MovieTape

Projekcija filma Gepard u Italijanskom institutu za kulturu

 

Film „Gepard“ (1963) italijanskog reditelja Lukina Viskontija (Lućino Visconti), biće prikazan sutra u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu, povodom obeležavanja 150 godina od ujedinjenja Italije, a u okviru Ciklusa filmova na temu italijanskog risorđimenta.

Povodom projekcije filma „Gepard“ pesnik i esejista Antonio Oznato će u Italijanskom institutu za kulturu održati predavanje na kojem će književne teme poslužiti kao povod za raspravu o pojedinim problemima vezanim za sicilijansku kulturu.

Povezana vest:  Detroit će dobiti statuu Robokapa

Film Lukina Viskontija, koji je osvojio Zlatnu palmu u Kanu 1963. godine, predstavlja remek delo izuzetne istorijske rekonstrukcije i suptilne psihološke analize, a radnja ovog ostvarenja smeštena je u 1860. godinu.

Delo Viskontija prikazuje Siciliju u vreme ujedinjenja Italije, viđeno očima protagoniste princa Dona Fabricija, svedoka propadanja aristokratskog sveta. Glavne uloge u filmu tumače Bert Lankaster i Alen Delon. Ulaz na predavanje i projekciju filma u Italijanskom institutu za kulturu je slobodan, a film će biti prikazan sa titlom na srpskom jeziku.

Povezana vest:  Anđelina Džoli i papa pogledali njen novi film