Debitantski film Nedeljka Kovačića, sa Jovanom Stojiljković u naslovnoj ulozi, je melodramski retro-triler, nadahnut uzbudljivom istinitom pričom o Veri Pešić, višestrukoj špijunki iz vremena Drugog svetskog rata

Nakog beogradske premijere koja je održana sinoć u Cineplexx Galerija Belgrade, u srpskim bioskopima od danas se prikazuje zavodljivi melodramski retro-triler “Vera”, debitantski film Nedeljka Kovačića, nadahnut uzbudljivom istinitom pričom o Veri Pešić, višestrukoj špijunki iz vremena Drugog svetskog rata. Projekat za film “Vera” je u julu 2020. dobio podršku na konkursu Filmskog centra Srbije za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova. Nakon Beograda slede premijere u Novom Sadu (10. novembar), Kragujevcu (11. novembar), Nišu (12. novembar), Banjoj Luci (16. novembar), Podgorici (18. novembar) i Beču (2. decembra), a film distribuira kuća “Art Vista”.

Naslovnu ulogu u “Veri” tumači sjajna Jovana Stojiljković, a partneri su joj Petar Zekavica, Viktor Savić, Nikola Kojo, Tihomir Stanić, Vuk Kostić i Aleksandar Srećković.

U rediteljskoj eksplikaciji Nedeljka Kovačića, između ostalog, piše: “U lavirintu špijunskih igara na Balkanu, od Beča do Carigrada, Vera Pešić opstaje među jugoslovenskim, nemačkim i britanskim špijunima s dvostrukim i trostrukim agendama, sama, bez ideologije, ali odlučna da se bori i preživi. Paralelno sa akcionom, špijunskom linijom radnje, fokus filma je na Verinoj intimnoj, psihološkoj drami u kontekstu tajne njenog porekla, koja formira njene odnose s muškarcima u privatnom životu i špijunskoj karijeri. Vera živi sa svojom unutrašnjom dramom nepripadanja koja joj u stvari pomaže da od zbunjene devojke iz provincije postane vrhunski špijun koji zavodi muškarce i manipuliše njima, nikad ne dozvoljavajući da postane njihov plen…”

Glumica Jovana Stojiljković objašnjava kako je pristupila radu na naslovnom liku: “Tokom pripremanja uloge oslonila sam se na razgovor sa Nedeljkom Kovačićem koji je život istorijske Vere Pešič proučavao godinama i koji odlično poznaje sve sačuvane izvore o njoj. Pričali smo o faktografiji i istorijskim činjenicama, s tim da je u vezi sa Verom Pešić najfascinantnije to što o njoj ima dosta kontradiktornih podataka. Različiti ljudi su je doživljavali na potpuno različite načine. Ko je zapravo bila Vera Pešić? O njoj se veoma malo zna, tako da je moj oslonac za građenje uloge pre svega bio scenario i način na koji je ona u njemu prikazana. Tako smo zajedničkim snagama stvorili jedan filmski lik koji jeste zasnovan na istorijskoj ličnosti, ali koji istovremeno donosi i savremeno čitanje njene priče, uz brojne scenarističke slobode i ukrase koji našu Veru čine ljudskom i višedimenzionalnom.”

Povezana vest:  Ognjen Sviličić, Raša Salti i Pavle Vučković članovi žirija 21. Festivala autorskog filma

Petar Zekavica, Beograđanin sa zavidnom međunarodnom karijerom, u filmu “Vera” tumači lik nemačkog oficira Karla Krausa. “Karl Kraus je Sudetski Nemac, folksdojčer iz Češke, čovek koji je završio najbolje škole i koji odlično vlada srpskim jezikom. On je heroj Trejćeg rajha, veoma sposoban i koristan obaveštajac koji je navikao da nemački precizno i bespogovorno izvršava vojna naređenja, a koji je se specijalizao za teritoriju Kraljevine Jugoslavije i Srbije. Ali, Kraus je istovremeno i muškarac koji je u vatrenoj vezi sa jednom prelepom i izuzetno inteligentnom mladom ženom. Zato sam njegov lik pre svega sagledavao kroz odnos sa Verom, ženom zbog koje je spreman da promeni svoju germansku prirodu i ogluši se o naređenja komande. Zbog toga smatram da je Kraus suštinski više na stani dobra nego zla, i tako sam i nastojao da ga obojim.”

Snimanje filma je trajalo od 31. marta do 5. jula 2022. godine, i to na lokcijama u Beogradu, Topoli, na Avali i Kosmaju. Film “Vera” nastao je pod okriljem producentske kuće kuće GFC na čijem je čelu producentkinja Danka Milošević. Direktor fotografije je Dušan Ivanović (SAS), kostimografkinja je Nevena Milovanović, scenografkinja je Nevena Mijušković, dok je muziku za film komponovao Robert Pešut Magnifico. Scenario za film su, po ideji Danke Milošević, napisali Kristina Đuković i Nedeljko Kovačić. Stručni konsultant na filmu je general Svetko Kovač, koordinatorka produkcije je Sandra Morina, a pomoćnici režije su bili Zoran Antić (u pripremama) i Đurđija Radivojević (u realizaciji). Film je montirala profesorka Snežana Ivanović, a asistent joj je bio Marko Džambić. Pored pomenutih glumaca, važne uloge u “Veri” tumače: Anita Mančić, Džek Dimić, Nebojša Dugalić, Bojan Žirović, Zlatija Ocokoljić Ivanović, Nikola Vujović, Andrej Jemcov, Miona Marković, Milica Tomašević, Radomir Nikolić…

Povezana vest:  Tim Barton snima film po romanu Bogorodičina crkva u Parizu

Producentkinja Danka Milošević ističe da “Vera” donosi ozbiljan i žanrovski moderan tretman jedne fascinantne, a skoro nepoznate epizode iz naše istorije. Rasvetljavajući kroz fikciju istorijski lik jedne snažne, nezavisne žene, krajnje nekarakteristične za balkansko podneblje, “Vera” je projekat koji poseduje potencijal da privuče filmsku publiku kako na domaćem tako i na regionalnom prostoru. Danka Milošević je sa Nedeljkom Kovačićem već sarađivala na igrano-dokumentarnoj seriji “Jovanka Broz i tajne službe” koja je sa uspehom prikazana na RTS-u. “Sa srpskom Matom Hari, odnosno sa Verom Pešić, srela sam se tokom rada na dokumentarnom serijalu o istoriji tajnih službi Srbije. Sadržaj njenog zvaničnog dosijea me je inspirisao da razmišljam o filmu koji bi dočarao jednu tako uzbudljivu istinitu životnu priču. Pozvala sam scenaristu i reditelja Nedeljka Kovačića i njegovu suprugu Kristinu Đuković, i oni su sa zadovoljstvom prihvatili moju ideju. Tako je nastao scenario za film ‘Vera’, ratni triler po motivima života višestruke špijunke, koja je, zarad sopstvenih interesa, radila za nekoliko obaveštajnih službi pre i tokom Drugog svetskog rata.”

Dušan Ivanović (SAS) naglasio je da svaki direktor fotografije voli da radi na projektu čija je radnja smeštena u epohu:“Kostim, šminka, frizura, svako vozilo i sva rekvizita moraju da budu iz određenog perioda, pažljivo odabrani i kontrolisani. Ovde je upravo bio taj slučaj, i to je veliki izazov i podsticaj. Imali smo fantastičan scenario, veoma zanimljive objekte, sjajnu glumu Jovane Stojiljković koja je, uz moju suprugu Zlatiju Ivanović, najfotogeničnija žena koja mi je stala ispred kamere. Imali smo i odlične produkcione uslove, radili smo sa dve najnovije Sony Venice kamere sa supreme prime objektivima velikog formata… Sve to zajedno ‘skuvano’ u Nedeljkovoj i mojoj kuhinji daće rezultat koji će publika voleti.”

Povezana vest:  Kluni i Pit se družili na ručku pred dodelu Oskara

Kostimografkinja Nevena Milovanović ističe da je “Vera” bio veoma zahtevan i ambiciozan projekat:“Moda tridesetih i četrdesetih godina prošlog veka je divna, veoma ženstvena, modeli su takvi da se nazire ženska silueta – ali sa merom i ukusom. Kostimi su šiveni od najbolje italijanske metraže prirodnog sastava, što se i vidi na haljinama jer imaju lep pad i prate konture tela. Koristila sam dosta svile, pliša i najfinijeg pamuka. Kao nadahnuće sam koristila modne časopise iz tog perioda, kao što su Mari Kler i Vog. Pored odeće, obratila sam pažnju i na način šminkanja u tom periodu, kao i na popularne frizure. Trudila sam se da budem istorijski tačna, ali, naravno, ima tu i kostimografske nadogradnje. Jovana Stojiljković mi je puno pomogla. Detaljno smo razgovarale o njenom liku i usaglasile se da Vera treba da bude posebna i drugačija, kao i da njen kostim pre svega mora da bude funkcionalan i u službi priče i lika.“

U saopštenju povodom početka bioskopske distribucije, piše da je “Vera” film kakav se zaista retko sreće u našoj aktuelnoj produkciji – višeslojno filmsko ostvarenje koje nadahnuće podjednako crpi iz klasičnih ljubavnih melodrama, špijunskih trilera i ratnih spektakala, kako naših tako i inostranih, a sve sa jasnom namerom da se gledaocima ponudi uzbudljiva i nezaboravna filmska priča u čijem središtu se nalazi odvažan, misteriozan i intrigantan lik zasnovan na stvarnoj ženi koja je predugo boravila na marginama naše istorije, na granici zaborava, skrajnuta i zanemarivana, a ovaj film je sada tu da tu nepravdu (barem delimično) ispravi. Jer “Vera” je filmsko ostvarenje koje Veru Pešić vraća tamo gde joj je i mesto – pod reflektore i u žižu.

Fotografije: GFC