The_Kings_Speech_1

Distributerska kuća CINEARS vam preporučuje da na predstojećem FEST-u pogledate filmove Kraljev govor, Prelepo, Amerikanac…

Kraljev govor

The King’s Speech

Režija: Tom Hooper

Scenario: David Seidler

Uloge: Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter, Guy Pearce

Zasnovano na istinitim događajima

Posle smrti kralja Džordža V (Michael Gambon) i skandalozne abdikacije princa Edvarda VII (Guy Pearce), Berti (Colin Firth) koji je imao govornu manu ceo svoj život, iznenada je krunisan kao kralj Džordž VI. U zemlji koja je na ivici rata i očajnički joj je potreban vođa, njegova žena Elizabeta (Helena Bonham Carter), buduća Kraljica Majka, nagovara svog supruga da se sretne sa ekcentričnim terapeutom za govor, Lajonelom Logom (Geoffrey Rush). Posle teškog početka, njih dvojica će započeti nesvakidašnji kurs lečenja i ostvariti gotovo neraskidivu prijateljsku vezu. Uz podšku Loga, porodice, vlade Vinstona Čerčila (Timothy Spall), kralj će prevazići svoj nedostatak i ostvariti svoju ulogu koja će inspirisati i ujediniti njegov narod.

12 nominacija za Oskara

7 BAFTI

Zlatni globus za najbolju glavnu mušku ulogu – Kolin Firt

„Kraljev govor“ će premijerno biti prikazan 27. februara u Sava centru, a u bioskopskoj distribuciji će biti od 3. marta.

Prelepo

Biutiful

Režija: Alejandro Gonzales Inarritu

Scenario: Alejandro Gonzales Inarritu, Armando Bo, Nicolas Giacobone

Uloge: Javier Bardem, Blanca Portillo, Ruben Ochandiano, Martina Garcia

Povezana vest:  Svetski Festival najkraćeg filma i u Beogradu

Priča o ljubavi između oca i njegove dece. Ovo je putovanje problematičnog čoveka koji se bori da pomiri očinstvo, ljubav, duhovnost, kriminal, krivicu i smrtnost u opasnom podzemlju moderne Barselone. On se izdržava od novca stečenog van zakona, njegova žrtva za svoju decu ne poznaje granice. Kao sam život, ovo je zaokružena priča koja se završava tamo gde počinje. Kako sudbina okružuje njega i one koje vara, bleda iskupnička svetlost puta obasjava zaostavštinu darovanu od oca deci i roditeljska ruka koja upravlja životnim koridorima, bilo svetlim, lošim ili divnim.

2 nominacije za Oskara (najbolji strani film, glavna muška uloga)

Havijer Bardem – nagrada za najbolju mušku ulogu u Kanu

Film će premijerno biti prikazan na FEST-u 3. marta, a u bioskopima će se prikazivati od 25. marta.

Amerikanac

The American

Režija: Anton Corbijn

Scenario: Martin Booth (roman A Very Private Gentleman), Rowan Joffe (scenario)

Uloge: George Clooney, Violante Placido, Bruce Altman, Paolo Bonacelli

Džek je profesionalni ubica. Kada se posao u Švedskoj završi surovije nego što je očekivao, on saopštava svom kontaktu Lariju da će njegov sledeći zadatak biti poslednji. Obrešće se u jednom italijanskom gradiću gde će se osećati daleko od opasnosti. Zadatak mu je da pronađe tajno oružje. Iznenađujući čak i sebe, Džek će zatražiti pomoć od lokalnog sveštenika i ubrzo ući u romansu sa meštankom Klarom. Ali, izlaskom iz senke izazvaće sudbinu…

Povezana vest:  Morgan Friman počasni gost festivala u Sarajevu

„Amerikanac“ je na programu FEST-a 5. marta.

Još jedna godina

Another year

Režija: Mike Leigh

Scenario: Mike Leigh

Uloge: Imelda Staunton, Jim Broadbent, Phillip Davis, David Bradley, Stuart McQuarrie

Bračni par, koji je srećno dočekao pozne godine, proživeće još četiri godišnja doba okružen prijateljima, kolegama i članovima porodice, svima pomalo nesrećnim i nezadovoljnim životima koje vode.

Nominacija za Oskara za najbolji originalni scenario

Film će biti premijerno prikazan na FEST-u 5. marta.

Put u nepoznato

Rabbit Hole

Režija: John Cameron Mitchell

Scenario: David Lindsay-Abaire

Uloge: Nicole Kidman, Aaron Eckhart, Dianne Wiest

Beka i Hovi Korbet su bili srećan bračni par čiji se savršen svet zauvek promenio kada je njihov sinčić Deni poginuo u saobraćajnoj nesreći. Beka, pokušava da redefiniše svrhu svog postojanja u nadrealnom okruženju porodice i prijatelja. Bolna, gorka ali često i smešna Bekina iskustva vode ka pronalaženju utehe u misterioznoj vezi sa mladim crtačem stripova Džejsonom, tinejdžerom koji je vozio auto kada je njen sin nastradao. Bekina fiksacija sa Džejsonom odvlači je od sećanja na Denija, dok Hovi utanja u prošlost tražeći pribežiše u strancima koji mu nude ono što Beka ne može da mu pruži. Korbetovi, oboje bez cilja, prave iznenađujuće i opasne izbore dok biraju put koji će odrediti njihove sudbine.

Povezana vest:  Šonu Penu tri godine uslovno

Nominacija za Oskara – Nikol Kidman za najbolju glavnu žensku ulogu

Film će premijerno biti prikazan na FEST-u 27. marta, a u bioskopskoj distribuciji će biti od 7. aprila.

Negde

Somewhere

Režija: Sofia Coppola

Scenario: Sofia Coppola

Uloge: Stephen Dorff, Elle Fanning

Radnja novog filma Sofije Kopole smeštena je u savremeni Los Anđeles. Džoni Marko (Stephen Dorff) je loš momak, glumac koji se spotiče kroz život. Posle neočekivane posete 11-godišnje kćerke (Elle Fanning), Džoni je prisiljen da preispita pitanja sa kojima se svi moramo suočiti.

Zlatni lav – Venecija 2010.

Med

Bal aka Honey

Režija: Semih Kaplanoglu

Scenario: Semih Kaplanoglu

Uloge: Erdal Besikcioglu, Tülin Özen, Alev Ucarer, Bora Altas

Šestogodišnji Jusuf je krenuo u školu i uči da čita i piše. Njegov otac Jakup je pčelar i radi daleko u dubinama zastrašujuće šume. Jednog dana pčele nestaju i Jakup odlazi u zabačene planine da ih pronađe. U njegovom odustvu Jusuf prestaje da govori. Dečakovo čitanje trpi i njegovi drugovi iz škole u selu mu se rugaju. Da bi izašao na kraj sa svojom paralizujućom patnjom, Jusuf odlučuje da krene u potragu za svojim ocem, što ga odvodi na put ne samo u šumu, nego i u nepoznato.

Pobednik Berlinskog filmskog festivala 2010.

„Med“ će premijerno biti prikazan 27. marta u Dvorani kulturnog centra.