No, kao i prethodnih nekoliko večeri, najveće interesovanje vladalo je za domaće autore.

Dom omladine Beograda je tradicionalno mesto na kome se predstavljaju filmovi koji su u Srpskom takmičarskom programu. Prikazan je film „Izlaz kroz ludaru“, Nikole Ilića, koji je publika ispratila velikim aplauzom. Ovaj kratkometražni, intimni dokumentarac govori o vojniku, pankeru i skejteru, koji je odveden na ratište, iako nikako nije želeo da bude vojnik…

„Kako biti slobodan?“ je film mladog reditelja, Nikole Polića, koji govori o Slobodanu Kovačeviću Bobišu, slikaru iz Beograda, čija su dela devedesetih godina prošlog veka upoređivana sa opusom Vazarelija. Dvadeset godina kasnije on priređuje samostalnu izložbu kako bi ponovo zauzeo svoje mesto u svetu umetnosti. Reditelj je rekao da je ovo priča o položaju umetnika u Srbiji, ali i o porodici i važnosti porodice u životu čoveka.

Povezana vest:  Pad ovogodišnje zarade filmske industrija SAD

Još jedna domaći film imao je vrlo posećenu premijeru – „Nasleđe kralja trube“, Vladimira Kajlovića.

Kada je reč o prikazanim filmovima iz Međunarodnog takmičarskog programa, na repertoaru su bili folmovi „Blato“, ruskog reditelja Ilije Povolotskog,  „U tišini i galami“ francuskog rediteljskog dua – Klemon Rusije i Adrijen Mose.i „Ksenija“, litvanske reditelje Renate Saulite.

Povezana vest:  Sandri Bulok i Džefu Bridžizu nagrade udruženja glumaca

Do kraja Beldocsa, u Bioskopu Balkan publika će moće da pogleda i posebno osmišljen program, XR izložbu u koju su uključena tri XR ostvarenja koja su prethodno prikazivana na prestižnim filmskim festivalima: Beskomforno (Comfortless), južnokorejske rediteljke Đine Kim Sa glavnog trga (From the Main Square) iz 2023, animirano virtuelno iskustvo koje potpisuje brazilski reditelj Pedro Hares.  i Vreme senki (Shadowtime), umetnička saradnja Sister Silvester i Deniza Tortuma.

Povezana vest: 

Za pretposednji dan festivala Beldocs, utorak 28.maj publika može da pogleda izbor filmova iz svih programa Beldocsa, a za 19.30 zakazana je dodela nagrada 17. izdanja Beldcs festivala u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1)

Sve informacije o 17. Beldocsu potražite na beldocs.rs, gde možete uzeti i karte za festival.

Foto: Filip Olćan