The Box

Saznajte šta vas očekuje u Nacionalnoj klasi Cinema City festivala!

Ovogodišnja selekcija Nacionalna klasa, Cinema City internacionalnog filmskog festivala, donosi ekskluzivne premijere filmova Kako su me ukrali Nemci Miše Radivojevića, Ako zrno ne umre Siniše Dragina, The Box Adrijane Stojković i omnibusa Oktobar. Aktuelna domaća ostvarenja u okviru ove selekcije takmičiće se za nagrade, koje dodeljuje petočlani žiri sastavljen od važnih imena evropske kinematografije. Žiri čine predsednik Šarunas Bartas, Filip Azuri, Jan Cvitkovič, Eva Hubert i Beki Probst.

Žirijem će predsedavati jedan od najistaknutijih evropskih savremenih filmskih reditelja, Šarunas Bartas. Originalna remek-dela ovog litvanskog autora prikazivana su i višestruko nagrađivana na međunarodnim festivalima širom sveta, među kojima su Kan, Berlin, Roterdam i Venecija. Specifična estetika Bartasovih filmova u vezi je sa njegovom željom da stvara filmove bez ikakvog oblika komercijalne cenzure i u uslovima u kojima je dozvoljeno originalno stvaralaštvo, bez mešanja u kreativnost. U okviru Omaža Šarunasu Bartasu, Cinema City će prikazati neka od njegovih najboljih ostvarenja, tako da će publika imati priliku da pogleda U sedanju da dan koji je prošao, Hodnik, Nas nekoliko, Kuda, Sedam nevidljivih ljudi i Istočna struja.

Priznati francuski filmski krtičar, Filip Azuri, takođe je član žirija selekcije Nacionalna klasa. Azuri radi kao autor za poznate francuske dnevne novine Libération i sarađuje sa mnogim međunarodno priznatim magazinima, među kojima su čuvene Cahiers du Cinéma, francuski nedeljnik Les Inrockuptibles i Vogue. Azuri je objavio više knjiga koje se bave filmom, ok kojih je poslednja o poznatom nemačkom sineasti Verneru Šreteru.

Povezana vest:  Premijera švedskog filma „Izgubljeni zauvek“ sa srpskim glumcem Nemanjom Stojanovićem obeležila drugi dan Merlinka festivala

Žiri Nacionalne klase imaće i regionalnog predstavnika. U pitanju je slovenački filmski autor, Jan Cvitkovič. Arheolog po profesiji, Cvitkovič se bavi glumom, režijom i pisanjem scenarija. Filmovi čiji režiju i scenario potpisuje, kao što su Hleb i mleko, Od groba do groba i Totalni gambit – koji će publika festivala imati priliku da pogleda, nagrađivani su na različitim svetskim filmskim festivalima.

Eva Hubert je dugogodišnji izvršni direktor Filmskog fonda Hamburg Šluzvig-Holsten, koji pored podrške kvalitetnoj produkciji, ulaže veliku energiju u pronalaženje i podržavanje novih talenata. Eva Hubert je dug period radila i na istraživanju medija pri institutu Hans Bredov, gde je jedna od njenih zasluga izdanje „Međunarodnog priručnika za radio i televiziju“. Član je Evropske filmske akademije i ima nekoliko počasnih pozicija u Hamburgu.

Kao izuzetno značajno ime evropskog filma, Beki Probst, koja je direktorka Evropskog filmskog marketa još od 1988, bide deo ovogodišnjeg žirija Nacionalne klase. Pod njenim menadžmentom, Evropski filmski market postao je jedan od najvedih i najznačajnijih međunarodnih filmskih sajmova. Doprinos Beki Probst svetu filma prepoznat je i kroz titulu Viteza umetnosti i književnosti, koja joj je dodeljena od strane francuskog ministra kulture.

Povezana vest:  Kejt Vinslet postala zaštitno lice kozmetike Lancome

Premijera filma The Box Adrijane Stojković

Intrigatno debitantsko ostvarenje rediteljke Adrijane Stojkovič The Box preporuka je za sve fanove filmova “Trainspotting“ i “Goodbye Lenin“. Radnja filma se odvija 1992. u Beogradu neposredno pre uvođenja sankcija, u vreme kada se stotine ambasada zatvara i diplomate napuštaju zemlju. Tri mladića iz Beograda pakuju njihove stvari. Otkrijte kako diplomate žive ustvari! Vidite kako se ubrzano odrasta! Glavne uloge u filmu tumače Ivan Đorđević, Marko Janketić i Slobodan Negić, a pored njih igraju Srđan Todorović, Goran Radaković, dvadesetak inostranih glumaca, kao i pisac Slavoljub Stanković. Muziku za film The Box potpisuju basista sastava „Darkwood Dub“ Milorad Ristić, vođa „Velikog prezira“ Vladimir Kolarid, bubnjar Dejan Utvar i gitarista Nikola Berček iz „Autoparka“, dok je producent Boris Mladenović.

Premijere i aktuelni filmovi Nacionalne klase

U okviru selekcije Nacionalna klasa publiku očekuju još tri premijere. Novi film reditelja Miloša Radivojevića, Kako su me ukrali Nemci, sa Jelenom Đokić, Daglasom Hensholom i Svetozarem Cvetkovićem u glavnim ulogama, imade svetsku premijeru u četvrtak, 23. juna. Nagrađivano ostvarenje Ako zrno ne umre, Siniše Dragina, reditelja koji živi i radi u Rumuniji, domaća publika de prvi put pogledati u nedelju, 19. juna. Cinema City de premijerno prikazati i omnibus film Oktobar, originalno diplomsko ostvarenje sedmoro mladih reditelja – Milice Tomovid, Ognjena Isailovića, Ognjena Glavonića, Damira Romanova, Daneta Komljena, Senke Domanović i Ivana Pecikoze.

Povezana vest:  Džulija Luis-Drajfus dobila zvezdu na Bulevaru slavnih

U okviru selekcije Nacionalna klasa, publika de se podsetiti ostvarenja koja su obeležla prethodnu godinu. To su Beli beli svet, višestruko nagrađeni film Olega Novkovića, Neprijatelj, sjajno ostvarenje reditelja Dejana Zečevića, aktuelno Šišanje, čiju režiju i scenario potpisuje Stevan Filipović, Cinema Komunisto, debitantski dugometražni film Mile Turajlić, Tilva Roš Nikola Ležaića, jedan od naših najnagrađivanijih filmova u prethodnoj deceniji i izvrsna drama Zajedno Mladena Matičevića. Van konkurencije biće prikazan film Zduhač znači avantura, muzička komedija autora Čitulje za Eskobara, Milorada Milinkovića.

Cinema City internacionalni filmski festival održava se od 18. do 25. juna, u Novom Sadu.