Pljackas - Selekcija Fokus Austrija

Selekcije koje ne smete propustiti!

Cinema City internacionalni filmski festival počinje u subotu 18. juna, u Novom Sadu. Predstavljamo Vam neke od najatraktivnijih festivalskih selekcija i filmova koje ćete imati priliku da pogledate sledeće nedelje.

Fokus: Austrija

Cinema City festival je ove godine otvorio dodatan programski prostor za afirmaciju mladih filmskih autora. Kroz nekoliko temtskih selekcija, publika festivala imaće priliku da se upozna sa radom novih stvaralaca na filmskoj sceni. U okviru selekcije Fokus: Austrija, koju podržava Austrijska razvojna saradnja, Cinema City će prikazati odlična ostvarenja mladih filmskih autora iz Austrije, koja su sa velikim uspehom predstavljena na značajnim svetskim festivalima.

Triler Benjamina Hajsenberga, Pljačkaš, nominovan za Zlatnog medveda i nedavno nagrađen priznanjem Best Newcommmer na dodeli Bavarskih filmskih nagrada, baziran je na romanu Martina Princa. Ova neverovatna istinita priča govori o spektakularnim krivičnim vratolomijama zloglasnog austrijskog Pamp-gan Ronija, kriminalca koji je istovremeno uspešni maratonac i serijski pljačkaš banaka!

Drama Amerika iznutra Barbare Eder predstavlja nam portret šest sasvim različitih srednjoškolaca koji žive u malom pograničnom gradu u Teksasu, ali ipak imaju puno toga zajedničkog. Svi sanjaju o baštama opasanim belim ogradama i luksuznim automobilima, međutim, svaki put kada izađu iz škole, stvarnost ih pogodi poput neizlečive bolesti.

Komedija Slučajna otmica gospođe Elfride Ot u režiji Andreasa Pročaska donosi priču o
Horstu, koji mora da prikrije smrt svoje bake, čiju penziju prima. On “pozajmljuje” staru gospođu iz bolnice u blizini, ne prepoznajući da je kidnapovao glumicu Elfride Ot. Ovo ostvarenje je višestruko nagrađeno na dodeli Austrijskih filmskih nagrada ove godine.

Povezana vest:  Zvezdane staze XI najčešće piratski presnimane

Uzbudljivi triler Robert-Adriana Peja, Kamera smrti, adaptacija je horor šoka Tomasa Glavinica. Ova savršeno izbalansirana psihodrama, horor elemente iz romana unosi u emocionalni okvir četiri glavna junaka, koji počinju da sumnjaju da je jedan od njih zločinac. Glavna glumica filma Kamera smrti Dorka Grilus biće gošća Cinema City festivala. Publika će imati priliku da se sa njom susretne nakon projekcije.

Selekcija Fokus: Austrija nastala je u saradnji Cinema City festivala i Austrijske razvojne saradnje. Ovo je druga godina da Austrijska razvojna saradnja kroz projekat Strateško parterstvo u podršci Programu privrednog razvoja AP Vojvodine podržava festival Cinema City. Prošle godine, u cilju upoznavanja domaće publike sa austrijskom kulturom i kinematografijom prikazana je selekcija Tribute: Austrian Cinema u okviru koje su se našla neka od najznačajnijih ostvarenja čuvenih austrijskih reditelja.

Filmovi selekcije Fokus: Austrija će biti prikazivani u Sali 2 Arena Cineplexa, a ulaz na projekcije je slobodan.

Skitnica sa sacmarom - Selekcija 360360°- Pun krug života

Nema sumnje da ćete zavoleti filmove 360°, selekcije ostvarenja omiljenih publici velikih svetskih festivala! U pitanju su filmovi sa originalnim i inovativnim pečatom nezavisne produkcije, koji su osvojili naklonost i nagrade publike na festivalima širom sveta.

Film Skitnica sa sačmarom donosi vrhunsku kombinaciju omaža i parodije na grindhouse stil, u režiji Džejsona Ejsnera, sa legendarnim Rutgerom Hauerom u glavnoj ulozi. Zidovi koji nas dele je priča Gustava Tareta koja je osvojila preko 40 međunarodnih nagrada. Film govori o  tome kako životni putevi dvoje ljudi mogu neprestano da se ukrštaju, ali oni nikad srtenu. U najmanju ruku neobična, istinita priča o argentiskom osobenjaku Danijelu Burmajsteru, usamljenom reditelju koji, putujući od sela do sela, ostvaruje snove meštana pretvarajući ih u filmske zvezde, tema je filma Lukasa Marćeđijana Prodavac iluzija.

Povezana vest:  IndieGoGo kampanja za film “YUGO IDE U AMERIKU”

Ostvarenje Život u jednom danu, originalno osmišljen projekat čuvenog Ridli Skota, u režiji Kevina Mekdonalda, u stvari je filmska vremenska kapsula. Sačinjen od YouTube klipova iz celog sveta, budućim generacijama će jednog dana pokazati kako je izgledao život 24. jula 2010. Nominovan za Zlatnu palmu 2009, Ulaz u prazninu autora Gaspara Noe prati umirući duh Oskara, sitnog dilera drogom, koji odbija da napusti svet živih, lutajući kroz prošlost, sadašnjost i budućnost. Priča o mladoj ženi, koja shvata da je čovek sa kojim je živela fantom i da je ceo njegov život neverovatna laž, tema je filma Iznad nas je samo nebo, Jana Šomburga, koji će biti gost festivala. Film Noć i dan u režiji Hong Sang-Sua, priča o oženjenom korejskom slikaru, koji je primoran da napusti zemlju i ode u Pariz, grad umetnosti, stare ljubavi i jedne misteriozne žene, nominovan je za Zlatnog medveda na Berlinalu.

The Doors, Bijelo Dugme i Arcade Fire u Planet Rock selekciji

Povezana vest:  Kritičari su izabrali Blančet,Mekonahija,12 godina ropstva

Planet Rock je međunarodna selekcija koja okuplja muzičke filmove. Spektakularna ostvarenja inspirisana muzikom, u sjajnoj atmosferi Dunavskog parka, provešće nas kroz neverovatne životne puteve muzičkih zvezda i kultnih bendova.

When You Are Strange je prvi dugometražni film o legendarnom bendu The Doors, reditelja Toma Disilija. Ovo dokumentarno ostvarenje otkriva, do sada, neviđene snimke čuvenog sastava i njihovog frontmena Džima Morisona. Ono što su Bitlsi za svetsku pop kulturu, takav značaj ima Bijelo dugme za naš region. Priču najvećeg pop-art simbola stare Jugoslavije i njihove alegorijske veze donosi vam ostvarenje u režiji Igora Stoimenova, Bijelo dugme. Zvezda je rođena je još jedan domaći muzički film koji kroz ultimativnu priču rediteljke Vanje Kovačević o savladavanju prepreka na putu da postane bubnjarka u alternativnom rok bendu, podseća na životni kredo – u životu treba pobeđivati, a ne samo učestvovati! Još jedan interesatan film, Priče iz predgrađa, Spajka Džonzija, nastao je u saradnji sa članovima Gremijem nagrađenog benda, Arcade Fire, koji će ove godine nastupiti na Exitu.

U okviru Planet Rock selekcije, moći ćete i da se podsetite čuvenih filmova: Help! britanskog reditelja Ričarda Lestera, sa legendarnim članovima Bitlsa u glavnim ulogama; Tomi, inspirisanog rok-operom kultnog benda The Who, u režiji Kena Rasela; Velvet Goldmine, višestruko nagrađivanog, kontroverznog filmskog reditelja, Toda Hejnsa, koji ovog puta istražuje lažno ubistvo nekadašnjeg glamrok heroja Brajana Slejta.