Drugog dana Festivala evropskog filma Palić, u nedelju 17. jula, na konferenciji za medije na Velikoj terasi govorili su direktor festivala Radoslav Zelenović, programski direktor i selektor Miroslav Mogorović, izvršni producent Ilija Tatić, selektor Glavnog takmičarskog programa Nikolaj Nikitin, selektorka takmičarskog programa “Paralele i sudari” Julija Sinkevič, selektor dokumentarnih programa Igor Toholj, i laureat regionalne “Lifka” nagrade Igor Galo.

Ilija Tatić, izvršni producent festivala, osvrnuo se na sinoćnu ceremoniju otvaranja: „Po mnogima je ovo bila najlepša ceremonija za 29 godina festivala, zahvaljujući Miri Banjac kojoj ne mogu dovoljno da se zahvalim. Ona posebno dirljiva scena s Duškom Kovačevićem na uručenju nagrade, nešto je što čini naš festival zaista posebnim, i što ostaje u istoriji ovog festivala i naše kinematografije. Za takve momente vredi dolaziti“.

Radoslav Zelenović, direktor festivala, na konferenciji za medije je istakao: „Spontanost koju ovaj festival ima, poput trenutka kada Mira Banjac kaže Dušku Kovačeviću da dodeljuju nagradu njemu, a ne njoj,  pokazuje da je ovo jedan relaksirajući festival, na kome ne važe norme kao na drugim manifestacijama. Na njemu se vide i neke novosti. On sada jeste stari festival, ali nije i nadam se da nikada neće biti staromodan, već da će pratiti sve tokove ne samo kinematografije, nego i života koji se dešava oko njega“.

Povezana vest:  Keni Ortega režira filmsku verziju mjuzikla In the Heights

Miroslav Mogorović, programski direktor festivala, osvrnuo se na odličnu posećenost projekcijama na festivalu: „Publika na Letnjoj pozornici gleda filmove koje recimo ni u Beogradu ne bi gledali u tom broju. To čini ovaj festival posebnim“. Mogorović je najavio osam otvaranja programskih selekcija tokom drugog dana festivala, kao i veliki broj fantastičnih filmova u programima izvan glavne takmičarske selekcije. O selekciji „Ukrajina u fokusu“ on je dodao: „Znali smo još pre početka sukoba u Ukrajini da će ova kinematografija biti u fokusu. Ne zbog aktuelnosti izazvane neželjenim ratom, već zbog kvaliteta filmova i autora“.

Novi selektor glavnog takmičarskog programa, Nikolaj Nikitin, ponovo je na Festivalu evropskog filma Palić, nakon prvog mandata u kome je duže od 10 godina bio umetnički direktor. „Za mene i sve ovde, to što smo zajedno, uživamo u umetnosti i razgovaramo o filmu, predstavlja jedini spas“, rekao je Nikitin. O selekciji filmova za glavni takmičarski program je rekao: „Zaista smo se trudili da vas zabavimo, u najpozitivnijem značenju ove reči. Filmovi mogu da budu veoma zabavni. U redu je sedeti u bioskopu i smejati se. U redu je uživati u filmovima. Ovogodišnji program, naravno, odražava ono što se trenutno dešava u svetu, a mi smo zaista ponosni što možemo da predstavimo 10 vrhunskih ostvarenja. Mislim da je ovo najbolji program koji smo ikada imali“.

Povezana vest:  Ivan Ivanović se družio sa mališanima u bioskopu Cineplexx

Julija Sinkevič, nova selektorka takmičarskog programa “Paralele i sudari”, bila je upoznata sa palićkim festivalom dugi niz godina, ali do sada nije dolazila jer je u to vreme bila angažovana na festivalu u Odesi. “Oduvek sam slušala sjajne priče o tome kako se filmski autori osećaju ovde, na koji način komuniciraju s publikom i kakav prijem imaju njihovi filmovi. O tome kakvo je zadovoljstvo predstaviti film u ovakvoj atmosferi”, naglasila je Julija Sinkevič. Govoreći o selekciji “Paralele i sudari”, ona je istakla: “Program koji sam selektovala čine mahom filmovi iz istočne Evrope, čiji umetnici zaista promišljaju sve što se dešava na njihovom teritorijama i traže odgovore u prošlosti. Ovaj program podstiče kritičko razmišljanje”.

Igor Toholj, selektor programa Eco Dox i Novi evropski dokumentarni film, o ovim selekcijama je rekao: “One reflektuju kako aktuelni evropski trenutak na planu stanja naše životne sredine, tako i aktuelne preokupacije s kojima se stanovnici našeg kontinenta suočavaju, od radničkih prava, eksploatacije maloletne radne snage, preko refleksija na trenutni ratni sukob u Ukrajini iz jedne istorijske perspektive. Poslednjih dvadesetak godina zaista je velika ekspanzija dugometražnog dokumentarnog filma, a dokumentaristi su postali ne samo neka vrsta kreativne savesti čovečanstva, nego i insajderi koji već sada učestvuju u nekim mejnstrim društvenim tokovima.

Povezana vest:  Berlinski pobednik „Crni ugalj, tanak led" na Festivalu autorskog filma

Igor Galo, ovogodišnji laureat regionalne “Lifka” nagrade, povodom ovog priznanja je rekao: Počastvovan sam što sam ovde i što me smatrate svojim, kao delom jedne kinematografije koja je nekad bila velika, jaka, snažna. Refleksije te kinematografije traju već toliko dugo da sam i ja prepoznat kao njen deo, kao neko ko vuče tu jednu duboku liniju koja nas je nekad povezivala u stvaralačkom i svakom drugom smislu. Zbog toga ne smatram da je to samo filmska nagrada i počast, već i ljudsko priznanje za jedno trajanje koje ima vrlo važnu dodatnu dimenziju”.

Trećeg festivalskog dana, u ponedeljak 18. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h će biti prikazano ostvarenje „Devojački film” rediteljke Ali Hapasalo, a od 23h “Magnetna rezonanca” Kristijana Munđua. U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću će ne repertoaru biti filmovi „Bioskop Sabaja” Orit Fouks Rotem (17h), i „Granice ljubavi” Tomaša Vinskog (19h).

Foto: Damir Vujković