duda_ivkovic_111

Ivković: Ciljevi se znaju, a EP nikad nije bilo jače

 

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Dušan Ivković rekao je danas da su rezultatski ciljevi na Evropskom prvenstvu odavno poznati, ali je ocenio da će predstojeće takmičenje u Litvaniji biti najjače do sada.

-Takmičarski ciljevi su poznati već tri godine, a to je plasman na Olimpijadu u London. Mi ćemo biti najmlađa i najkompaktnija selekcija, ali će ovo biti najjače takmičenje do sada, pošto su dolazak potvrdili skoro svi NBA igrači – rekao je Ivković.

Selektor je novinarima u Kući košarke u Beogradu kazao da ne treba praviti pritisak igračima, iako su ciljevi poznati.

-Kada je Dragan Đilas izabran za predsednika Saveza, počeo je da pravi kontakte da se kvalifikacioni turnir sledeće godine održi kod nas. To me je donekle razljutilo, jer mi želimo da dođemo do tog finala i da se već tada plasiramo na Olimpijadu – rekao je Ivković.

Povezana vest:  Obradović trener godine u Nemačkoj

Selektor je danas objavio spisak od 19 igrača koje će voditi na pripreme koje počinju 4. jula. On je kazao da mnogi igrači nisu u klubovima imali „najsjajnije takmičarske sezone“, najčešće zbog povreda.

-Moraćemo, međutim, da budemo najspremniji, kao što smo bili i do sada. U šest dana igraćemo pet važnih utakmica, od kojih će sigurno najvažnija biti prva, protiv Italije – rekao je Ivković.

Srbija se u poslednje tri godine pripremala u italijanskom mestu Folgari, ali će sada ići u Rotenburg. Ivković je objasnio da je razlog toga isključivo zasićenje. Dosadašnji vođa tima Miroslav Berić otišao je iz tima iz ličnih razloga, pošto nije mogao da ostane tokom celog ciklusa priprema.

Povezana vest:  Trener Denvera imao korona virus

-Mića je i prošle godine imao lične razloge, a sada nije mogao da uklopi plan priprema sa stvarima koje treba da obavi. Iskreno mu se zahvaljujemo za sjajan rad proteklih godina i mislim da će Savez to javno učiniti uskoro – rekao je Ivković.

Kapiten tima Nenad Krstić rekao je da je važno da se tim mentalno I fizički spremi za „jako važno“ EP, a otkrio je i da su reprezentativci željno čekali novo okupljanje posle prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva.

-EP je jako važno, ne samo kao takmičenje, već i zbog Olimpijade. Prošlo takmičenje smo nestvarno završili, a tokom sezone smo bili u međusobnom kontaktu i mogu da kažem da su igrači sa gnevom čekali novo okupljanje. Silno smo motivisani – rekao je Krstić.

Povezana vest:  Bjelica bez učinka u porazu Sakramenta od Bruklina

Srbija je prošle godine poražena u polufinalu Svetskog prvenstva u Turskoj, i to pošto je u poslednjim sekundama primila koš od igrača koji je bio u autu.

-Mnogo NBA igrača najavilo je dolazak, ali se mi uzdamo u svoj kvalitet – kazao je Krstić.

Predsednik saveza Dragan Đilas rekao je da će KŠ učiniti sve da reprezentacija ima dobre pripreme, ali i da se nada dobrom turniru.

-Nadam se da ćemo ovog puta imati pošteno suđenje. Nadamo se što većem uspehu, ali ne treba praviti pritisak. Naravno, svi mi želimo zlato i ići ćemo na njega, ali mnogo toga treba da se desi da bi se to ostvarilo – rekao je Đilas.