Kao priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, reditelju i piscu Marku Cousinsu biće uručeno Počasno Srce Sarajeva 29. Sarajevo Film Festivala.

Ovo neće biti njegov prvi susret s gradom – njegov prvi dolazak u Sarajevo bio je za vrijeme opsade grada, sredinom 1990-ih. Zajedno s predstavnicima Međunarodnog filmskog festivala Edinburgh posetio je kino Obala Art Centar, gde su u znak podrške građanima Sarajeva u opkoljenom gradu prikazivali filmove. To je kino bilo kolevka Sarajevo Film Festivala.

„Doneti filmove s Međunarodnog filmskog festivala u Edinburghu u Sarajevo tokom njegove opsade, pokazalo mi je zašto su filmovi važni. Većina onoga što sam od tada uradio, bilo je pod uticajem tih strašnih, inspirativnih sedmica 1994. godine. Povratak u Sarajevo, po prvi put nakon 29 godina, u meni će probuditi bujicu emocija. Počasno Srce Sarajeva u mom će domu imati počasno mesto i podsećati me na potrebu da rizikujem, da delujem u solidarnosti. Još uvek mogu učiti od mladića koji sam nekada bio, a još više od pionira u Sarajevu koji su shvatili da filmovi nisu samo zabava, nego ključni dio naših života. Tako sam zahvalan“, rekao je Mark Cousins.

Mark Cousins je škotsko-irski reditelj. Njegove teme su inspirativna moć kinematografije, gradova, šetnja, djetinjstvo, arhiva i obnova. Na početku svoje karijere snimao je TV dokumentarce o detinjstvu, neonacizmu i Mihailu Gorbačovu. Njegova prva knjiga bila je “Imagining Reality: The Faber Book of Documentary“ (koju je Times Literary Supplement nazvao „neophodnom“). Cousinsov prvi dugometražni dokumentarac, THE FIRST MOVIE, koji govori o deci u Iračkom Kurdistanu, osvojio je nagradu Prix Italia. Film je inspirisan odrastanjem tokom nemira u Sjevernoj Irskoj i njegovim strastvenim zanimanjem za ulogu koju film može imati u životima djece.

London Times je njegovu sljedeću knjigu, “The Story of Film“, nazvao „daleko najboljom knjigom o kinematografiji koju smo pročitali“. Film THE STORY OF FILM: ODYSSEY u trajanju od 930 minuta, prikazan je na nekim od najpoznatijih međunarodnih filmskih festivala i u kinima širom sveta. Uz to što je Michael Moore filmu dodijelio Stanley Kubrick nagradu, bio je nominovan za BAFTA nagradu u Škotskoj, osvojio Peabody nagradu i mnoge druge. Deceniju kasnije, režirao je nastavak filma: THE STORY OF FILM: A NEW GENERATION.

Povezana vest:  Denijel Dej-Luis Linkoln u Spibergovom filmu

WHAT IS THIS FILM CALLED LOVE, objavljen je u 20 zemalja, predstavljen na ICA-u u Londonu i nominovan za najbolju režiju od strane BAFTA-e Škotske. PJ Harvey ga je nazvala „otkrivajućim i inspirativnim“, a rock bend Maximo Park napisao je pesmu inspirisanu njim.

Godine 2013. završio je HERE BE DRAGONS, film o izuzetno važnoj ulozi filmskih arhiva, posebno u Albaniji. Film je osvojio Grand Prix na Filmskom festivalu u Rumuniji. Iste godine snimio je A STORY OF CHILDREN AND FILM, uvršten u službenu selekciju filmskog festivala u Cannesu.

Njegov sledeći film, LIFE MAY BE, koji je režirao s iranskom rediteljicom Maniom Akbari, hvaljen je zbog svog feminističkog i inovativnog pristupa te nazvan „transcendentnim i izuzetno osetljivim“. Film je osvojio nagradu Don Quijote. 6 DESIRES: DH LAWRENCE AND SARDINIA, adaptacija knjige DH Lawrencea “Sea and Sardinia“, premijerno je prikazan na Londonskom filmskom festivalu i Sundanceu.

Cousinsov THE OAR AND THE WINNOWING FAN je bio preuzimanje DazedDigital web stranice, dok je I AM BELFAST bio njegov prvi dugometražni film o Severnoj Irskoj. Njegov BBC/BFI film ATOMIC, u saradnji s bendom Mogwai, prikazan je kako u Hirošimi i u blizini Černobila, tako i u katedrali u Coventryju i na Međunarodnom filmskom festivalu u Edinburghu.

Godine 2016. snimio je dugometražni film STOCKHOLM MY LOVE. Godine 2017. završio je tajni projekat BIGGER THAN THE SHINING, koji je odlučio predstaviti samo u „underground“ okolnostima. Iste je godine objavio knjigu “The Story of Looking“, koja je nominovana za nagradu Saltire za najbolju beletrističku knjigu.

Povezana vest:  Trojka iz 'Sumrak' sage na holivudskoj Stazi slavnih

Cousinsov THE EYES OF ORSON WELLES je imao svetsku premijeru u Cannesu 2018. Iste je godine po narudžbi Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu završio dvosatni STORM IN MY HEART na četiri ekrana, koji se bavio pitanjem seksizma i rasizma u Hollywoodu. U njegovom 14-satnom filmu WOMEN MAKE FILM, naratorice su Jane Fonda, Sharmila Tagore, Debra Winger, Adjoa Andoh, Kerry Fox i Tilda Swinton. Film je izazvao veliku pozornost i osvojio priznanja širom sveta. Osvojio je inauguralnu nagradu za inovativno pripovijedanje Evropske filmske akademije i doveo do restauracije nekoliko filmova koje su režirale žene.

Njegova dva novija filma su THE STORMS OF JEREMY THOMAS, o legendarnom filmskom producentu – premijerno prikazan u Cannesu 2021. godine i dobitnik nagrade za najbolji dokumentarac u španjolskom Dias De Cineu, i THE STORY OF LOOKING, u kojem filtrira istoriju gledanja kroz vlastitu operaciju oka. Film je osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film na Filmskom festivalu u Sevilli. Prošle je godine snimio filmove MY NAME IS ALFRED HITCHCOCK i THE MARCH ON ROME, koji je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji, osvojio nagradu publike za najbolji međunarodni dokumentarac u Brazilu i nominovan za nagradu Evropske filmske akademije.

Godine 2022. njegovi filmovi bili su predmet višeslojne filmske instalacije Passé Présent Futur, u ogromnom kinu Plaza u Ženevi, a imali su i retrospektivu na filmskom festivalu Biograf u Bolonji. Premijerno je svoju prvu umjetničku instalaciju, LIKE A HUGE SCOTLAND, prikazao u galeriji Fruitmarket u Edinburghu.

Pored plodne karijere autora i filmskog stvaraoca, Mark Cousins ima počasne doktorate sa Univerziteta u Edinburghu i Stirlingu, počasni je profesor filma na Queen’s University Belfast te je ostvario zapažene uspjehe u programiranju i kuriranju filmova. Bio je predsjednik Belfast Film Festivala i Docs Ireland. Organizator je CINEMA OF CHILDHOOD, serijala od 17 filmova koji su godinu dana bili na turneji po Velikoj Britaniji i Irskoj. Bio je ko-umjetnički direktor kina u Kini. Zajedno sa Tildom Swinton, kreirao je kino događaje “Balerina Ballroom Cinema of Dreams“ i “A Pilgrimage“. Također su vodili The 8 ½ Foundation, dvogodišnji događaj koji je organizovao filmske rođendane za djecu. Ta je inicijativa bila nominovana za Nagradu za ljudska prava.

Povezana vest:  Ovo je " lepša polovina 51. FEST-a"

Cousins je nedavno dobio portugalsku međunarodnu nagradu Aurelio de Paz dos Reis za izuzetan doprinos kinematografiji i nagradu Britanskog udruženja za film, televiziju i filmske studije za izvanredna dostignuća za svoj rad u obrazovanju na ekranu (2020. godine). Godine 2023. dobio je nagradu Persistence of Vision od Filmskog festivala u San Franciscu, godišnju nagradu Maverick na Međunarodnom filmskom festivalu u Dublinu i nagradu za izuzetan doprinos filmu i kulturi od Ismailia Film Festivala u Egiptu.

U kontekstu uručenja priznanja Počasno Srce Sarajeva Marku Cousinsu, u sklopu programa “Suočavanje s prošlošću” Sarajevo Film Festivala biće upriličena posebna projekcija njegovog filma MARCH ON ROME.

29. Sarajevo Film Festival će biti održan od 11. do 18. avgusta 2023. godine.

Dosadašnji dobitnici nagrade Počasno srce Sarajeva:

Jesse Eisenberg (2022), Ruben Östlund (2022), Sergei Loznitsa (2022), Paul Joseph Schrader (2022), Wim Wenders (2021), Michel Franco (2020), Mads Mikkelsen (2020), Tim Roth (2019), Isabelle Huppert (2019), Alejandro González Iñárritu (2019), Paweł Pawlikowski (2019), Nijaz Hastor (2018), Nuri Bilge Ceylan (2018), Oliver Stone (2017), John Cleese (2017), Wolfgang Amadeus Brülhart (2016), Stephen Frears (2016), Robert De Niro (Lifetime Achievement Award, 2016), Benicio Del Toro (2015), Atom Egoyan (2015), Agnès B. (2015), Danis Tanović (2014), Gael García Bernal (2014), Béla Tarr (2013), Roberto Olla (2013), Branko Lustig (2012), Emil Tedeschi (2011), Jafar Panahi (2011), Angelina Jolie (2011), Dieter Kosslick (2010), Manfred Schmidt (2009), Cat Villiers (2008), Steve Buscemi (2007), Mike Leigh (2006), Gavrilo Grahovac (2006), Marco Müller (2005).