Palic_2011_hor

Promocija monografije o Aleksandru Lifki na Festivalu Palić

 

Monografija o Alkesandru Lifki, pod nazivom „Lifka i Lifke“, biće predstavljena na ovogodišnjem Festivalu na Paliću, povodom obeležavanja 100 godina od postojanja Lifkinog stalnog bioskopa u Subotici.

Monografija koja je objavljena u izdanju Filmskog festivala Palić i Jugoslovenske kinoteke i posvećena je Aleksandru Lifki, začetniku kinematografije u Srbiji i jednoj od najznačajnijih evropskih figura zaslužnih za promociju „pokretnih slika“ u prvoj polovini 20. veka.

Na ovoj monografiji, koja prvi put detaljno istražuje razvojni put i prikazivačku delatnost porodice Lifka, radilo je 15 istoričara filma, a knjiga će biti objavljena u dvojezičnom formatu (na srpskom i engleskom jeziku).

Monografija prati put porodice Lifka od severne Italije, preko Austrije, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Srbije i u njoj će prvi put biti objavljene neke do sada nepoznate činjenice i dokumenta.

Povezana vest:  Cinema City predstavlja "Nacionalnu klasu"

Aleksandar Lifka je prvi put posetio Suboticu 1905. godine kada je oduševljenim meštanima predstavio svoj putujući električni bioskop u kojem je prikazivao kratke filmove različite tematike i žanra.

Prilikom druge posete Subotici, 1911. godine, Lifka je u hotelu „Hungaria“ osnovao prvi stalni bioskop u Subotici, a sa majkom I bratom, takođe zaljubljenicima u film, se i nastanio u ovom gradu. Bioskop je zvanično počeo da radi 1. oktobra 1911. godine, a štampa je zabeležila da je 12. oktobra 1911. godine prvi put prikazan celovečernji igrani film.

Tokom ovogodišnjeg Festivala, u okviru debatnog programa, biće održan i okrugli sto pod nazivom „Lifka i Lifke“, a biće i uručena nagrada „Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, koja se dodeljuje svake godine.

Povezana vest:  Premijera filma "Montevideo" otkazana na Palama

Među dosadašnjim dobitnicima nagrade su Lučijan Pintilije (Lucian Pintilie), Jirži Mencel (Jiri Menzel), Margareta fon Trota (Margarethe von Trotta), Kšištof Zanusi (Krzysztof Zanuši), Dušan Makavejev, Eva Ras, Milena Dravić, Ljubiša Samardžić, Velimir Bata Živojinović.

To priznanje dodlejeno je i Teu Angelopulosu (Theo Angelopoulos), Ištvanu Sabu (Istvan Szabo), Miklošu Janču (Miklos Jancsa), Peteru Baču (Peter Bacs), Kenu Louču (Ken Loać), Goranu Paskaljeviću, Kenu Raselu (Ken Russel), Mikiji Manojloviću.

Prošle godine je ova prestižna nagrada dodeljena poznatom francuskom reditelju Konstantinu Kosti Gavrasu (Constantin Costa Gavras) i srpskom reditelju Goranu Markoviću. Ovogodišnje izdanje Festivala evropskog filma Palić, 18. po redu, biće održano od 16. do 22. jula na više lokacija na Paliću i u Subotici.

Povezana vest:  Zatvoreno četvrto izdanje festivala ДОК #4

Program 18. palićkog festivala čine glavna takmičarska selekcija, „Paralele i sudari“, „Mladi duh Evrope“, omaži dobitnicima nagrada „Aleksandar Lifka“ i „Andergraund spirit“, ciklusi novog poljskog i mađarskog filma, ciklus ekoloških dokumentaraca, dečji ciklus i program „Kako je počeo rat na mom Balkanskom (polu)otoku?“.

Filmovima iz glavnog takmičarskog programa biće dodeljene nagrade „Zlatni toranj“ za najbolji film i „Palićki toranj“ za najbolju režiju, a biće dodeljena i Nagrada za najbolji film iz selekcije „Paralele i sudari“.