Pred FEST-ovim novinarima u pres sali MTS Dvorane predstavila se ekipa filma „Jorgovani“ koji gledamo u okviru Glavnog takmičaskog programa 52. međunarodng filmskog festivala FEST.

O filmu koji je uzburkao javnost čak i pre same premijere, na ovogodišnjem FEST-u govorili su nosioci glavnih uloga: Sloboda Mićalović i Ivan Bosiljčić, rediteljsko-scenaristički dvojac  Siniša Cvetić i David Jakovljević, ali i glumci Gordan Kičić, Isidora Janković, Jovan Jovanović, producent Zoran Janković i urednik Slobodan Terzić.

Prema rečima Siniše Cvetića, u trenutku kada mu je producent Zoran Janković predložio da sa Davidom Jakovljevićem osmisli film koji bi imao komercijalan bioskopski potencijal, bio je aktuelan sličaj film sa Džonijem Depom i Amber Herd.

„David i ja smo razmišljali ko bi mogao da bude popularni glumački par koji bi bio zanimljiv da se sukobi na sličan način. Onda smo se setili Slobode Mićalović i Ivana Bosiljčića i od toga smo razvili ideju. Pokušali smo da održimo ključ komedije, ali uneli smo i malo društvene satire i melodramskih elemenata i tako su nastali „Jorgovani“- navodi reditelj.

Povezana vest:  SUBNOR:Narodni novac nije za neutemeljene serije

„Kada smo se dosetili Bobe i Bosketa, ostatak filma se nekako smislio sam“ – dodaje Jakovljević.

Sloboda Mićalović se podsetila da je prošlo 15 godina od serije „Ranjenji orao“ koja je nju i Ivana Bosiljčića lansirala kao glumački par i dodala:

„Bilo mi je važno da, baš zbog velikog uspeha pomenute serije, ne ponovimo sve ono što je publika videla kada smo nas dvoje kao direktni partneri ostvarili. Bio mi je veliki izazov da nas vidite u nekom drugom svetlu, u nekom drugom odnosu. Da pokažemo neku drugi stranu: glumački sve ono što ste viđali u „Ranjenom orlu“ ovde nećete videti“- naglasila je Mićalović. „Sve je mnogo surovije, drugačije, životnije, tamo je bilo mnogo romantičnije i nerealno“ istakla je ona.

„Da ne pričamo o tih 15 godina koliko je prošlo od „Ranjenog orla“, od poslednje reprize pošlo je desetak dana. Da li se išta reprizira kao to?“, našalio se najpre Bosiljčić pred novinarima. On je medijima otkrio odakle u filmu čuvena replika Dušana Kovačevića iz filma „Maratonci trče počsni krug“: „Tišina, a sad malo ona“ priznavši da je rečenicu pozajmio iz istoimenog mjuzikla u „Pozorištu na Terazijama“ u kome je zajedno igrao sa kolegom Gordanom Kičićem.

Povezana vest:  Dožordž Kluni umesto Roberta Daunija Mlađeg

Prema Kičićevim rečima, koji u filmu igra reditelja koji je malo surov, zanimljiva je prespektiva dvojca Cvetić-Jakovljević koji su uspeli da stvore delikatnu, suroviu, oporu, ali i smešnju priču o naličiju posla kojim se i sam bavi.

Producent Zoran Janković naglasio je da je od početka ideja bila da se snimi film koji će publiku odvesti u bioskope i da serija po filmu „Jorgovani“ nije u planu, ali da je zadovoljan da pred sobom ma dobar film koji je izašao iz šablona serija kakve se danas snimaju, te da je romantična komedija sa kojom dolazi na 52 . FEST iskorak u odnosi na preovadavajući krimi žanr.

Na pitanje novinara kako se ideja o komercijanom filmu uklapa u koncept međunarodnog filmskog festivala, autorski dvojac je objasnio:

Povezana vest:  PROGLAŠENI POBEDNICI 5. RAVNO SELO FILM FESTIVALA - laureati Dženga i Zlatni dečko

„Kada govorimo o komercijalnom filmu imamo na umu da je to film koji je uspešan u bioskopu, ali to ne mora da znači da taj film nije i autorski. Mi smo ovome i pristupiili sa jednom autorskom perspektivom  i ovaj film ima jedan mali cinični otklon prema tome što je i autorski. Ovo nije klasičan žanrosvki film već je mali esperiment koliko mi možemo da razvučemo film po ukusu publike“, rekao je Cvetić.

„Jorgovani“ su,  premai oceni autorskog tima, i crna komedija koja oslikava lice i naličje filmske i TV industrije u Srbiji danas, a gledamo ih premijeno 27.02 (MTS Dvorana, 19.30), ali i 28.02. (MTS Dvorana, 12. 00 i Cineplexx Galerija, Sala 7, 19.00 i Sala 5, 22.00).

Film je, kako se čulo na pres konferenciji, dobio ime po pesmi Dina Merlina koji je dao dozvolu da se „Jorgovani“ koriste u filmu.

Foto: Dušan Milenković/ATA Images