Zanimljivosti u vezi sa kandidatima za Oskare 

oskar_statue_1Američka filmska akademije sopštila je nominacije za Oskare koji će biti dodeljeni 7. marta u Los Anđelesu, kao i neke od osobenosti u vezi sa kandidatima za najpoželjniji filmski trofej. 
„Do neba“ je tek drugi animirani dugometražni film nominovan za Oskara za najbolji film. Prvi je bio „Lepotica i zver“, nominovan 1991. 
Ketrin Bigelou (Cathryn Bigelow) („The Hurt Locker“) je tek četvrta žena nominovana za Oskara za režiju, i tek druga Amerikanka, posle Sofije Kopole (Coppola) nominovane 2003. Ako dobije pozlaćenu statuetu, Ketrin Bigelou će biti prva žena kojoj je to uspelo. 
Meril Strip (Meryl Streep) i dalje drži rekord među glumcima po broju nominacija – 16. Ove godine je nominovana za glavnu ulogu u filmu „Džuli i Džulija“. 
To je četiri nominacije više od Ketrin Hepbern (Katharine Hepburn) i Džeka Nikolsona (Jack Nićolson) koji imaju po 12 nominacija. Ketrin Hepbern je, ipak, osvojila četiri Oskara, Nikolson tri, a Meril Strip dva. 
„Bela traka“ je tek deveti pretežno crno-beli film koji je nominovan za najbolju kameru od kada je akademija 1967. izbacila posebnu kategoriju za najbolju kameru u crno-beloj tehnici. Od 2000, samo su „The Man Who Wasn’t There“ i „Laku noći i srećno“ bili kandidati u toj kategoriji. 
Sandra Bulok (Bullock), nominovana za Oskara za glavnu ulogu u ostvarenju „The Blind Side“ nominovana je i za Zlatnu malinu za najgoru glumicu za ulogu u filmu „All About Steve“. 
Ako dobije obe nagrade ili ne osvoji nijednu, može da se uteši da nije kandidovana bar za isti film, kao što se to desilo Ejmi Irving (Amy) kandidovanu 1983. i za najgoru i za najbolju glumicu za rolu u „Jentlu“. 

Povezana vest:  Ejmi Adams kao Dženis Džoplin