Međunarodna teniska federacija (ITF) objavila je da će se žreb za Bili Džin King kup mečeve plej-ofa 2022. za plasman u kvalifikacije Svetske grupe 2023. održati u kancelarijama ITF-a u Londonu 16. juna u 14:00 časova po srednje-evropskom vremenu.

Izvlačenje će se prenositi uživo na www.BillieJeanKingCup.com i na kanalima društvenih medija ovog takmičenja. Na žrebu će učestvovati 16 timova, koji će se takmičiti u osam susreta kod kuće, odnosno u gostima 11. i 12. novembra 2022.

Povezana vest:  Ivanovićeva skočila na sedmo mesto, Janković 21.

U žrebu se nalaze selekcije koje su poražene u kvalifikacijama 2022. u aprilu, i ekipe sa najboljim učinkom iz regionalnih Grupa I za 2022.  Pobedničke selekcije iz plej-ofa 2022. će se plasirati u kvalifikacije 2023, dok će se poraženi timovi takmičiti u svojoj regionalnoj grupi I 2023. godine. Osam nacija nosilaca za žreb plej-ofa određeni su na osnovu najnovije Bili Džin King kup rang liste, među nosiocima je i reprezentacija Srbije.

Povezana vest:  WTA TOKIO, Voznjacki i Dementijeva finalistkinje

Nosioci su:

  1. Francuska, 2. Nemačka, 3. Rumunija, 4. Letonija, 5. Japan, 6. Brazil, 7. Kina i 8. Serbia.

Selekcije koje nisu nosioci i koji su potencijalni protivnici našeg tima su: Argentina, Austrija, Hrvatska,  Mađarska,  Meksiko,  Holandija, Slovenija i Ukrajina.

Ukoliko žreb Srbiji dodeli Hrvatsku u tom slučaju je naša zemlja domaćin, za sve ostale protivnike o domaćinstvu odlučuje žreb.

Povezana vest:  Zimonjić i Stosur trijumfovali u miksu na Vimbldonu

Kao najbolje rangirani timovi koji nisu obezbedili plasman iz Grupe I 2022. godine, Srbija i Meksiko će se boriti za plej-of nakon suspenzije Ruske i Beloruske teniske federacije.          Kao sledeći najbolje rangirani tim koji nije izborio plasman iz Grupe I Evrope-afričke 2022. Austrija je zamenila Veliku Britaniju, koja je dobila vajld kard za finalni turnir Svetske grupe 2022.

Foto: TSS