FEST, jedan od najznačajnijih filmskih festivala u regionu nakon više od pola veka postojanja dobija svoj Muzej u prostoru Jugoslovenske kinoteke u Kosovskoj ulici. Autentični audio-vizuelni zapisi, izjave poznatih glumaca kako domaćih tako i internacionalnih zvezda, fotografije, posteri, slogani, predmeti, koji su bili deo FEST-ove istorije tokom proteklih decenija, biće predstavljeni u okviru stalne interaktivne postavke putem koje će posetioci moći da dožive svojevrsno putovanje kroz bogatu istoriju ove manifestacije.

Muzej FEST-a je osnovan od strane Jugoslovenke kinoteke uz podršku Ministarstva kulture i Skupštine grada Beograda na inicijativu Jugoslava Pantelića, direktora Jugoslovenske kinoteke i umetničkog direktora i selektora FEST-a.

Povezana vest:  Bred Pit u filmu o mafiji



„FEST je manifestacija koja ima izuzetan značaj ne samo za filmsku umetnost, već i za celokupnu kulturu i društveni život Beograda, Srbije i regiona. Uloga ove filmske manifestacije prevazilazi okvire koje su njeni osnivači postavili. FEST je pozitivan društveni fenomen koji je, tokom proteklih decenija, obeležio, u najboljem smislu te reči, mnoge generacije, održao Beograd na mapi kulturnih prestonica, uspeo da opstane uprkos mnogobrojnim društvenim izazovima i da ostane mesto susreta kome se iznova svake godine radujemo“, rekla je Ksenija Zelenovića autorka postavke i nova članica Odbora FEST-a i dodala: „upravo iz tog razloga želeli smo da na jednom mestu, putem stalne postavke ukažemo na značaj i vrednost FEST-a, da ga kroz nov način predstavljanja ‘oživimo’ i približimo publici svih generacija.“

Povezana vest:  Endi i Lana Vačovski o novom filmu, nastavcima, hitovima...

„Kosovska 11 je lokacija koju smo odabrali, ne samo zbog toga što je to jedino mesto koje smo imali na raspolaganju, već i zbog toga što ova adresa simbolizuje kultno, a danas možemo slobodno reći i istorijsko mesto okupljanja filmofila – mesto gde se odigravala kulturna istorija ovoga grada“, objasnila je autorka postavke.

Povezana vest:  Borba Cezara Čaveza za prava zemljoradnika na velikom platnu

Stalna postavka u Muzeju FEST-a  uobličena je kroz novi način prezentovanja koji većinu materijala gledaocu nudi kroz audi-vizuelno „putovanje“ što predstavlja srce stalne postavke (u centralnoj prostoriji). Posebna pažnja, u okviru postavke, posvećena je publici, jer ona čini FEST i ispisuje njegovu istoriju. Druge dve prostorije posvećene su dobitnicima prestižnih FEST-ovih priznanja kao i porukama i plakatima FEST-a tokom proteklih pet decenija.

Foto: M.K./ATA Images