Dokumentarni film „Na brodu Adaman” Nikole Filibera, o jedinstvenom dnevnom boravku za mentalno obolele u srcu Pariza, biće na repertoaru domaćih bioskopa od četvrtka, 16. novembra.

Film o dnevnom prihvatnom centru za ljude sa mentalnim poremećajima, smeštenom na jednom brodu u srcu Pariza, osvojio je Zlatnog medveda za najbolji film na 73. Berlinaleu, regionalnu premijeru imao je na Martovskom festivalu u Beogradu, a nedavno je prikazan i na 19. Slobodnoj zoni.

Emotivni zapis o ljudima kojima, naizgled, jednostavna nega znači opstanak i život, „Na brodu Adaman” sniman je preko tri godine sa nadom, kako je reditelj izjavio, da se razbiju stereotipi o mentalnom zdravlju. Ovo nije prvi film u kojem se francuski autor bavi psihijatrijom, 1973. snimio je dokumentarac „Every Little Thing” na klinici la Bord.

Povezana vest:  Winter's Bone i Restrepo nagrađeni na Sandens festivalu

– To je svet koji uznemiruje ali, usudiću se da kažem, i vrlo stimuliše, jer nas stalno primorava da razmišljamo o sebi, svojim ograničenjima, manama i načinima na koji ova planeta funkcioniše. Psihijatrija je poput lupe ili uveličavajućeg ogledala koje mnogo toga govori o našoj ljudskosti. Za filmskog stvaraoca, to je neiscrpno polje – kazao je Nikola Filiber (72).

Deluje nestvarno činjenica da su Francuzi deo obale Sene ustupili instituciji koja ne donosi nikakav prihod i bavi se ljudima koji bi, u nekom drugom sistemu, bili nevidjivi. Brod „Adaman” im nudi ono najpotrebnije – dnevnu rutinu. Na njemu rade psihijatri, psiholozi, medicinske sestre, specijalni edukatori, psihomotorni specijalisti i razni terapeuti umetnošću.

Povezana vest:  Spremite se za napade smeha -"LOŠE KOMŠIJE 2" stižu u naše bioskope

Film prati nekoliko korisnika i, na veoma nežan način, upoznaje gledaoce sa njihovim životima, problemima, nedoumicama, radostima i talentima. Za njih, čak i naizgled jednostavne stvari poput šivenja, slikanja ili kuvanja džema, na dnevnom nivou znače opstanak i život.

Kritičar Gardijana istakao je da je ovo film pun „neverovatne količine topline, saosećanja i ljudske radoznalosti”, Obzerver ga je nazvao „toplim zagrljajem bez trunke prosuđivanja”,  dok je Holivud riporter ocenio da, „uz obilje suptilnosti, film otkriva kreativnost koja leži u svim ljudima, uključujući i one sa ozbiljnim problemima koji zahtevaju profesionalnu pomoć”.

Povezana vest:  Harison Ford bi voleo da snimi Indijanu Džonsa 5

Film „Na brodu Adaman” će od 16. novembra biti na repertoaru bioskopa UK Parobrod, Art bioskop Kolarac, Cineplexx Ušće, Tuckwood i KC Kruševac, a zatim i u salama Eurocinema u Subotici, CZK Lazarevac, SKC Kragujevac, KC Zrenjanin i KOC Boljevac. Distributer je Five Stars Films.

Trejler – https://youtu.be/h8lkxtk-bqM

Foto: Five Stars Films – Promo