goran_markovic_cathy_de_haan

Deutsche Literaturinstitut Leipzig i Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu u zajedničkoj saradnji

NEMAČKI I SRPSKI STUDENTI REALIZUJU FILMOVE ZAJEDNO

U nedelju 20. marta, u Beograd je doputovalo šest mladih nemačkih pisaca, studenata Deutsche Literaturinstitut Leipzig. U saradnji sa studentima Fakulteta dramskih umetnosti oni će tokom narednih sedam dana finalizovati šest scenarija za kratke igrane filmove. Ovaj međunarodni projekat vode, sa strane FDU, reditelji Goran Marković, red. prof., Oleg Novković, docent, Stefan Arsenijević, asistent i Narcisa Darijević, docent, kao i umetnička direktorka Cathy de Haan profesorka iz Nemačke. Tokom intenzivnog interdisciplinarnog procesa, studenti će razviti scenarija za buduće kratke filmove.

Povezana vest:  Džejmi Foks u filmu Kventina Tarantina

Svemu je prethodio scenaristički seminar na prestižnom Nemačkom institutu za literaturu u Lajpciju (Deutsche Literaturinstitut Leipzig). Na konkursu u kojem su učešće uzeli svi studenti kreativnog pisanja ovog fakulteta, stručni žiri odabrao je šest najboljih. Na osnovu ovih scenarija, studenti FDU će realizovati šest kratkih filmova tokom leta. Premijera je zakazana za novembar, kao specijalni program poznatog Međunarodnog filmskog festivala u Kotbusu.

Projekat je pomoglo Ministarstvo kulture Republike Srbije, kao i nekoliko nemačkih fondova: Robert Bosch Stifttung, Mitteldeutsche Medienförderung (MDM), FilmFestival Cottbus, Filmska asocijacija Saksonije, kao i Goethe-Institut iz Beograda.

Povezana vest:  Kameron Dijaz i Penelope Kruz u novom trileru Ridlija Skota

„Ovo će biti uzbudljivi dani za nas! Nakon upoznavanja i formiranja timova, otpočeće kreativni rad na budućim kratkim filmovima. Tokom prethodna dva izdanja projekta ANSICHTSSACHE iskusili smo da ovaj proces zahteva dosta hrabrosti i energije. Unapred se radujemo budućim filmovima koji će nastati kao plod ove srpsko-nemačke fakultetske koprodukcije“, izjavila je Cathy de Haan, umetnička direktorka projekta

Projekat ANSICHTSSACHE (UGAO GLEDANJA) nastao je u Lajpcigu 2008. Ovaj projekat stvaranja kratkih filmova ne samo da doprinosi međunarodnom razumevanju, kreirajući interdisciplinarni dijalog između mladih scenarista iz Lajpciga i studenata drugih međunarodnih filmskih fakulteta, već takođe promoviše efikasnu i dugoročnu međunarodnu koprodukciju. Prethodna dva uspešna izdanja napravljena su u saradnji sa fakultetima u Kijevu i Lođu.  Filmovi sa prošlogodišnje radionice sa velikim uspehom su prikazani na brojnim festivalima širom sveta, učestvujući na festivalima od San Sebastijana do Hjustona, od Islanda do Rio De Žaneira.

Povezana vest:  Šta su braća rekla Liamu Hemsworthu?