neprijatelj

Pogledajte trejler filma „NEPRIJATELJ“!

1995. Mali inžinjerijski vod dočekao je Dejtonski mir u planinama, nedaleko od ruševina u borbi uništene lokalne fabrike. Svaki od njih nosi sa sobom mračna sećanja na protekle godine, i svaki pokušava da se sa njima nosi na sopstveni način. U takvoj atmosferi, vod u ruševinama fabrike nalazi zazidani podrum – i u njemu čoveka, koji mirno sedi za stolom, pored pepeljare pune opušaka, kao da ih je tu i čekao. Otvara se “pandorina kutija”…

Situacija se zakomplikuje kad među vojnike doluta i devojka, u potrazi za svojim izgubljenim ocem. Svi oni žele samo jedno: svoj život u svojim rukama.

Ovo je film o manipulaciji našim životima i strahovima.

O tankoj liniji od prijatelja do neprijatelja.

Ovo je film u kome nema neprijatelja.

Trejler pogledajte OVDE!

Režija: Dejan Zečević

Scenario: Đorđe Milosavljević

Uloge: Aleksandar Stojković, Vuk Kostić, Tihomir Stanić, Ljubomir Bandović,

Marija Pikić, Slavko Štimac, Dragan Marinković Maca, Stefan Bundalo,

Goran Jokić, Vladimir Đorđević, Duško Mazalica

Direktor fotografije: Dušan Joksimović

Scenograf: Zorana Petrov

Kompozitor: Nemanja Mosurović

Kostimograf: Lana Pavlović

Montažer: Marko Glušac

Premijera: 6. mart 2011, Sava Centar, Beograd, 7. mart 2011 Arena Mupltipleks, Novi Sad

Žanr: Drama

Produkcija: Biberche (Srbija)

u koprodukciji sa;  Balkan Film (RS/BIH), Tivoli Film (Mađarska),  Maxima Film (Hrvatska)

Dejan Zečević (reditelj) sa ovim filmom potpisuje svoj šesti igrani film.Njegovi filmovi su na domaćim i stranim filmskim festivalima osvojili preko pedeset nagrada. Četiri  puta za četiri filma je osvojio FIPRESSCI nagradu za reditelja godine u Srbiji. Javnost ga smatra najperspektivnijim rediteljem novog filma. Njegov predhodni film „Četvrti čovek“ je bio jedan od najgledanijih filmova u 2008. godini. Prikazan je na 25 festivala u 23 zemalje sveta, gde je osvojio 16 prestižnih nagrada. Filmografija: Dečak iz Junkovca, Kupi mi Eliota, Paket aranžman (segment „Noć bez sna“), Mala noćna muzika, TT Sindrom„, „Četvrti čovek“.

Deo rediteljeve eksplikacije filma

Povezana vest:  Na prodaju Bondov "aston martin"

Neprijateljstva prijatelja su obeležila čitav XX vek. Zamisao je da “Neprijatelj” bude intimni autorski film koji neće dati odgovore, već samo pokazati kompleksnost “zrna sukoba” koje razara prijateljstva. Mnogo puta je istorija potvrdila genijalnost Brojgelove slike: Slepac vodi slepca, na njoj slepi čovek vodi narod, a da oni nisu ni svesni njegovog hendikepa, već opčinjeni i srećni srljaju sa njim u propast. “Neprijatelj”  funkcioniše kao globalna metafora, koja treba da pruži jedan neobičan, a ubedljiv pogled na ex-Yu stvarnost 90’tih. Kao što su na prostorima nekadašnje zajedničke države, iznenada zaratile dojučerašnje komšije, tako su se u “Neprijatelj”-u jedan protiv drugog okrenuti dojučerašnji saborci pričom “jednog ništa” koji misli da je Bog. Situacija na oko apsurdna u sebi krije suštinu ljudskih sukoba.

O glumcima:

Aleksandar Stojković (Cole) Većini poznat po ulozi u humorističkoj seriji „Bez pardona“. Glumio je u mnogim predstavama kao što su: „Srpska drama“, S. Kovačevića; „Vlast“, B.Nušića; „Bogojavljenska noć“, V. Šekspira; „Laža i paralaža“, J.S. Popovića; u filmovima: „Mefisto“, režija: Slobodan Simojlović; „Recke“, režija: Mladen Đukić, “Turneja”, režija: Goran Marković.

Vuk Kostić (Čaki) 1979, Beograd. U sam vrh vinuo se sjajnim rolama u brojnim filmovima, TV serijama i pozorišnim predstavama. Neki od filmova u kojima je ostvario glavne uloge su: „Apsolutnih 100“, „Mala noćna muzika“, „Život je čudo“, „Klopka“… Dobitnik je brojnih nagrada.

Povezana vest:  Film "Loša učiteljica" od sutra u bioskopima!

Tihomir Stanić (Daba) 1960, Našice. U pozorištu je igrao više od 90 uloga, a najpoznatije glavne uloge su u “Henriku IV“, “Divljem medu“,“Svetom Georgiju“. U TV seriji “Kraj dinastije Obrenović“ igrao je kralja Aleksandra, igrao je u dosta filmova: “Pljačka Trećeg rajha“, “Zona zamfirova“, “Lajanje na zvezde“, Buđenje iz mrtvih“,“Turneja“. Osvojio na desetine priznanja.

Ljubomir Bandović (Sirovina) 1976, Berane. Pored pozorišnih uloga značajne uloge ostvario je u serijama: “Vratiće se rode“ ,“Crni Gruja“, “Crni Gruja 2“, “Pare ili život“, kao i u filmovima: „Sveti Georgije ubiva aždahu“, „Sutra ujutru“, “Ljubav i drugi zločini“…

Marija Pikić (Danica) 1989,Trebinje. Debitantkinja na filmu koja se već istakla u brojnim predstavama, a za predstavu „Don Kihot“ dobila Zlatnu masku za najbolju glumicu iako je samo druga godina Akademije u Banja Luci. Izabrana na kastingu u konkurenciji preko stotinu kandidatkinja širom bivše Jugoslavije.

Slavko Štimac (Vesko) 1960, Konjsko brdo. Pamtimo ga još kao jedanaestogodišnjaka u filmu „Vuk samotnjak“. Potom su usledili: „Salaš u Malom Ritu“, „Ko to tamo peva“, „Igmanski marš“, „Varljivo leto“, „Braća po materi“, „Sećaš li se Doli Bel“, „Podzemlje“, „Život je čudo“…za poslednji snimljen film „Kino Lika“ dobio je Srce sarajeva za najboljeg glumca na Sarajevo Film festivalu.

Dragan Marinković (Lik) 1968, Sarajevo. Značajne uloge ostvario u predstavama: „Magbeth“ , „San ljetnje noći“ , „Richard III „u filmovima: „Dobro došli u Sarajevo“ , „Boomerang“ , „Savršeni krug“,  „Stranci“, „Heroji“. Prvi put u ulozi TV voditelja pojavljuje se pre 4 godine i postaje mega TV zvezda u emisijama „Ruski rulet“, „Operacija trijumf“, “Veliki brat”.

Povezana vest:  Sinoć održana premijera domaćeg filma "Živ čovek"

Stefan Bundalo (Guzica) 1988. Bosanska Gradiška. Debitovao u filmu:“Mi nismo anđeli 3: Rock & Roll uzvraća udarac“, a zatim su usledele uloge u „Dečak koji je bio suviše nevin“, „TurnejaGorana Markovića i „Kao rani mraz Đorđa Balaševića

Goran Jokić (Faruh) 1966, Banja Luka. Glumac Narodnog pozorišta RS,  predstave: „Nije čovjek ko ne umre“, „Hamlet“, „Ban prvi nemoguća misija“. Igrao u filmovima “Turneja“, “Srecka“, „Linije“, “Ima nas dvojica“, kao i u serijama“Bez pardona“, „Žene, ljudi i ostalo“…

Duško Mazalica (Jovan) 1977,  Banja Luka. Debitovao u filmu:“Sveti Georgije ubiva azdahu“, S.Dragojevića,  zatim su usledile uloge u “Turneja“ G. Markovića. Igrao u mnogim predstavama a za predstavu „Ljubavnik“ Harolda Pintera dobio nagradu za najbolju mušku ulogu na festivalu u Prijedoru.

Vladimir Đorđević (Sivi) 1979, Novi Sad. Glumac je Narodnog pozorišta Republike Srpske, gde je odigrao glavnu ulogu u brojnim predstavama: „Hamlet”, „Lekcija“, „Vlast“ ,“Put oko sveta“…Debitovao je u dugometražnom igranom filmu „Heroji za jedan dan“,.

O PRODUKCIJI:

“Neprijatelj” je antiratni film scenariste Đorđa Milosavljevića, u režiji Dejana Zečevića podržan je od strane Filmskog centra Srbije, Ministarstva za kulturu Republike Srbije, Ministarstva za prosvijetu i kulturu Republike Srpske, Hrvatskog audio vizualnog centra, Madjarskog filmkog fonda.

Film je sniman 8 nedelja, tačno 49 dana, od 11. oktobra – 12 decembra 2009 godine, i kostao je 1.100.00 RUR. Sniman je na Kozari, u Banja Luci, Prijedoru, Mrkonjić Gradu u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, kao Beogradu.