ZAZ u Novom Sadu 1

Francuska muzička atrakcija Zaz po prvi put nastupa u Srbiji tokom Međunarodne nedelje horskog pevanja

Prva Međunarodna nedelja horskog pevanja–Cantat Novi Sadbiće održanaod 22. do 28. avgusta 2011. godine u Novom Sadu,pod pokroviteljstvom Evropske asocijacije horova–Europa Cantati Grada Novog Sada, a u saradnji sa Muzičkom omladinom Novog Sada. Ovom prilikom, najavljen je koncertfrancuske muzičke atrakcijeZaz, koji će biti održan 24. avgusta, tokom Međunarodne nedelje pevanja.

Međunarodna nedelja horskog pevanja po prvi put se održava u Novom Sadu i Srbiji, i deo je festivalske tradicije koja se već više decenija odvija po gradovima-članicama asocijacije Europa Cantat. Učesnici su ljubitelji horskog pevanja svih uzrasta iz Srbije, više evropskih zemalja i Sjedinjenih Američkih Država. Kroz pet radionica, bogatog sadržaja, biće obuhvaćena evropska, američka, šou i muzikajužnoslovenskih naroda, kao i dela Stevana St. Mokranjca. Pored radionica, program festivala uključuje i pet koncerata na otvorenom, na kojima će učesnici Međunarodne nedelje pevanja i publika pevati zajedno (open singing).

„U ime Grada izražavam zadovoljstvo, jer smo na vreme prepoznali potencijal ove manifestacije i na principima odgovorne kulturne politike pružili joj neophodnu podršku. Prihvatanjem pokroviteljstva, direktno smo podržali održavanje radionica, dakle programskih, isključivo kulturnih aktivnosti. Preporučili smo festival ljudima iz sveta privrede, što je za rezultat imalo okupljanje veoma jakog pula sponzora, čija sredstva čine najveći deo budžeta festivala. Ostavili smo organizatorima festivala odrešene ruke da na principima samofinansiranja organizuju komercijalne sadržaje u okviru festivala, kakav je upravo koncert Zaz. Ipak, kao pokrovitelj festivala, organizatorima smo postavlili određene uslove, pre svega tražeći da prilikom organizicije komercijalnih sadržaja festivala uzvrate podršku svom gradu. To znači da sam u ime Grada predložio, a što je organizator i prihvatio, da 1.000 besplatnih ulaznica za koncert Zaz dodeli mladim ljudima koji pevaju ili volontiraju na festivalu, uče i studiraju muziku i žive sa njom“, izjavio je Andrej Bursać, član Gradskog veća zadužen za kulturu.

Povezana vest:  Najveći hitovi Masiv ataka u Beogradu

„Veliko nam je zadovoljstvo što, po prvi put u Srbiju i Novi Sad, tokom Međunarodne nedelje pevanja, dovodimo trenutno najveću francusku muzičku atrakciju – pevačicu Zaz, koja je u rekordnom roku doživela fantastičnu popularnost u Srbiji. Prvi kontingent od 4.000 karata biće pušten u prodaju 10. juna,po ceni od 1.190 RSD“, istakla je Teodora Bojović, promoterka festivala Cantat Novi Sad.

Povezana vest:  Koncert Show of Peace u aprilu u Pekingu

Na preporuku Evropske asocijacije horova Europa Cantat osnovana ja VOCA – Vojvođanska horska asocijacija, kojau budućnosti preuzima održavanje festivala Cantat Novi Sad i Hearts-in-Harmony, u svojstvu punopravnog člana Europa Cantat. Ovom prilikom, najavljeno je da od 10. juna do 10. julaVojvođanska horska asocijacija raspisujekonkurs za predgrupu na koncertu Zaz.

„Pozivamo mlade ljude, uzrasta od 16 do 25 godina, da pošalju po dve autorske pesme u video formatu, koje su usklađene sa muzičkim stilom pevačice Zaz – ulični džipsi džez. Pobednika konkursa izglasaće publika putem sajta www.cantatnovisad.org, kao i stručna muzička komisija VOCA. Rezultati konkursa biće objavljeni 15. jula, kada će tri grupe ući u finale. Odabrani bendovi dobiće priliku da nastupe uživo i pokažu svoj talenat pred novosadskom publikom“, dodala je Teodora Bojović, promoterka festivala Cantat Novi Sad.

VOCA – Vojvođanska horska asocijacija,osim nastupa i direktne promocije na jednom od najatraktivnijih medijskih događaja u zemlji ove godine, pobednicima će omogućiti i snimanje njihovih autorskih pesama, kao i izdavanje promotivnog CD/DVD, u nekomercijalne svrhe.

Povezana vest:  Nova pravila na Evroviziji

Cantat Novi Sad će od svake prodate kartedonirati po 100 RSD Udruženju „Vera, ljubav, nada“, u humanitarne svrhe, koje organizuje inkluzivnu horsku radionicu Hearts-in-Harmony, najavljujući Međunarodnu nedelju pevanja. Ova manifestacija ćese održati u Novom Sadu od 16. do 20. juna 2011. godine, u saradnji sa Cantat Novi Sad i Evropskom asocijacijom horova Europa Cantat.

„Počasni gost našeg festivala je Kurt Coble – tvorac PAM benda (Partially Artificial Musicians), koji je za Hearts-in-Harmony dizajnirao desetak posebnih robota, preko kojih će osobama sa višestrukim smetnjama biti omogućeno učešće u horu“, izjavio je Miodrag Blizanac, direktor festivala Hearts-in-Harmony.

Cantat Novi Sad je pripremio posebne pogodnosti za 250 najbržih domaćih učesnika na Međunarodnoj nedelji horskog pevanja. Pevačima, koji imaju mogućnost sopstvenog smeštaja i ishrane u Novom Sadu, omogućena je kotizacija za 4.990 RSD. U ovom paketu, Cantat Novi Sad svojim učesnicima obezbeđuje i VIP ulaznicu za koncert francuske muzičke atrakcije Zaz.