Aleksandar Lifka

Karanović i Zafranović dobitnici nagrade Aleksandar Lifka

Srpski reditelj Srđan Karanović i hrvatski reditelj Lordan Zafranović ovogodišnji su dobitnici nagrade „Aleksandar Lifka“ za doprinos evropskoj kinematografiji, saoštili su danas organizatori Festivala evropskog filma Palić.

Osamnaesti Festival evropskog filma će biti održan od 16. do 22. jula na nekoliko lokacija u Paliću i Subotici, a na njemu će ove godine, u deset programskih selekcija biti prikazano 95 filmova iz tridesetak zemalja, rekao je na konferenciji za novinare direktor manifestacije Radoslav Zelenović.

Filmovi će biti prikazivani u Glavnom takmičarskom programu i u selekcijama „Paralele i sudari“ i „Mladi duh Evrope“, a biće prikazani i ciklusi novog poljskog i mađarskog filma i ekoloških dokumentaraca, dečji program i ciklus „Kako je počeo rat na mom Balkanskom (polu)otoku?“.

I ove godine pre početka festivala biće prikazani programi filmova dobitnika nagrade „Aleksandar Lifka“, kao i omaž ovogodišnjim dobitnicima festivalske nagrade „Andergraund spirit“, švedskom rediteljskom dvojcu Oli Simonsonu i Johanesu Stjerne Nilsonu.

Povezana vest:  Održana svetska premijera filma „Mavena“ Andrije Lekića na DOK #5 festivalu

U glavnom festivalskom programu ove godine će na Letnjoj pozornici u Paliću biti prikazano 14 filmova, među kojima su i dva domaća ostvarenja – „Montevideo, Bog te video“ Dragana Bjelogrlića i „Kako su me ukrali Nemci“ Miloša Radivojevića.

Selektor tog programa Nikolaj Nikitin rekao je da izbor filmova prikazuje raznolikost evropske kinematografije koja može da bude i smešna i mračna i dodao da mnogi od odabranih filmova nisu baš tipični za svoje nacionalne kinematografije.

Jedan od takvih filmova, kako je rekao Nikitin, jeste rumunska romantična komedija „Zdravo, kako si?“, koja je snimljena u duhu holivudskih blokbastera zasnovanih na ljubavnim zapletima.

Povezana vest:  Novi termin za Fest je od 7. do 16. maja

Publika na Paliću biće u prilici da pogleda i novi film ruskog reditelja Andreja Zvjaginjceva „Elena“, ostvarenje „Zaustavljen na traci“ nemačkog reditelja Andreasa Drezena, političku komediju Nanija Moretija „Habemus Papam“, kao i komediju „Dobrodošli u Nemačku“ Jazemina Samderelija o turskim imigrantima u Nemačkoj sedamdesetih godina prošlog veka.

Program čine i filmovi „Štagodbilo“ Đulija Manfredonija iz Italije, „Laponska odiseja“ finskog reditelja Domea Korukoskog, „Majmunice“ u režiji Lize Ašan iz Švedske, francuski „Pupupidu“, mađarski film „Deca zelenog zmaja“, „Soba za samoubistvo“ Jana Komasa iz Poljske i francusko-belgijska koprodukcija „Vila“.

U programu „Paralele i sudari“, koji predstavlja izbor filmova koji oslikavaju život u zemljama u tranziciji, biće prikazano deset ostvarenja, među kojima je selektor Petar Mitrić posebno izdvojio dva ruska filma – „Metu“, snimljenu prema romanu Vladimira Sorokina, i „Generaciju P“, nastalu prema romanu Viktora Peljevina.

Povezana vest:  TRILER KOJI ĆE VAS RASPAMETITI! "PODELJEN" OD 16. FEBRUARA U NAŠIM BIOSKOPIMA

Mitrić je posebno preporučio i film „Cirkus Fantastikus“ Janeza Burgera iz Slovenije, u kojem reditelj bez teksta, odnosno dijaloga glumaca, na poetički način govori o zlu koje se dogodilo na prostorima bivše Jugoslavije devesetih godina 20. veka.

Program „Mladi autori Evrope“ čini takođe deset filmova, a pratiće ga radionica o snimanju rok dokumentaraca i muzički program.

Najboljim filmovima u Glavnom takmičarskom programu biće dodeljenin „Zlatni toranj“ za najbolji film i „Palićki toranj“ za najbolju režiju. Biće dodeljena i Nagrada za najbolji film iz selekcije Paralele i sudari.

Izvršni direktor Festivala evropskog filma Blažo Perović rekao je da je ovogodišnji budžet manifestacije 300.000 evra, zahvaljujući podršci Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Srbije, Sekretarijatu za kulturu Vojvodine i Gradu Subotici.