Peti dan Bedocsa imao je gotovo 20 premijera i vrlo intenzivan program na čak sedam lokacija u Beogradu. Prikazana su tri filma iz Srpskog takmičarskog i tri iz Međunardonog takmičarksog programa.

Premijere u Domu omladine Beograda imali su filmovi: „Šetnja koja se neće desiti“, mlade autorke Mine Simendić, fim smešten u digitalni prostor Google Mapa, preispituje potencijal i mogućnost ličnih promena, upoređujući ih sa disonancom između načina na koji je grad predstavljen na tim mapama i onoga kako grad zaista izgleda danas.

Povezana vest:  Klajv Oven i Nikol Kidman glume Hemingveja i M.Gelhorn

Premijeru je imao i film Daneta Koljena „Kadence za vrt“, koji prati Jone, pripadnicu kvir komunističkog kolektiva, koji je skoro deceniju živeo u prikolici u Berlinu kao i film „Novosadsko sećanje“, reditelja Aleksandra Reljića. Reditelj u ovom filmu daje glas Teodoru Kovaču (99), Ivanu Ivanjiju (93) i Marti Flato (81), koji su preživeli pogrom iz 1942. poznat kao Novosadska racija, kada su mađarski fašisti ubili preko hiljadu Novosađana i njihova tela bacili pod led Dunava.

Povezana vest:  "Džek ubica divova" u bioskopima od četvrtka!

Petog dana festivala, prikazana su i tri filma koja su u Mešunarodnom takmičarskom programu: „Kumva“, Sare Majegol iz Francuske  „Sunčani sat“ estonske rediteljke Lils Nimik i „Cipora i Rahel nisu mrtve“ izraelske rediteljke Hadar Morag.

U Dvorani Kulturnog centra Beograda poznati šef iz čuvenog Kluba knjićevnika, Branko Kisić, priredio je za gledaoce filma „Menus Plesir- Les Troisgros“ poseban gastronomski ugođaj.

Šestog dan festivala u Domu omladine Beograda biće prikazano nekoliko filmova iz Srpskog takmičarskog programa: „Izlaz kroz ludaru“ Nikole Ilića, „Kako biti slobodan?“ Nikole Polića i „Nasleđe kralja trube“, Vladimira Kajlovića,

Povezana vest:  Nikol Kidman i Hju Džekmen reklamiraju Australiju

U okviru Međunarodnog takmičarskog programa na repertoaru su filmovi „Blato“ ruskog reditelja Ilije Povolotskog i film „U tišini i galami“ francuskog rediteljskog dua – Klemon Rusije i Adrien Mosaz.

Sve informacije o 17. Beldocsu potražite na beldocs.rs, gde možete uzeti i karte za festival.

Foto: Dalibor Danilović