Počinje 60. Berlinale 

berlinale1Projekcijom kineskog filma „Tuan Yuan“ Vanga Ćuan-ana, u Berlinu se sutra otvara 60. međunarodni filmski festival, koji će trajati do 21. februara. 
U zvaničnom programu ovogodišnjeg Berlinala biće prikazano 26 filmova, od čega će se njih 20 nadmetati za Zlatnog medveda. Na festivalu će biti prikazano blizu 400 filmova. 
Festival će, pored ostalog, obeležiti novi filmovi Romana Polanskog i Martina Skorsezea (Scorsese), istorijske drame iz Kine i prvi film majstora grafita Benksija (Banksy). 
Skorseze i Leonardo Dikaprio (DiCaprio) predstaviće premijerno film „Zatvoreno ostrvo“, koji govori o istrazi nestanka žene ubice iz psihijatrijske institucije. Taj film biće prikazan van takmičarske selekcije. 
Juan Makgregor (Ewan McGregor) i Pirs Brosnan (Pierce) prisustvovaće svetskoj premijeri filma „Pisac iz senke“ Romana Polanskog koji će se nadmetati za Zlatnog medveda. Brosnan u filmu igra bivšeg britanskog premijera koji piše memoare uz pomoć čoveka plaćenog da anonimno piše za njega (Makgregor). 
Danski režiser Tomas Vinterberg (Thomas) u Berlinu će predstaviti film „Submarino“, a Francuz Benoa Delpin (Benoit Delepine) ostvarenje „Mammuth“ sa Žerarom Deparđeom (Gerard Depardieu) u glavnoj ulozi. Britanac Majkl Vinterbotom (Mićael Winterbottom) na festival dolazi sa filmom „The Killer Inside Me“, u kojem glavnu ulogu igra Kejsi Aflek (Casey Affleck). 
Na Berlinalu će ove godine biti prikazano više filmova iz Azije. Festival će zatvoriti film „Otouto“ Japanca Jođija Jamade. 
Filmski debi britanskog grafiti majstora Benksija „Exit Through The Gift Shop“ biće prikazan van takmičarske selekcije. Pored grafita, Benksi je poznat po tome što ne otkriva svoj identitet. 
Brandenburška kapija, simbol podele i ujedinjenja Berlina, biće 12. februara pozadina na koju će biti postavljeno platno za projekciju restaurirane originalne verzije naučnofantastičnog nemog klasika Frica Langa (Fritz) „Metropolis“ iz 1927. 
O dobitniku Zlatnog medveda odlučiće sedmočlani žiri pod vođstvom nemačkog režisera Vernera Hercoga (Werner Herzog). 

Povezana vest:  "ZALEĐENO KRALJEVSTVO 2" OBARA REKORDE GLEDANOSTI I ODUŠEVLJAVA MALU I VELIKU PUBLIKU