ridley_scott 

Ridli Skot: Mit o Prometeju je metafora mog novog filma
 
Reditelj Ridli Skot prikazao je odabranoj publici u Parizu desetominutni klip svog novog 3D filma „Prometej“ koji predstavlja njegov povratak žanru naučne fantastike posle pauze od 30 godina.
Novi projekat britanskog reditelja prvobitno je bio zamišljen kao prethodnik franšize „Osmi putnik“ i premijerno će biti prikazan u svetskim bioskopima 30. maja. Film prati svemirsku misiju koja traga za vanzemaljskom civilizacijom za koju veruje da čuva ključ porekla čovečanstva.
U filmu, koji je prvi izlet reditelja u 3D vode glume Numi Rapas, poznata po ulozi Lizbet Salander u švedskoj trilogiji „Milenijum“, Šarliz Teron i Majkl Fasbender.
Sekvenca koja je odabranoj publici i predstavnicima medija bila prikazana u Parizu obilovala je, prenosi AFP, akcijom.
-Ako ste vizuelna osoba, 3D je samo još jedna boja – rekao je Skot posle prikazivanja trejlera. -Ali vas još više uvuče u svet priče, čak i u dijalog.
Skotov film oslanja se na grčki mit o Prometeju koga su bogovi kaznili jer je ukrao vatru koja se, kako je rekao reditelj, smatra „prvom ljudskom tehnologijom. To je metafora filma“.
Na početku tim arheologa koje predvodi lik Numi Rapas istražuje drevne napise i pećinske slike koji nagoveštavaju kontakte sa vanzemaljskom civilizacijom. Radnja se potom prebacuje u 2094. gde naučnici i posada broda „Prometej“ na čelu sa ledenim vođom u liku Šarliz Teron i androidom Fasbenderom traga za vanzemaljcima.
Skot je rekao da se ideja za film rodila iz nerešenog pitanja koje se pojavilo u „Osmom putniku“ – odakle su došli vanzemaljci?
-Ali pisanje je organski proces i polako smo se potpuno udaljili od originalnog “Osmog putnika“ i pretvorili u ovaj film nazvan “Prometej“ – rekao je Skot. „DNK vezana za prvobitnu zamisao pojavljuje se u poslednjih osam minuta ovog filma“.

 

Povezana vest:  Komedija s Julianne Moore najbolji gay film na Berlinaleu