toy_story_3_1

Zanimljivosti o nominovanima za Oskare

Američka filmska akademija dodeliće 83. put Oskare, u noći između nedelje i ponedeljka po centralnoevropskom vremenu.

Agencija Frans pres objavila je nekoliko zanimljivih podataka o nominovanima za najprestižnije filmske nagrade.

– „Priča o igračkama 3“ studija Piksar/Dizni tek je treći animirani film koji će se nadmetati za trofej za najbolji film. Pre njega su u trci za Oskara u toj kategoriji bili animirani filmovi „Lepotica i zver“ 1992. i „Do neba“ 2010.

– Od 1951, otkako se Oskar za najbolji film dodeljuje producentima a ne producentskim kućama, ove godine je prvi put isti producent nominovan sa dva filma. Skot Rudin je kandidat za Oskara s filmovima „Društvena mreža“ i „Čovek zvani hrabrost“. Pre njega su samo Fransis Ford Kopola i Fred Ros iste godine zajedno bili nominovani za filmove „Prisluškivanje“ i „Kum 2“.

Povezana vest:  Autorka romana Gravitacija tuži Vorner Bros

– Posle filma „Nema zemlje za starce“, braća Koen su ove godine filmom „Čovek zvani hrabrost“ ušli u zatvoreni klub režisera koji su dva puta dobili po tri nominacije u kategorijama najbolji film, režija i scenario. Pre njih su taj poduhvat postigli Voren Biti, Fransis Ford Kopola, Piter Džekson i Oliver Stoun.

– U kategoriji glumaca i glumica, njih osmoro je ove godine nominovano prvi put, a četvoro je već nagrađeno Oskarom (Havijer Bardem, Džef Bridžiz, Džefri Raš i Nikol Kidman). Troje glumaca je i prošle godine imalo nominaciju za Oskara – Kolin Fert („Samac“), Džeremi Rener („Katanac za bol“) i Džef Bridžiz („Crazy Heart“).

Povezana vest:  Novi projekat rediteljke Sumrak Sage

– Ukoliko osvoji Oskara, španski glumac Havijer Bardem – nominovan za ulogu u filmu „Prelepo“ – postaće šesti glumac koji je u toj kategoriji nagrađen za interpretaciju na jeziku koji nije engleski. Pre njega to su postigli Sofija Loren („Ćoćara“, 1961), Robert de Niro („Kum 2“, 1974), Roberto Beninji („Život je lep“, 1998), Benisio del Toro („Putevi droge“, 2000) i Marion Kotijar („Život u ružičastom“, 2007).

Povezana vest:  ODRŽANA REGIONALNA PREMIJERA FILMA "MAMA MIA! IDEMO PONOVO"

– Alan Menken će, u slučaju da dobije Oskara za koji je nominovan u kategoriji najbolja pesma (u animiranom filmu „Zlatokosa“), postati prva osoba koja je peti put osvojila nagradu američke filmske akademije u toj kategoriji.