neil young

Međunarodni žiri kritike 18. Festivala evropskog filma Palić

Obaveštavamo vas da se u sastavu Međunarodnog žirija kritike 18.  Festivala evropskog filma Palić nalaze: filmski kritičar iz Velike Britanije Nil Jang (Neil Young), filmska i pozorišna kritičarka iz Italije Nataša Senjanović i urednica filmskog časopisa Kinečko iz Slovačke Eva Križkova.

Međunarodni žiri kritike dodeliće Nagradu za najbolji film iz selekcije Paralele i sudari.

Nil Jang, filmski kritičar koji radi u Velikoj Britaniji, piše filmske recenzije za The Hollywood Reporter (Los Anđeles), Tribune (London), Sight & Sound (London), KINO! (Ljubljana), kao i za online časopise Jigsaw Lounge i Senses of Cinema. Kao filmski kritičar, Jang, takođe, sarađuje sa Radio BBC.

Povezana vest:  Otvoren drugi Ravno Selo film festival

Nataša Senjanović je novinar, pozorišni i filmski kritičar. Rođena je u Beogradu, potom je živela u Americi, a trenutno živi i radi u Rimu. Kao student glume u Sijetlu i Vašingtonu, počela je da piše pozorišne kritike. Godine 1999. prelazi u Rim kao italijanski dopisnik za Screen International. Nataša je radila i kao asistent direktora Pesaro Film Festivala, a trenutno piše filmske kritike za The Hollywood Reporter i radi kao urednik vesti za cineuropa.org.

Trenutno radi na zbirci intervjua sa jednim od najznačajnijih savremenih filmskih reditelja.

Eva Križkova je završila studije Teorije filma i pozorišta na VŠMU u Bratislavi. Osnivač je i urednik savremenog filmskog časopisa Kinečko. Kao filmski kritičar pisala je teorijske tekstove za časopis Kino Ikon, filmske kritike za slovački dnevni list SME, online magazine Film.sk i druge.

Povezana vest:  Nastavak humanitarne akcije "Veliki - Malima" u sklopu filma "Guliverova putovanja 3D"

Uskoro možete očekivati više informacija o Žiriju Festivala koji će najboljim filmovima iz Glavnog takmičarskog programa dodeliti nagrade: Zlatni toranj za najbolji film i Palićki toranj za najbolju režiju.

Osamnaesti Festival evropskog filma biće održan od 16. do 22. jula na više lokacija u blizini jezera Palić i u Subotici.

Festivalski program ove godine čini deset filmskih selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Omaž program za dobitnike nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program posvećen dobitniku nagrade Underground Spirit, Novi poljski film, Novi mađarski film, Eco Dox, Dečji program i selekcija: Kako je počeo rat na mom Balkanskom (polu)otoku?

Povezana vest:  X-Men: First Class zaradio 56 miliona dolara

Podsećamo vas da su ovogodišnji dobitnici nagrade Underground Spirit švedski rediteljski duo Ola Simonson (Ola Simonsson) i Johanes Stjerne Nilson (Johannes Stjärne Nilsson).

Festival evropskog filma Palić svake godine dodeljuje nagradu Aleksandar Lifka za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji.

I ovogodišnjim izborom najkvalitetnijih ostvarenja savremene evropske kinematografije Festival evropskog filma Palić ispunjava svoju humanističko-emancipatorsku misiju boreći se za autonomnost savremenog čoveka u carstvu globalne kulturne industrije.