Jugosovenska_kinoteka

Jugoslovenska kinoteka sutra obeležava svoj dan

Jugoslovenska kinoteka obeležiće sutra uveče svoj 62. rođendan svečanošću i prigodnim filmskim i muzičkim programom u svom novom sedištu, u obnovljenom i preuređenom zdanju u Uzun Mirkovoj ulici u Beogradu.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović rekao je danas na konferenciji za novinare da je obnova zdanja u Uzun Mirkovoj 1 jedinstvena prilika da ta ustanova kulture funkcioniše na jednom mestu i da njeni zaposleni obavljaju svoj posao u odgovarajućim uslovima.

U budućoj kući filma biće smeštena direkcija Kinoteke, tri filmske sale s najsavremenijom tehničkom opremom za filmske projekcije, biblioteka sa čitaonicom, fonoteka i videoteka, muzej

kinematografije, filmske laboratorije, edukativni centar.

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković rekao je da je za rekonstrukciju zgrade Jugoslovenske kinoteke, koja je počela 2006. godine, uloženo ukupno 477,8 miliona dinara.

Povezana vest:  U planu nastavak filma Doberman

Najveći deo sredstava izdvojen je iz budžeta Ministarstva kulture i Nacionalnog investicionog plana – 297,8 miliona dinara, dok je 180 miliona dinara obezbeđeno od kredita Evropske investicione banke.

Iako je posao u vezi s rekonstrukcijom zdanja u Uzun Mirkovoj 1 priveden kraju, neophodno je da nadležni republički organi provere bezbednost objekta i izdaju upotrebnu dozvolu, tako da se otvaranje Kinoteke za posetioce očekuje tek na jesen, najverovatnije krajem oktobra, kada će biti obeležen vek srpskog filma.

Tokom narednih nekoliko meseci biće nabavljeni i neophodni kinoprojektori i kompjuterska oprema, a zaposleni u Kinoteci već osmišljavaju i filmske, edukativne i druge programe koji će oživeti prostor u Uzun Mirkovoj.

Na svečanosti koja će sutra uveče od 20.00 sati biti upriličena u novom zdanju Kinoteke biće prikazani delovi digitalno restaurisane kopije prvog srpskog igranog filma „Život i delo besmrtnog vožda Karađorđa“ iz 1911. godine, u režiji Čiča-Ilije Stanojevića.

Povezana vest:  CINEMA CITY PREDSTAVLJA KONCERT I PREMIJERU FILMA O LOVE HUNTERSIMA

Biće prikazan i osmominutni dokumentarni film o toku građevinskih radova na obnovi i preuređenju objekta u Uzun Mirkovoj, kao i prvi srpski animirani film iz 1920. godine, koji je delo nepoznatog autora, a Hor „Obilić“ izvešće nekoliko filmskih numera kompozitora Zorana Simjanovića.

Rekonstrukcija zdanja u Uzun Mirkovoj ulici, spomenika kulture koji datira iz 1846. godine, počela je još 1995. godine, ali je zbog nedostatka novca posao prekinut 1997.

Zgrada je, međutim, Kinoteci oduzeta 2000. godine, odlukom gradskih vlasti, koje su ga dodelile tadašnjoj Saveznoj direkciji za imovinu.

Godine 2001. zgrada je ponuđena na prodaju i bilo je predviđeno da u nju bude smeštena robna kuća, ali je pod pritiskom kulturne javnosti objekat ipak vraćen Jugoslovenskoj kinoteci, nakon čega je, zahvaljujući Nacionalnom investicionom planu i kreditu Evropske investicione banke počela obnova zdanja.

Povezana vest:  Sem Vordington u filmu o Drakuli

Pre nekoliko godina, zahvaljujući donaciji francuske vlade otvoren je i novi, najsavremenijom tehnikom opremljeni depo u Arhivu Jugoslovenske kinoteke u Košutnjaku, potom je uz pomoć donacije Evropske agencije za razvoj otvoren Centar za digitalizaciju filmske građe, a Vlada Japana poklonila je Kinoteci i montažni sto.

Jugoslovenska kinoteka je osnovana 1949. kao posebno odeljenje Zvezda filma. Danas Kinoteka čuva više od 90.000 filmskih kopija, iz 134 nacionalne kinematografije.

Jugoslovenska kinoteka obeležava 6. jun kao svoj dan zato što je na taj datum 1896. priređena prva filmska projekcija u Beogradu, u kafani „Zlatni krst“.