Trećeg festivalskog dana, u ponedeljak 18. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h će biti prikazano ostvaranje „Devojački film” rediteljke Ali Hapasalo, a od 23h film “Magnetna rezonanca” Kristijana Munđua.

U ostvarenju “Devojački film”, najbolje prijateljice Mimi i Ronko su jedna drugoj večita podrška – obe žele avanturistički život, ispunjena strašću i raznim doživljajima. Ema je, s druge strane, čitav svoj život posvetila umetničkom klizanju i ništa ne može da se ispreči između nje i njenog uspeha. Ali, kada upozna Mimi i Ronko, otvaraju joj se nove mogućnosti i devojke kreću novim putevima – Mimi i Ema doživljavaju prvu ljubav dok Ronko kreće u potragu za zadovoljstvima.

Film “Magnetna rezonanca” u sinopsisu je opisan kao analiza pokretačkih snaga ljudskog ponašanja suočenih sa nepoznatim, kao i načini na koje doživljavamo druge i odnosimo se prema uznemirujućoj budućnosti.

U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću će ne repertoaru biti filmovi „Bioskop Sabaja” Orit Fouks Rotem (17h), i „Granice ljubavi” Tomaša Vinskog (19h).

Povezana vest:  Uskoro 15. Festival studentskog filma – U susret jubileju

U filmu “Bioskop Sabaja” devet Arapkinja i Jevrejki učestvuje u filmskoj radionici koju vodi Rona, mlada rediteljka koja ih uči da dokumentuju svoje živote, ali i da sopstvene snimke prikažu ostatku grupe. Svakom novom projekcijom atmosfera u grupi se menja i primorava učesnice da promisle svoje tradicionalne, ukorenjene poglede i uverenja.

“Granice ljubavi” je priča o Hani i Petru koji, u želji da osveže vezu, zalaze u erotske fantazije jedno sa drugim. Međutim, vrlo brzo prelaze sa reči na dela i njihova nevina igra prelazi granice monogamne veze, što će ih naterati da uvide posledice neograničene slobode.

U selekciji “Ukrajina u fokusu”, u Bioskopu Eurocinema u Subotici će u 17 časova biti prikazan film “Loši putevi” Natalije Vorozbit. Četiri kratke filmske priče smeštene su u Donbasu (Donjecki basen), u ratnoj Ukrajini. Ovo ostvarenje je premijerno prikazano kao pozorišno delo 2017. u Kraljevskom pozorištu u Londonu.

Nakon ove projekcije, u istom prostoru će u 19 časova biti prikazan film “Prinudno iseljenje” Matea Fazekaša, u selekciji “Novi mađarski film. Delo ovog reditelja u fokusu ima prvi slučaj mladog sudskog izvršitelja koji potom postaje njegova lična noćna mora, jer je očajna starica kojoj oduzimaju dom spremna da žrtvuje sve da bi ga zadržala.

Povezana vest:  Srpski film "Vlažnost" otvara 44. FEST

U selekciji “Eco Dox” u Art Bioskopu “Lifka” u Subotici od 17 časova na programu je film “Ovo je naša kuća” (Lamia Šabić, Lučano Perez Savoj, Diogo Pereira), koji postavlja niz pitanja. Kako izgleda život jedne zajednice podređene eksploataciji i sagorevanju uglja preko 100 godina? Šta ostaje posle? Odgovore su dali meštani i priroda: voćnjaci i bašte kojih više nema, reke koje više ne teku, kuće čiji su temelji zatrpani u kopovima i ljudi koji više ne žive u njima.

U sklopu ove selekcije, kao deo pratećeg festivalskog programa, u 15 časova u Eko Centru biće održana panel diskusija i prezentacija Zelene povelje za filmske festivale i njihove prateće platforme.

U Art Bioskopu “Lifka”, u selekciji “Novi evropski dokumentarni film” od 19 časova će biti prikazano ostvarenje “Okreni se ka suncu” Alione Van Der Horst. Ovo je neverovatna priča o sovjetskom ratnom zarobljeniku koji, nakon Drugog svetskog rada, završava u jednom od Staljinovih logora, u kojem mu je jedini spas ljubav prema nepoznatoj devojci. Šezdeset godina kasnije, njegova ćerka Sana oživljava očevu priču.

Povezana vest:  Kada se pretnje isplate: Intervju zaradio 15 miliona dolara

U programu “Mladi duh evrope”, u Bioskopu Abazija će od 23 časa biti prikazani filmovi “Pištolji i kacige” (Marko Marjanović Marinčić), “Linije” (Ivan Stojković), “Velika dostignuća” (Nikola Vučinić), i “Sve je dobro” (Ružica Anja Tadić), u okviru predstavljanja međunarodnog festivala kratkometražnog igranog filma ”Filmski Front“. U istom programu, u nastavku večeri će biti prikazani filmovi “Mačja histerija” (Angelika Abramovič), “Trešnje” (Vytautas Katkus), “Silazak” (Mehdi Fikri), Dirndlšuld (Wilbirg Brainin-Donnenberg).

U selekciji “Zsigmond Vilmos”, u bioskopu Abazija na Paliću će od 15 časova biti prikazani kratki filmovi “Mamin Ponos” (Lili Laura Toth) “Dođi” (Balázs Lengyel), i “Idem” (András Gál).

Foto: Palićki filmski festival promo