Film „Belo odelo“  (1999, Zillion Film), u režiji i po scenariju Lazara Ristovskog, nakon što je digitalno restaurisan u okviru projekta A1 Kinoteka, biće premijerno i besplatno prikazan u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj 1. marta u terminu od 18:30 časova. Svi zainteresovani, koji nisu u mogućnosti da prisustvuju bioskopskoj projekciji, moći će da pogledaju film na Facebook stranicama kompanije A1 Srbija i Jugoslovenske kinoteke od 20:30 časova.

Film „Belo odelo“ je debi jednog od vodećih domaćih filmskih glumaca, Lazara Ristovskog, koji se prvi put pojavljuje kao reditelj, scenarista, producent i nosilac glavne uloge.

Povezana vest:  Film “UHVATI GRINGA” u bioskopima od 10. maja

Premijerno izveden u Kanu 1999. godine, film prati narednika Savu Tiodorovića, kome stiže telegram od njegovog brata blizanca o smrti majke, nakon čega se ukrcava na prvi voz, ne sluteći kakvi će ga događaji na tom putu zadesiti.

Ekipu filma čine najpoznatija imena domaće kinematografije. Osim Lazara Ristovskog u glavnoj ulozi, u filmu se pojavljuju i Radmila Šogoljeva, Dragan Nikolić, Bata Stojković, Bata Živojinović, Bogdan Diklić, Branimir Popović, Zoran Cvijanović, Nebojša Milovanović, Nikola Kojo, Andrej Šepetkovski, Slobodan Ninković, Branimir Brstina.

Povezana vest:  Hiljade obožavalaca pozdravile Harija Potera

„Belo odelo“ je 28. film koji je digitalno restaurisan u odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke u okviru projekta A1 Kinoteka, koji se od 2017. godine sprovodi u saradnji Jugoslovenske kinoteke i kompanije A1 Srbija i ima za cilj da omogući televizijsko i bioskopsko prikazivanje poznatih filmskih naslova, kao i da ih sačuva za buduće generacije. Zahvaljujući pionirskom projektu „A1 Kinoteka“ do sada je digitalno restaurisano više desetina najpoznatijih naslova domaće kinematografije, među kojima su i dela Živojina Pavlovića, Gorana Markovića, Živka Nikolića, Srđana Karanovića, Slobodana Šijana, Dušana Makavejeva, kao i mnogih drugih eminentnih domaćih autora.

Povezana vest:  8. Dečiji filmski festival KIDS FEST od 15. do 21. oktobra