Film „Usta puna zemlje“ imaće svetsku premijeru sutra uveče (19) na zatvaranju 51. FEST-a u Sali 1 mts Dvorane.

Reč je o adaptaciji istoimenog romana Branimira Šćepanovića u kojem nam glavni junak pokazuje put kroz kaljugu civilizacije ka izgubljenoj duhovnosti i osvajanju slobode.

Na današnjoj konferenciji za medije o filmu su govorili glumci Radivoje Raša Bukvić, Sonja Kolačarić, Andrija Kovač i Lazar Jovanov, prvi pomoćnik reditelja Ognjen Petković i filmski urednik Dragan Jeličić, ispred producentske kuće „Apolon“.

„Puriša je dugo radio na ovom projektu i uspeo je da se izbori sa praktično nefilmičnim štivom. Mnogi su pokušavali da ekranizuju Šćepanovića, vrlo malo njih je to uspelo, a Puriša je to uradio na maestralan način“, rekao je Dragan Jeličić.

Povezana vest:  Festival autorskog filma na Kanskom festivalu predstavlja ACID TRIP # Serbia

Raša Bukvić je pomenuo da je i sam, pre dvadesetak godina, razmišljao kako bi bilo dobro da se ovaj roman ekranizuje i kada je stigao poziv od Puriše, bez razmišljanja ga je prihvatio.

„Shvatio sam da smo u procesu stvaranja jednog remek-dela. Puriša je u 98. godini imao dovoljno ambicije, hrabrosti i snage da uđe u filmski narativ bez dijaloga, što je ravno ludilu. Odisao je mladalačkom energijom koju retko kad srećem i među svojom generacijom“, istakao je Raša.

On je dodao da se Puriša se ljutio kada bi mu govorili da je ovo njegov poslednji film, pričao je da je – pretposlednji.

Povezana vest:  Savet Ričarda Čejmberlena glumcima homoseksualcima

Sonja Kolačarić rekla je da su već bili dogovorii da i sledeći film snimaju zajedno.

„Rad sa Purišom je nešto što ću zauvek pamititi, način na koji je razmišljao, radio i režirao“, izjavila je Sonja.

Lazar Jovanov kazao je da je Puriša bio uzbudljiv i ispred i iza kamere.

„Čak je bilo uzbudljivije slušati njegove priče kojima nas je zavodio dok se pripremao set, a kad bi se kamere pripremile za rad, bila je čuvena njegova replika: ‘Sad ćete da vidite kako se režira!’. I zaista to su bile majstorije, neretko totalno nepredvidive“, objasnio je Lazar.

Povezana vest:  Pogledajte trejler za novog Spajdermena!

Ognjen Petković, prvi pomoćnik reditelja otkrio je da je Puriša bio kompleksan čovek i reditelj te da će pamtiti njegovu mladalačku energiju, nervozu i neprestano iščekivanje da se dođe na set.

„Bila je velika čast i privilegija raditi sa nim, poznavati ga i učiti od njega. I Šćepanović i Puriša su zaslužili ovaj film. ‘Usta puna zemlje’ su odlična kruna Purišine karijere“, poručio je Petković.

Pre premijere filma, sutra će biti dodeljene nagrade 51. FEST-a.

Foto: Dušan Milenković/ATA Images