Beogradska premijera predstave „Narodni poslanik“, po tekstu Branislava Nušića, u adaptaciji i režiji Gorana Bulajića, urađena u koprodukciji Nikšićkog pozorišta i Centra za kulturu Pljevlja, biće održana u sredu 17. maja (20,30) na Sceni „Raša Plaović”.

„Narodni poslanik“, prvi Nušićev komad koga je slavni komediograf napisao sa svega 19. godina.

Prema rečima umetničkog direktora Nikšićkog pozorišta Janka Jelića „Narodni poslanik“ je po mnogo čemu odredio Nušićev stvaralački put obeležen satiričnim i komediografskim motivima kojima je slikao društvo druge polovine devetnaestog veka.

Povezana vest:  MOTOKO - Izložba Vesne Filipović posvećena Japanu na desetom Japansko-srpskom festivalu filma

„No, ispostavilo se da isti motivi i tipologija ličnosti opstaje i u istorijskim periodima koji su usledili. Pa, i danas, lik skorojevića koji žudi za vlašću nije ništa neobično i nepoznato. Naprotiv, čini se da je upravo osnovni motiv Narodnog poslanika danas aktuelan jednako koliko u Nušićevo doba“, smatra Jelić i podseća da Nikšićko pozorište sa ponosom ističe činjenicu da se ovim velikim tekstom i njegovom univerzalnom temom bavi nakon relativno dugog perioda u kome Nušićevi komadi nisu postavljani na scenama u Crnoj Gori.

Povezana vest:  Uzbudljiv triler Aleksa Norta "Noćni šaptač" u knjižarama od 14. maja

„Očigledno je da društvena podsvest nije bila spremna za suočavanje sa činjenicom da smo svi pomalo ličili na Nušićeve poslanike, ministarke i ožalošćene porodice, pa i na pokojnike. Verujemo da smo kroz ovu predstavu konačno spremni i za tu vrstu spoznaje“, poručuje gospodin Jelić.

Scenografiju je kreirala Anka Gardašević, a kostime Olivera Eraković.

Glavnog junaka Jevrema Prokića tumači Stevan Vuković, njegovu suprugu Pavku igra Marija Đurić, a u velikom ansamblu su i Maša Božović (Danica, njihova kći), Nikola Vasiljević (Špiro, Jevremov pašenog), Anja Drljević (Špirovica), Matija Memedović (Ivković, advokat), Boban Čvorović (Sreto), Milica Kekić (Gospođa Marina) Pavle Bogojević (Sekulić, policijski pisar)…

Povezana vest:  Potpisan ugovor između Lagune i Dušana Kovačevića

Foto: Promo Nikšićko pozorište