PRESS SOFEST 2011

Održana prva press konferencija 40. SOFEST-a

Održana je prva konferencija za novinare povodom jubilarnog 40. SOFEST-a koji će se održati u Sopotu od 1. do 5. jula 2011.

40. filmski festival u Sopotu održaće se pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije – Borisa Tadića.

Na svečanom otvaranju tradicionalni defile filmskih umetnika počeće Reprezentativni orkestar Garde Vojske Srbije, dok će za njima pored baklji i brojne sopotske publike proći skoro 100 uvaženih domaćih autora, glumaca, filmskih radnika, producenata, kaskadera… Jubilarni Festival proglasiće otvorenim naša najveća filmska glumica Milena Dravić.

Na press konferenciji, predsednica Odbora festivala Gorica Mojović podsetila je na dugu istoriju festivala u Sopotu i na bitna imena kao što su čuveni umetnici Oskar Davičo i Veljko Bulajić i tadašnji funkcioneri Moma Marković i Veljko Vlahović, koji su bili u osnivačkom savetu „Slobodarskih Filmskih Svečanosti u Sopotu“. Mojovićeva je istakla činjenicu da su na festivalu u Sopotu prikazani najznačajniji domaći filmovi i ocenila da sopotski festival može da predstavlja neku vrstu antologije srpskog filma.

Direktor direkcije FEST-a Miloš Paramentić rekao je da je do sada na festivalu u Sopotu prikazano preko 400 filmova, a da je projekcijama i svečanim otvaranjima prisustvovalo čak oko 300.000 ljudi. Paramentić je ocenio da nas početkom jula očekuje veliki i ozbiljan Festival sa trinaest veoma kvalitetnih filmova, što je značajno veći broj u odnosu na poslednjih par godina.

Direktorka Centra za kulturu Sopot Suzana Anastasov Marković osvrnula se na prateće programe Festivala koji ove godine uključuju okrugli sto „Četiri decenije sopotskog festivala“ čiji će moderator biti direktor Kinoteke Radoslav Zelenović i izložbu plakata i kadrova iz filmova prikazanih na Sofest-u u selekciji Miloša Paramentića.

Predsednik opštine Sopot Živorad Milosavljević izrazio je svoje zadovoljsto što je uključivanjem Direkcije FEST-a  u funkciji organizatora od 2007. godine, održavanje Sofest-a kao festivala podignuto na visoki profesionalni nivo.

ŽIRI 40. SOFEST-a

Svetlana Bojković, glumica, Beograd

Radoslav Zelenović, direktor JK, Beograd

Nenad Polimac, filmski kritičar, Zagreb

Aleksandar Denić, scenograf, Beograd

Predrag Velinović, filmski reditelj, Beograd

Osnivač: Grad Beograd

Odbor Festivala:

Gorica Mojović, predsednica

Članovi: Suzana Anastasov-Marković, Radoslav Nikolić, Predrag Bambić.

Domaćin: Centar za kulturu, Sopot

Direktor „Direkcije FEST-a“: Miloš Paramentić

Izvršni producent Festivala: Slobodan Pavićević

Program: Dijana Metlić

Protokol: Leon Deleon

Marketing: Gradimir Dimitrijević

Glavni organizator: Darija Jevtić

Koordinator gostiju: Darja Bajić

Pres koordinator: Vuk Pajković

Press asistent: Jelena Dojčinović

Dizajn: Vlada Stojanoski

Bilten: Đorđe Zelenović

PROGRAM 40. FESTIVALA

PETAK, 1. JUL 2011

20.30 SVEČANO OTVARANjE FESTIVALA, Centar za kulturu Sopot

21.30

takmičarski program

KAKO SU ME  UKRALI NEMCI

Godina proizvodnje: 2011

Trajanje: 140 min

Režija: Miloš Radivojević

Uloge: Jelena Đokić, Daglas Henšel, Svetozar Cvetković, Dara Džokić, Miodrag Krstović, Gordan Kičić, Boris Isaković, Voja Brajović, Branimir Popović, Nada Šargin, Nebojša Milovanović

Producent: Testament FilmS, Beograd

Koproducenti: Aatalanta , Ljubljana; MAPA, Podgorica; CineLabs, Beograd; Concept films, Beograd; Magic Box, Novi Sad; Jadran film, Zagreb

Fotografija: Radoslav Vladić

Muzika: po izboru Isidore Žebeljan

Scenografija: Mile Jeremić

Kostim: Gordana Angelovski

Montaža: Petar Jakonić

Biografska priča iz vremena Drugog svetskog rata o rađanju prijateljstva između petogodišnjeg dečaka iz Srbije i komandujećeg oficira Trećeg Rajha nastanjenog u kući dečakove porodice za vreme okupacije, koja kulminira tragovima koje to prijateljstvo ostavlja na celokupni kasniji život dečaka sada već starijeg usamljenika koji pred početak ratnih zbivanja na Balkanu 1991, živi otuđeno od sveta u malom priobalnom mestu na Jadranu gde sreće napuštenu devojčicu Romi….

24.00

takmičarski program

TILVA ROŠ

Godina proizvodnje: 2011

Trajanje: 95 min

Režija: Nikola Ležaić

Povezana vest:  Stejsi Keibler misli da je ona promenila Džordža i uverena je da će s Kluneijem imati porodicu

Uloge: Marko Todorović, Stefan Đorđević, Dunja Kovačević, Marko Milenković, Nenad Stanisavljević, Nenad Ivanović, Filip Maksimović, Miloš Petrović, Nenad Miladinović, Vlatko Ristov

Producent: Kiselo dete, Beograd

Koproducent: Vision Team, Beograd

Fotografija: Miloš Jaćimović

Scenografija: Nikola Berček

Kostim: Biljana Grgur

Montaža: Nikola Ležaić

Toda i Stefan su najbolji drugovi, skejteri koji provode prvo leto nakon završetka srednje škole u svom malom rudarskom gradu snimajući „jackass“ klipove sa svojim društvom. Stefan na jesen odlazi u Beograd na studije. Njih dvojica vreme provode sa Dunjom, drugaricom koja se preselila u Francusku, ali svaki letnji raspust provodi sa starim društvom u Boru. Toda i Stefan ulaze u prećutno nadmetanje za njenu pažnju snimajući sve luđe video klipove. U tom čudnom odnosu bezuslovnog prijateljstva i nadmetanja pokušavaju da nadmaše jedan drugog.

SUBOTA, 2. JUL 2011

11.00

program: dečji filmovi

RIO

Godina proizvodnje: 2010

Trajanje: 96 min

Režija: Karlos Saldanja

Uloge __MCE_ITEM____MCE_ITEM__- glasovi: Dragan Mićanović, Ana Sofrenović, Marko Živić, Jelena Petrović, Bojan Žirović

Specijalni gosti: Luna Lu, Ivan Ivanović

Dečji glasovi: Anja Radovanović, Nikola Todorović, Mihajlo Gajić

Producent: FOX, SAD

„Rio“ je novo ostvarenje autora hit trilogije „Ledeno doba“. Priča ove komične avanture za decu i odrasle dešava se u jednom od najegzotičnijih gradova na svetu, Rio de Žaneiru, domu karnevala, dugačkih plaža i sambe. Plavko, retki plavi ara papagaj, živi u malom gradu u Americi misleći da je poslednji pripadnik svoje vrste. On čak ne ume ni da leti. Jednoga dana, međutim, pojavljuje se brazilski naučnik sa vestima da u Riju živi još jedna plava ara, ženka Biserka. Plavko i njegova vlasnica Linda odlučuju da na kratko napuste svoj udobni život i krenu na uzbudljivo putovanje u Rio.

17.30

takmičarski program

MA NIJE ON TAKAV

Godina proizvodnje: 2010

Trajanje: 95 min

Režija: Miroslav Petković

Uloge: Gordan Kičić, Dragan Bjelogrlić, Zoran Cvijanović, Iskra Brajović, Branka Puić, Ivana Mihić

Producent: Yodi Movie Craftsman; Beograd, Petquila Movies, Beograd

Fotografija: Zoran Petrović

Muzika: Ivan Brkljačić

Scenografija: Zoran Jokić

Kostim: Olga Marković

Montaža: Dejan Urošević

Boško vara sestru jednog veoma uticajnog čoveka. Ona se nesrećno zaljubljuje u Boška i seče vene za njim. Policija pokreće slučaj protiv Boška, a istovremeno taj uticajni čovek šalje svoje ljude da traže prevaranta zbog kojeg mu se sestra ubila. Policijski inspektor Gavrić koji kreće u potragu za Boškom. nalazi ga, ali na kraju njih dvojica postaju veoma dobri prijatelji i Boško uz pomoć novog druga izlazi na pravi put. Tokom filma, Boško se zaljubljuje u prostitutku Kaću.

20.00

takmičarski program

MONTEVIDEO BOG TE VIDEO

Godina proizvodnje: 2010

Trajanje: 140 min

Režija: Dragan Bjelogrlić

Uloge: Miloš Biković, Petar Strugar, Nina Janković, Danina Jeftić, Predrag Vasić, Viktor Savić, Vojin Ćetković, Nikola Đuričko, Nebojša Ilić, Branimir Brstina, Milutin Karadžić, Sergej Trifunović, Tamara Dragičević

Producent: Intermedia Network, Beograd

Fotografija: Goran Volarević

Muzika: Magnifico

Scenografija: arh. Nemanja Petrović

Kostim: Boris Čakširan, Dragica Laušević

Montža: Marko Glušac, Dejan Urošević

Film „Montevideo, Bog te video” je istorijska melodrama koja govori o formiranju domaće reprezentacije pred početak Prvog svetskog prvenstva u fudbalu u glavnom gradu Urugvaja, Montevideu, 1930. godine.

22.30

takmičarski program

ŠIŠANjE

Godina proizvodnje: 2010

Trajanje: 98 min

Režija: Stevan Filipović

Uloge: Nikola Rakočević, Bojana Novaković, Viktor Savić, Nikola Kojo, Nataša Tapušković, Predrag Ejdus, Dragan Mićanović

Producent: HYPNOPOLIS FILM, Beograd

Fotografija: Mihajlo Savić

Scenografija: Nenad Marković

Kostim: Maja Mirković, Biljana Tegeltija-Bojanić

Montaža: Nataša Vranješ

„Šišanje” je priča o Novici, beogradskom tinejdžeru, supertalentovanom matematičaru, ali pomalo neprimetnom dečaku za svoje vršnjake, koji zato čezne za dokazivanjem, za ljubavlju, za poštovanjem. Neverovatni niz događaja transformiše Novicu u lidera marginalne skinheds navijačke grupe, u opasnog i surovog mladog čoveka koji je čvrsto rešen je da tokove istorije uzme u svoje ruke.

Povezana vest:  „Materica“ na repertoaru Doma sindikata od 22. septembra

NEDELjA, 3. JUL

11.00

program: dečji filmovi

MEDVED JOGI

Godina proizvodnje: 2010

Trajanje: 80 min

Režija: Erik Brevig

Uloge – glasovi: Den Ekrojd, Džastin Timberlejk, Ana Faris

Producent: Warner Bros.

Omiljeni medved, koji krade korpe za piknik, dolazi na veliko platno u novom ostvarenju „Medved Jogi“. Park Jeloustoun počinje da gubi posetioce. Pohlepni gradonačelnik Braun odlučuje da ga zatvori i proda zemljište. To znači da porodice više neće moći da uživaju u prirodnim lepotama ovog parka, a što je još strašnije, Jogi i Bu Bu će biti isterani iz jedinog doma za koji znaju.

11,00

OKRUGLI STO, Galerija Centra za kulturu Sopot

„40 godina Filmskog festivala u Sopotu”

17.30

takmičarski program

ZAJEDNO

Godina proizvodnje: 2011.

Trajanje: 86 min

Režija: Mladen Matičević

Uloge: Aleksandar Srećković, Milica Zarić, Branimir Popović, Aleksa Srećković

Producent: STARHILL films&dreams, Beograd

Fotografija: Zoran Petrović

Muzika: Draško Adžić

Scenografija: Jovana Cvetković

Kostim: Jovana Božović

Montaža: Snežana Ivanović

Uroš je cenjeni, nagrađivani beogradski književnik, nekadašnji profesor, koji sa ženom i sinom živi u kući na Neimaru. Već neko vreme je u kreativnoj krizi, dok je njegova žena Marija nezadovoljna I zaglavljena u vanbračnoj vezi. njihov brak se bliži neumitnom  kraju i puca kada jedne noći, Marijinom nesmotrenošću, Uroš nađe dokaz njene preljube. Ali Uroš nema nameru da brak izgubi bez borbe.

20.00

takmičarski program

NEPRIJATELj

Godina proizvodnje: 2011.

Trajanje: 109 min

Režija: Dejan Zečević

Uloge: Aleksandar Stojković, Vuk Kostić, Tihomir Stanić, Marija Pikić, Ljubomir Bandović, Slavko Štimac, Dragan Marinković

Producent: Biberche productions, Beograd

Koproducent: Balkan film, Banja Luka; Maxima film, Zagreb; Tivoli film, Mađarska

Fotografija: Dušan Joksimović

Muzika: Nemanja Mosurović

Scenografija: Zorana Petrov

Kostim: Lana Pavlović

Montaža: Marko Glušac

Bosna, 1995, 7. dan mira. Inženjerska jedinica deminira granicu između, do juče, zaraćenih strana. Svaki od vojnika nosi svoj teret ratnih iskustava i trauma. Jedni skloni autodestrukciji, drugi srećni što su živi, treći okrenuti molitvama, četvrti šali i smehu, a neki okrvavljenih ruku pokušavaju da se prikriju. Kao i na početku sukoba, dovoljna je iskra ludila, pa da se mašinerija nasilja i sukoba ponovo pokrene.

22.30

takmičarski program

THE BOX

Godina proizvodnje: 2011.

Trajanje: 86 min

Režija: Andrijana Stojković

Uloge: Ivan Đorđević, Marko Janketić, Slobodan Negić, Džoj Guthard, Klaus Josten, Jules van de Ven, Goran Radaković

Producent: All Inclusive Films, Beograd

Fotografija: Dušan Joksimović

Muzika: Vladimir Kolarić

Scenografija: Aljoša Spajić

Kostim: Biljana Grgur

Montaža: Vanja Kovačević

Godine 1992, Jugoslavija se raspada. Stotine ambasada se zatvaraju i diplomate odlaze iz zemlje. Tri mladića iz Beograda pakuju njihove stvari. Otkrijte kako žive diplomate; saznajte šta znači biti zatvoren; pogledajte kako je to kada se odrasta brzo.

PONEDELjAK, 4. JUL

11.00

program: dečji filmovi

VINI PU

Godina proizvodnje: 2011

Trajanje: 70 min

Režija: Stiven Anderson, Don Hol

Uloge – glasovi: Džim Kumings, Kreg Ferguson, Džon Kliz, Tom Keni

Producent: Dizni

Posle 35 godina Vini Pu je ponovo u glavnoj ulozi u potpuno novoj avanturi koja stiže iz Volt Dizni studija za animaciju. S istim šarmom, duhovitošću i duhom originalnih priča, ovaj novi film će ponovo ujediniti publiku s filozofskim „medom s kratkom pameću“ i prijateljima: Tigrom, Zekohopom, Praslinom, Kengom, Ruom i naravno Iarom, koji je izgubio svoj rep. „Rep je ili tu ili nije“, kaže Pu. „A tvoj… nije tu.“ Sova će poslati celu družinu da izbavi Kristofera Robina od izmišljenog krivca. Ispostaviće se da će to biti užurban i naporan dan za medu koji je samo krenuo da nađe malo meda. Inspirisan pričama iz knjiga A. A. Milna, u klasičnoj, diznijevskoj, ručno crtanoj animaciji.

Povezana vest:  Otvorena madridska Staza slavnih

17.30, 20.00 i 22.30

takmičarski program

KOMPLEMENTARNA TRILOGIJA

MIRIS KIŠE NA BALKANU 1 – 3

Godina proizvodnje: 2011.

Trajanje: svaki deo trilogije po 105 min

Režija: Ljubiša Samardžić

Uloge: Ljiljana Blagojević,Predrag Ejdus,Mirka Vasiljević, Kalina Kovačević, Tamara Dragičević,Aleksandra Bibić,Marija Vicković,Milan Vasić,Siniša Ubović, Goran Navojec, Igor Damnjanović

Producent: CINEMA DESIGN, Beograd

Fotografija: Radoslav Vladić

Muzika: Nemanja Mosurović

Scenografija: Veljko Despotović

Kostim: Nevena Milovanović

Montaža: Gordana Zafranović

U PRVOM filmu se opisuje skromna ali srećna porodica Sefarda jevreja Salom u Sarajevu u periodu 1914-1918 godine, sa mnogo ćerki koje valja poudavati, učiniti srećnim, a koje pronalaze svoje životne saputnike u nesputanim verskim ograničenjima, inovercima, pravoslavcima, katolicima, muslimanima. Otac i majka odolevaju otporu sredine i svoje Nine, prihvataju dijalog civilizacije i ličnu sreću svoje dece.

U DRUGOM filmu, Beograd dobija svoj omaž u cvetanju civilizacije i raskoši u periodu od 1919 do 1932,u kome velika,darovita i autentična balerina Riki postiže svoj vrhunac na baletskim patikama ali i svoju nesreću.

U TREĆEM filmu, pojavom Hitlera 1932 godine, dolazi pogrom i prokletstvo za sve jevrejske porodice, pa i porodice Salom! U ovom delu filma, svi heroji nose svoje „kofere“ u rukama i svoju neizvensnost na putu lične sreće.

UTORAK, 5. JUL

17.30

takmičarski program

ZDUHAČ ZNAČI AVANTURA

Godina proizvodnje: 2011

Trajanje: 97 min

Režija: Milorad Milinković

Uloge: Zlatan Vidović, Jelisaveta Orašanin, Vujadin Milošević, Katarina Ilić, Srđan Todorović, Nikola Kojo, Marko Živić, Nikola Pejaković, Marko Gvero, Mirka Vasiljević, Slobodan Tešić, Anđela Jovanović

Produkcija: Rekreativna produkcija, Beograd

Koproducent: Aquarius Ogilvy, Banja Luka

Fotografija: Dimitrije Joković

Muzika: Dragoljub Marković

Scenografija: Branislav Antović

Kostim: Branislav Antović

Montaža: Aref Zaabi

Producent i reditelj snimaju reklamu u ekstremnim situacijama sa Marijom i Sindi. „Zduhač“ ( Nikola Pejaković ), postaje saputnik naših junaka Uroša i Nenada „osveženih“ sokom od kleke. Zamena  identiteta, sa novom rep zvezdom G Spot Tornadom dovodi do novog urnebesnog  zapleta.

20.00

takmičarski program

BELI, BELI SVET

Godina proizvodnje: 2010

Trajanje: 121 min

Režija: Oleg Novković

Uloge: Uliks Fehmiu, Hana Selimović, Jasna Đuričić, Nebojša Glogovac, Boris Isaković, Milica Mihajlović, Marko Janketić, Meto Jovanovski, Mira Banjac

Producent: West End Productions / Milena Trobožić-Garfild, Uliks Fehmiu

Koproducent: Filmproduktion, Nemačka; Hepp Film, Švedska

Fotografija: Miladin Čolaković

Muzika: Boris Kovač

Scenografija: Aljoša Spajić

Kostim: Irena Marijanov

Montaža: Lazar Predojev

Radnja ove moderne tragedije događa se u rudarskom gradu Boru – nekada simbolu industrijskog prosperiteta, a sada simbolu post-industrijske krize koja pogađa čitav svet. U takvom ambijentu dešava se fatalna veza između mračnog, nemilosrdnog, starijeg muškarca i izgubljene mlade devojke – balkanski tango. Reč je o igri ljubavi i smrti, odnosno igri strasti ili igri opčinjavanja i potčinjavanja, koju igraju ljudi sa periferije, koje su napustili i društvo i sopstvena sudbina. Jedino što je u njima neuništivo su strast i žudnja za životom.

22.00

DODELA NAGRADA I SVEČANO ZATVARANjE FESTIVALA

PRATEĆI PROGRAMI FESTIVALA

Petak, 1. juli u 20,30

SVEČANO OTVARANjE

Defile filmskih autora i glumaca; Nastup Reprezentatitivnog orkestra Garde Vojske Srbije; Vatromet

Nedelja, 3. juli u 11,00

Okrugli sto: ČETIRI DECENIJE SOPOTSKOG FESTIVALA

Moderator: Radoslav Zelenović

U Galeriji CzK

Sve vreme trajanja Festivala:

IZLOŽBA:

„NAJBOLjI FILMOVI IZ ČETIRI DECENIJE FESTIVALA“

( plakati, autori, glumci, kadrovi – iz 14 najboljih filmova! )

U predholu, holu i Galeriji CzK

Izbor filmova: Miloš Paramentić

Priprema i organizacija: Jugoslovenska kinoteka

IZLOŽBA:

U delu Galerije CzK

„PORTRETI GLUMACA“

originalni crteži Milenka Mihajlovića iz knjige Milana D. Špičeka

„Kuva(R)ni glumci“