Otvorene su aplikacije za prijavu TV serija za nagrade Srce Sarajeva 29. Sarajevo Film Festivala. Prijave su otvorene do 5. maja 2023., a prijava je besplatna.

Pravo prijave imaju dramske serije i komedije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova* i Slovenije, premijerno prikazane u periodu od 1. aprila 2022. do 30. aprila 2023. godine.

Serije za program Sarajevo Film Festivala prijavljuje producent / vlasnik prava, a za mogućnost nominacije za nagrade potrebno je prijaviti sve epizode serije.

Povezana vest:  Veče za druženje posvećeno damama uz film o ratobornoj Ani

O nominacijama i nagradama odlučuje Strukovni žiri, sastavljen od više od 450 filmskih profesionalaca iz regije.

Nagrade će biti dodeljene u dve kategorije: za dramske serije i za komedije. U kategoriji dramskih serija, dodeljuje se 8 nagrada: za najbolju dramsku seriju, najbolju glavnu glumicu, najboljeg glavnog glumca, najbolju žensku epizodnu ulogu, najbolju mušku epizodnu ulogu, za Zvezdu u usponu, za najbolju režiju (za epizodu) i za najbolji scenario (za epizodu).

Povezana vest:  Romanitčno remek-delo „Bruklin" od sutra u bioskopima

U kategoriji komedija dodeljuje se 5 nagrada: za najbolju komediju, najbolju glavnu glumicu, najboljeg glavnog glumca, najbolju režiju (za epizodu) i za najbolji scenario (za epizodu).

Sarajevo Film Festival nagrade Srce Sarajeva za TV serije je uspostavio 2021. godine, s ciljem promocije i odavanja priznanja najkvalitetnijim regionalnim televizijskim serijama prikazanim u proteklih godinu dana.

Ceremonija dodele nagrada Srce Sarajeva za TV serije biće održana na 29. Sarajevo Film Festivalu, koji se ove godine održava od 11. do 18. avgusta.

Povezana vest:  Film Ederlezi Rising nagrađen u Kranjskoj Gori

Pravilnik, uslovi i online formulari za prijavu su na web stranici Sarajevo Film Festivala.

Online formular za prijavu: https://vp.eventival.com/sarajevoff/2023

* Ovaj naziv, bez prejudiciranja statusa Kosova, u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP-a o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

Foto: Sarajevo Film Festival promo