizuelne kulture, razmena znanja, iskustava, primera dobrih praksi i informacija između Strana potpisnica, kreiranje, razvoj i razmena filmskih i drugih programa i obogaćivanje kulturne ponude, promovisanje audiovizuelnog stvaralaštva i kinoprikazivačke delatnosti,podsticanje nacionalne i međunarodne saradnje, zajednički razvoj, apliciranje i realizacija projekata iz oblasti kulture, jačanje i razvoj organizacionih, programskih i tehničkih kapaciteta kinoprikazivača, praćenje, edukacija i uvođenje novih tehnologija u kinoprikazivačkoj delatnosti – sa posebnim osvrtom na digitalne medije i kreativne industrije.

Povezana vest:  ACID I FESTIVAL AUTORSKOG FILMA ŽELE DA PRIVUKU MLADU PUBLIKU

Foto: Ognjen Rakčević