U saradnji sa Fakultetom organizacionih nauka (FON), Univerziteta u Beogradu, Yandex je organizovao prvu radionicu o izgradnji algoritma u Srbiji, koja je održana od 10. do 13. aprila.

Radionica je okupila studente različitih prirodno-naučnih disciplina, na kursu pod stručnim vodstvom renomiranog ruskog predavača algoritama i strukture podataka Danila Orešnjikova, koji je ujedno i koordinator Internet olimpijade programiranja za studente. Na kvalifikacionom takmičenju učestvovalo je nekoliko desetina studenata, a za učešće na ovoj radionici izabrano je 15 najuspešnijih kandidata.

Najuspešniji među njima, Stefan Savic (20) iz Šapca, je izjavio da se radionica pokazala kao izuzetno korisna za njegovo dalje usavršavanje u ovoj oblasti. “Voleo bih u skoroj budućnosti da se bavim istraživačkim radom, pri institutu ili fakultetu. Vežbe koje smo imali tokom radionice, na primer one koje se tiču problemima optimizacije, su veoma primenjive u IT sektoru, i meni lično u daljem usavršavanju” rekao je Stefan.

Povezana vest:  Toshiba dodaje nove moćne 3D karakteristike modelima Satellite A665 3D i Qosmio F60

Kroz praktične vežbe i projekte, učesnici su razvili sposobnosti rešavanja problema i pristupanja složenim algoritamskim problemima. Radionica je pokrila niz tema iz računarstva: Od ideja binarnog pretraživanja do složenijih kao što su dekompozicije grafova. Teme radionice su osmišljene na način da budu pogodne za one sa srednjim do napredog nivoa znanja i veština u programiranju. Jedna od glavnih prednosti ove radionice bila je upravo u tome da je učesnike pripremila za tehničke intervjue koji su deo selektivnog procesa pristupanja vrhunskim tehnološkim kompanijama.

Povezana vest:  Šestostruki šampion formule 1 Luis Hamilton proglašen za ambasadora brenda LG Signature

Govoreći po završetku radionice, Danil Orešnjikov je prokomentarisao „Ovo je bila odlična prilika za buduće IT profesionalce, da iz prve ruke saznaju o najrevolucionarnijim tehnologijama koje pokreću budućnost algoritama i nauke o podacima. Srbija ima ogroman potencijal u ovoj oblasti i bila je čast raditi sa nekim od najperspektivnijih talenata u zemlji“.

Yandex je tehnološka kompanija koja stvara inovativne proizvode zasnovane na mašinskom učenju i neuronskim mrežama. Tim talentovanih matematičara i programera razvija jedan od najpopularnijih pretraživača i drugih servisa koji pomažu ljudima u svakodnevnom životu. Neke od funkcija Yandexa su: pretraga, oglašavanje, e-trgovina, video/audio i striming, softver za autonomnu vožnju i oblak/cloud.

Povezana vest:  HUAWEI P30 serija redefiniše estetiku pametnih telefona uz postavljanje novih trendova dizajna i boja

Direktor IT centra Yandex-a u Srbiji, Andrej Snigirev, je izjavio: “Veoma dobro razumemo važnost negovanje talenata, i zato ciljamo da održavamo blisku saradnju sa univerzitetima i školama. Prepoznajući IT bum Srbije, želimo da svoje znanje i iskustvo podelimo sa vama, a ova studentska radionica označava početak ovakve inicijative.”

U novembru 2022. godine, Yandex je najavio otvaranje razvojnog centra u Beogradu, koji zapošljava preko 1.000 međunarodnih IT profesionalaca. Širom Rusije i Centralne Azije, kompanija ima klučnu ulogu u razvoju IT talenata i pomaganju ovim tržištima da postanu globalni tehnološki lideri.