PedroAlmodovar

Kanski festival ove godine nudi filmove Almodorava, Malika

 

Međunarodni filmski festival u Kanu, 64. po redu, počinje u sredu, 11. maja, i organizatori ove godine nameravaju da ponovo osvoje titulu najboljeg svetskog festivala velikim brojem zvezda i filmovima čuvenih režisera poput Pedra Almodovara, Larsa fon Trira i Terensa Malika.

Festival će ove godine akcenat staviti i na mlade nade svetskog filma poput Nikolasa Vindinga Refna koji je režirao film „Vozi“ (Drive) sa Rajanom Goslingom, do Džulije Li i njene uzbudljive „Uspavane lepotice“.

Crvenim tepihom prošetaće velike zvezde poput Džonija Depa, Penelope Kruz, Breda Pita, Šona Pena, Eve Longorije, Džodi Foster, Antonija Banderasa, ali i francuski predsednik Nikola Sarkozi čija supruga Karla Bruni glumi u novom filmu Vudija Alena „Ponoć u Parizu“ koji će otvoriti festival.

Povezana vest:  Predstavljamo trejler horor filma "Bezgrešna" koji na velika platna stiže 18. aprila

Od 54 ostvarenja, njih 20 će se takmičiti za Zlatnu palmu. Najviše interesovanja ove godine izaziva dugo očekivani Malikov film „Drvo života“ sa Pitom i Penom u glavnim ulogama. Film je trebalo da se premijerno prikaže u Kanu prošle godine ali je perfekcionista Malik odlučio da povuče film na doradu.

Ovakvi detalji samo doprinose velikim očekivanjima od ovog ostvarenja.

-Veoma je važno za Kanski festival da ima ovaj film jer se o njemu govori već godinu dana – gencija Rojters prenela je izjavu filmskog kritičara Ksavijera Lerpera. Maliku je ovo drugo pojavljivanje u Kanu. Prvi put se predstavio kanskoj publici 1979. godine svojim „Vratima raja“ za koje je dobio Zlatnu palmu za režiju.

Povezana vest:  Retrospektiva filmova Gorana Paskaljevića u Londonu

Osim Malika, veliko interesovanje izaziva i Almodovar koji do sada nikada nije dobio nagradu u Kanu. U njegovom horor filmu „Koža u kojoj živim“ (The Skin I Live In) Antonio Banderas glumi plastičnog hirurga koji proganja čoveka koji mu je silovao ćerku.

Fon Trir, koji je horor uzdigao na ove visine svojim „Antihristom“ od pre dve godine, ponovo se vraća, ovaj put sa naučno-fantastičnim filmom „Melanholija“ sa Kirsten Danst, Kiferom Saterlandom i srcelomcem iz serije „Prava krv“ Aleksanderom Skarsgardom.

Povezana vest:  Džoš Duhamel izbačen iz aviona

Još jedan film mogao bi da izazove interesovanje publike, a možda i osvoji nagradu. Reč je o filmu Paola Sorentina „Ovo mora da je to mesto“ (This Must Be the Place) o gotičaru koji se pretvara u lovca na naciste kako bi osvetio svog oca. Glavnog lika glumi Šon Pen koji sa crnom perikom i maskarom izaziva pažnju.

Dvostruki dobitnik Zlatne palme u Kanu Emir Kusturica biće predsednik žirija sekcije „Izvestan pogled“ u kojoj se nagrađuju malo poznati režiseri, dok će glumac i oskarovac Robert de Nito biti predsednik žirija festivala.

Kanski festival biće zatvoren 22. maja.