natsuko kd 1

JAPANSKA UMETNICA NATSUKO KONO – GOŠĆA DOMA KULTURE STUDENSTKI GRAD

Japanska umetnica Butoh plesa Natsuko Kono, boravi u Beogradu i već četvrti dan vodi radionicu u Domu kulture Studentski grad, dok će završni performans imati 26. juna u 21:00 na Letnjoj sceni DKSG.
U toku desetodnevne radionice, učesnici će imati vremena da se upoznaju sa sopstvenim telima i novim idejama kroz različite tehnike, da eksperimentišu sa novim vrstama pokreta i posmatraju kretanja ostalih učesnika. BUTOH – savremena japanska plesna forma je razvijena šezdesetih godina prošlog veka u veoma živom umetnički revitalizovanom posleratnom Japanu. Plesači koji prihvataju ovu formu menjaju koncept igre i života i teže da razotkriju misteriju formi.
Natsuko Kono je umetnica internacionalnog renomea koja je radila i učila kod najvećih imena ove vrste umetnosti, kao i savremene igre uopšte. Studirala je na Birkbeck the University of London (Performing studies: Dance ) i na The Central London College of Reflexology. Ovo je njena druga poseta Srbiji.
-Jedan segment Butoh plesa je posvećen transformaciji živih bića, sa naglaskom na sopstveno tumačenje pokreta koji proizilazi iz nje. Na primer, možemo da koristimo životinje, insekte ili ribe kao inspiraciju za ovu transformaciju, ali postoje i odnosi unutar tela, korišćenje prirodnih principa (gravitacija, spirala, talas, emocija, itd.). Gravitacija, na primer, upućuje da svaki pokret potiče iz zemlje i postepeno se dešava sama po sebi nakon putovanja kroz celo telo. Na ovaj način možete da se krećete na mnogo opušteniji i moćan način, kao i da ostavite više prostora i vremena unutar svakog impulsa za emocionalno izražavanje – ističe Natsuko Kono.

Povezana vest:  SOPRAN ANA STANKOVIĆ NASTUPA U „GUARNERIUSU“UZ PODRŠKU NELTA